1 min čitanja

Možete li neverbalnim govorom tijela poboljšati svoje šanse za postizanje cilja? Naravno da možete. Bilo da se radi o poslovnom ili privatnom sastanku, imajte na umu ova pravila komuniciranja koji će vam pomoći da postignete što želite.

1. Samouvjeren stav

Istraživanja pokazuju da samouvjeren stav možete proizvesti “umjetnim putem”. Ako niste u mogućnosti protivniku pokazati nadmoć sjedeći zavaljeno u stolicu, ruku iza glave ili širokog stava u stajaćem položaju, napravite pripremu. Ako želite odati dojam samouvjerenosti, prije sastanka isprobajte ovaj trik: negdje gdje ste skriveni od pogleda zauzmite širok stav, napušite se kao puran i raširite ruke prema nebu. Nasmijte se sami sebi. Instantno ćete se osjećati zadovoljno i boljeg raspoloženja.

stres

2. Rukovanje

Iskoristite dodir kao najmoćniji neverbalni znak za povezivanje sa svojim sugovornikom. Ako vam se dogodilo da netko tko se rukuje s vama zadržava vašu ruku nekoliko trenutaka dulje nego što je potrebno, upravo to pokušava postići. Iskoristite ovaj trik u svoju korist i učinite isto kod idućeg rukovanja. Osim što stvara povezanost, rukovanje odaje i prvi dojam. Čvrst stisak znak je poštovanja i odlučnosti. Izbjegavajte mlitavo rukovanje jer tako odajte dojam nesigurne osobe.

3. Dobro raspoloženje

Pokažite zube, ali kroz osmjeh. Tako odajete dojam da ste pristupačni, pouzdani, i spremni na suradnju. Osmjeh automatski izaziva smješak i kod vašeg sugovornika, čime se mijenja njegovo emotivno stanje i stvara pozitivna percepcija. Ali smijte se iskreno, jer lažan osmjeh stvara suprotan učinak a lako ga je prepoznati.

4. Kopirajte govor tijela

Gestikulacija je vrlo bitna i može umjetno stvoriti afirmaciju kod sugovornika. Vjerojatno ste primijetili da se bliski prijatelji ili partneri krežu poput sinkroniziranih plivača: jedan prekriži nogu, zatim drugi; jedan se počeška po nosu, zatim drugi; jedan ispije piće, zatim drugi. Na takvo ponašanje oni ne utječu, ono dolazi spontano i nesvjesno, a proizlazi iz međusobnog slaganja. Ako simulirate takvo ponašanje, poput kopiranja izraza lica i ponavljanja gesti (ne pretjerujte!) stvarate povezanost sa sugovornikom i utječete na njegovu afirmativnu percepciju.

5. Pazite što i kako pričate

Ako ste pripremili govor, ubacite malo života u njega. Nemojte recitirati tekst kao šablonu. Igrajte se intonacijom, ubacite pauze i prostor za raspravu. Ako vas izbace iz takta, nemojte dizati glas. Ostanite u tonalitetu i tempu kojim ste pričali i do tada. Tako ćete vi svog sugovornika izbaciti iz takta.