3 min čitanja

Danas sam odlučila ovaj blog iskoristiti u privatne svrhe 😜 Tebi možda pomognem, a sebi ću svakako napraviti lijepu uspomenu.

Pričala sam ti o svojim lipoticama Dori i Doki. Opet je bio rođendanski trip. Ovaj put nije Ryanair, nego Doka promet d.o.o.

Dada, roadtrip! Totalno drugačiji doživljaj putovanja. Više toga možeš obići i nije samo ono prijevoz od točke A do točke B.
Koliko si zapravo privilegiran shvatiš tek kad u kuferu umjesto 1 para gaća, čarapa i cipela imaš njih 10!
Ako ideš s autom, a i dalje imaš 1 gaće u kuferu, to znači da imaš problem. Ti si problem. 😂

Ja se uvijek (kad je to moguće) pakiram kao da je smak svijeta. Glavni kriterij ti je: “Što ako?”
Što ako umjesto 22 stupnja i sunca bude 5 i bude snijeg? – kratki rukavi, dugi rukavi, vesta, parkerica, kožna jakna, zimska jakna. Sve brate sve! Kužiš logički slijed 😂
Ako kofer zatvaraš na način da se sjedneš na njega, to znači da si spreman na sve! Čestitam!

Nego da se ja vratim na roadtrip. Genijalno iskustvo! Mi smo izabrale Austriju. Nevjerojatno je koliko je živopisna. Sad će se sigurno naći neki pametnjaković, “Hrvatska to isto ima”. Ma ima, ali poanta je maknuti se iz svoje komfor zone, vidjeti nešto novo.

U samo 4 dana uspjele smo obići većinu Austrije. Proći kroz razne vremenske uvjete (bilo je i snijega, bila sam spremna 😉), arhitekturu, povijest, hranu i još puno toga.
Eisenstadt, Linz, Salzburg, Hallstatt, Graz i hrpa prekrasnih jezera na putu. To su bile naše destinacije.
Da, da fali Beč. S razlogom nije na popisu 😁
Svaki od gradova je stvarno priča za sebe. Ono što ih povezuje je to da ima hrpa hrpa hrpaaa naših ljudi. U jednom trenutku se stvarno zapitaš jesi još uvijek u RH.

Ako planiraš uskoro neko putovanje, red je da ti malo prenesem i svoje iskustvo. Pa krenimo!

 

Eisenstadt

Ili kako ga naši vole zvati, Železno.
Mali gradić u blizini Beča.
Ili kako ga ja zovem, Samobor u Austriji. To je sve što trebaš znati 😁
Pun je zanimljive povijesti, lijepih vidikovca i parkova za rekreaciju i odmor. Izvrstan weekend getaway, jer je samo 3 sata od Zagreba, a ipak je u Austriji. Why not! Prije dodješ do tamo nego zetom do Bundeka 🤭

 

Linz

Više industrijski grad. Shvatit ćeš nešto kasnije zašto tako govorim. 3 po veličini u Austriji. Prije nego ga obiđeš zu fuß, preporučam ti da ga doživiš iz ptičje perspektive. Prekrasan je! U 95% slučajeva city view point je besplatan. Gledanje ti nitko ne može naplatit. 😂 Ili možda može? 🤔
Ono što ne smiješ propustiti je famous “Linzer torte”!
Za sve one koji razmišljaju o odlasku na Erasmus+ program toplo preporučam Johannes Kepler Universität Linz. Kampus je čudo! Grad u gradu. Kad sam ja išla na razmjenu meni je bio 3. izbor. Ne budi glup kao ja. Linz je za tebe. Ponavljam ti kampus je čudo ☝
Mali prijateljski savjet. Ponesi kišobran bez obzira na prognozu 😉

 

Salzburg

 

Grad na rijeci Salzach. Znam da je svaki grad na rijeci nešto posebno, ali ovaj ćeš doživjeti na poseban način. Totalna suprotnost Linzu i takvom urbanom načinu života. Tu ti je sve laganini. To ti je kao moj Split. Ležanje uz rijeku, šetnjica, kavica. Gušt samo takav!
Neke od zanimljivosti koje su must see su Utvrda Hohensalzburg, Mirabellgartens, Schloss Hellbrunn i Mozarts Geburtshaus.

 

Hallstatt

Moram priznati da mi je ovo najdraži dio. Već jako dugo maštam o ovom simpatičnom malom gradiću i njegovom izvanrednom pogledu. Jednostavno te mami da dođeš. Inače imam svoju “Things to do before I die” listu. Hallstatt je već jako dugo jedna od njih. Gradić sam po sebi nije neki spektakl, ali taj pogled je sve!!! Zbog tog pogleda ideš. Upijaš ga. On ti napuni baterije za sve zloće, tugu, depresiju, probleme koje imaš. U tom pogledu ti je sve. I on je besplatan. Sreća je besplatna.

Tamo shvatiš da sva ta silna pretrpavanja obavezama, gradskim trkama, poslovima jednostavno nije vrijedna tvojih živaca i tvog psihičkog stanja. Hallstatt ti je onaj grad koji ti briše sve te brige! Došla sam s namjerom da ulovim onu poznatu insta fotku koju svi imaju. Bila sam odlučna u naumu da ne idem doma dok ju nemam! I gle, evo je! Prava instagramska 😜👏🏽

 

Graz

Zadnji na popisu gradova je Graz. Do sada kad mi kažeš Graz, ja obično mislim Graz=Seiersberg=shopping
Ljudi moji, ne znam jesam samo ja do sad živila u rupi, ali Graz je drugi najveći grad u Austriji koji krije puno više od shopping centra na izlazu grada, pored autoputa 😂
Uhrturm je jedna od njih! Naravno da je to vidikovac, ne moraš ni pitati. Nisi bio turist u nekom gradu dok nisi bio na viewpoint-u!

Što se jezera tiče, zaista ih ima mali milijun. Neka koje bi posebno izdvojila su Fuschl am See i Wolfgangsee. Riječi su suvišne pa evo par fotkica.

 

Fuschl am See

 

Wolfgangsee

 

Da sumiram ovu avanturu u samo par riječi.
1 auto, 3 prijateljice, 3 PUNA kufera, 4 dana, 1000 kilometara i hrpa lijepih uspomena!