2 min čitanja

Sjedili smo na podu ispod prezentacije, iza raširenih zavjesa, jer je dvorana bila prepuna ljudi. I to uopće nije bio problem. Okružili smo ga kao radoznala dječica u vrtiću kada im dođe netko novi i zanimljiv 🙂

Nevjerojatno kako čovjek ispuni dvoranu u kojoj predaje jednom divnom energijom povezanosti, inteligencije i preispitivanja. Naziv predavanja bio je “Kome pripada budućnost?“, a održao ga je prošli tjedan Korado Korlević u Gradskoj Knjižnici Rijeka.

Učitelj prije svega

Korado Korlević čovjek je kojeg smatram, uz nekoliko mojih mentora, primjerom izvrsnog učitelja. Na wikipediji i u raznim člancima naslovljen je kao poznati hrvatski astronom iz Višnjana u Istri, dok on za sebe skromno kaže da je učitelj. I tako se najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, koji nema plaću astronoma, u okviru astronomskog društva Višnjan bavi popularizacijom astronomije, znanosti, tehnologije, robotike, fizike, kemije, biologije i matematike.

Preispitivanje svojih stavova

Njegova životna svrha je edukacija darovitih i visokomotiviranih učenika i potpora njihovim edukatorima. Ulaže svoje vrijeme i energiju u učeničke istrazivačke projekte i STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) edukaciju s ciljem poticanja cjeloživotnog učenja, osobnog i profesionalnog rasta i razvoja, ulaganja u buduće generacije i razvoja boljeg društva.

Ono što čini izvrsnog učitelja je sposobnost da učenike potakne na razmišljanje i na donošenje vlastitih zaključaka. Iako je Korado s nama podijelio nekoliko važnih pitanja o daljnjem razvoju društva na koja je dao svoje mišljenje i svoje odgovore, on nas potiče da preispitamo sve teme i dođemo do svojih stavova.

Odgajamo djecu za klaunove

Većina nas je svjesna da se život sve više i sve brže mijenja. Pitanje je za što naš edukativni sustav priprema djecu, a Korado će sasvim ozbiljno reći “za klaunove”. Za turističku privredu, glazbu i sport. Jedan nogometaš vrijedi kao 1000 nastavnika fizike, biologije, jezika… Živimo u društvu koje ovisi o znanosti i tehnologiji, a djecu filamo s gradivom koje im neće služiti.

Za učenike koji imaju poteškoće s učenjem imamo više od tisuću asistenata u nastavi, dok za darovite učenike koji su pokazali izvrsnost i želju za više znanja imamo NULA asistenata u radu. Zamislimo samo nogometni tim koji ulaže u one koji nikada neće postići nešto i očekujemo rezultate. To ne znači da ne trebamo pomoći prosječnima, već da moramo početi ulagati i u darovite.

Čudo u Višnjanu

A kako sustav ne podržava darovite, u Višnjanu je pokrenut VEP (Višnjanski edukativni projekt), jer tamo imaju znanja i iskustva u radu s visokomotiviranom djecom. Otvoren je laboratorij za molekularnu biologiju i mikro biologiju, laboratorij za robotiku i naprednu tehnologiju i organizirane su radionice, predavanja i kampovi za one koji žele i mogu više.

Svako njegovo predavanje me baci u neku drugu dimenziju. Podsjeti me kolika je moć jednog čovjeka, koliko je važno sve i svakoga preispitati, koje su prave životne vrijednosti, koliko je važno ulagati u djecu i buduće generacije i da ja kao individua mogu prenijeti svoja znanja i iskustva zajednici i društvu.

Oduševio me je idejama kako mogu bit bolji roditelj. Korado smatra da je uloga roditelja djecu voditi svuda i upoznavati ih sa svačim. Kina, kazališta, putovanja, muzeji, priroda,… i promatrati gdje se dijete najbolje osjeća i u tom smjeru ga poticati, ohrabrivati i podržavati. Plakala sam i na ovom predavanju.

On savršeno razumije kako se prenosi znanje i koliko je važno poticati kreativnost i talent. Inspiracija je i motivacija.

Korado Korlević je jedini čovjek koji će punoj dvorani ljudi reći da nisu normalni i dobiti stand up ovations 🙂

Pronađi svoju dozu inspiracije na YouTube kanalu i prati Business & Pleasure Blog.