3 min čitanja

Biti fotograf u ovom stoljeću je težak zadatak. Fotografija se komercijalizirala do te granice da nema čovjeka na ovom svijetu kojemu nije dostupna. Nekad davno slikari su radili autoportrete i portrete te su za svoj rad i trud bili nagrađeni i cijenjeni, iako možda ne toliko tada koliko posmrtno. Mnogo kasnije izumio se prvi fotoaparat te su se pojavili prvi fotografi koji su najčešće služili društvu za izradu obiteljskih fotografija. Postojali su umjetnici koji su izlazili iz okvira, te ih je društvo najčešće smatralo ludima, ali ipak, znatiželja je ponekad bila jača te se određeno djelo luđaka postupno počinjalo prihvaćati. Fotograf je oduvijek bio podcijenjen radnik, ili bolje rečeno, podcijenjen umjetnik. Svatko je oduvijek htio u svom domu imati obješene slike ili fotografije na zidu, ali nikad se nije pridavala tolika važnost autoru određenog djela. Postoje izuzeci koji cijene određenog autora i njegovo djelo, ali izuzeci ne donose umjetniku dovoljnu zaradu s kojom bi mogao preživjeti.


Fotografija je trend

 

Danas je lako imati fotoaparat zbog klasa (neprofesionalna, poluprofesionalna i profesionalna) koje omogućuju bilo kome tko ima određen iznos novaca viška kupnju. Također, razvoj mobilnih uređaja je toliko napredovao, da je kvalitetan fotoaparat većinski i bitan dio mobilnog uređaja.  Pitanje je, kako biti drugačiji i jedinstven u svijetu u kojem se fotografija toliko iskomercijalizirala i postala dio svakodnevnog života? Šansa da se bude drugačiji ili barem konstantan postoji, ali jedinstvenost je gotovo nemoguća. Danas se novi izražaji mogu jako brzo kopirati jer živimo u društvu gdje je zbog razvoja Interneta sve i svima dostupno. Najbolje rješenje je biti konstantan i dosljedan samom sebi. Ako voliš raditi to što radiš,  bitno je da njeguješ i ne odustaješ. Biti će uvijek zlih jezika koji će govoriti da nisi dovoljno dobro tehnički potkovan, ali tehnika nije sve.  Umjetnički izražaj će uvijek biti bitniji od tehnike. Iako, poznavanje određene tehnike može donijeti određenu zaradu i posao, ali biti poseban i drugačiji ipak ostavlja veći trag na Zemlji.

Gdje sam u toj priči

 

Moj trenutni odabir puta je konstanta. Pokušavam imati određen balans između malih honorarnih poslova i mog pravog htijenja koje i dalje čuči u meni. Najvjerojatnije sam najbolje fotografije radila prije skoro deset godina kada nisam imala DSLR fotoaparat jer nisam bila toliko opterećena tehnikom. Iako, u zadnje vrijeme sam inspirativnija više nego ikad pa tako i moja putanja prema ostvarenju osobnih ciljeva u vezi fotografije kreće se uzbrdo. Reklama je jednako težak dio jer ovisi o tome na kojem segmentu se želiš reklamirati. Nažalost, Facebook je jedina platforma na kojoj možeš pokazati svoje radove ljudima s kojima si u nekoj interakciji. Sve druge platforme kao što su 500px, Pixoto, Flicker ili YouPic koje su „photo friendly“ služe za prezentaciju fotografija samo osobama koje se također bave fotografijom. Uvijek postoji mogućnost kopiranja linkova s određenih takvih stranica na Facebook, iako je upitno hoće li će dovoljno ljudi kliknuti na link. Problem kod prezentacije fotografija na Facebook je kompresija koja se događa prilikom uploada bez obzira koliko dobro se fotografija pripremi prije stavljanja na web.  Ako želiš koristiti Facebook kao sredstvo reklame, moraš se u startu pomiriti da će fotografija biti nedovoljno kvalitetna.  Drugo rješenje je napraviti svoju web stranicu i također progurati je i prezentirati putem Facebooka, ili ako si već u određenom poslovnom odnosu, putem vizitka i sl.. Bitno je naći određeno optimalno rješenje s kojim ćeš biti zadovoljan. I naravno, ako je fotografija nešto čime se želiš baviti, profesionalno ili usputno, bitno je ne odustati, gurati svoje ideje i stalno fotografirati. U početku sam mnogo koristila DeviantArt, ali trenutno sam aktivna na četiri stranice:

Facebook: https://www.facebook.com/LuanaRPhotography/

Instagram: https://www.instagram.com/luanaluphotography/

YouPic: https://youpic.com/photographer/LuanaLuPhotography/

500px: https://500px.com/luanarphotography

Pixoto: http://www.pixoto.com/luanarphotography

Kako postati bolji fotograf?

 

Svakodnevno fotografiraj

 

Započni fotografirati od samoga jutra, bilo to jutarnju kavu ili kućnog ljubimca koji traži hranu. Fotografija može biti jednako lijepa i zanimljiva kada je sunčano, kada je oblačno i kada pada kiša tako da obuci tenisice i prošeći se po kvartu!

Istražuj

 

Čitaj po internetu, kupi specijalizirani časopis za fotografiju ili knjigu. Probaj također sam istraživati opcije koje nudi tvoj fotoaparat i okini nekoliko fotografija tako da svaka ima postavljene različite opcije da bi uočio razliku.

Reklamiraj se

 

Kada se želi određen fotografski rad reklamirati „publici“ na Facebook-u,  treba znati odabrati temu koja će biti interesantna tvojim Facebook prijateljima jer likeovi su „ti“ koji pomažu da fotografiju vidi što više ljudi. Iako možda prva fotografija neće biti tvoj najbolji rad po vlastitom mišljenju,  mora biti upečatljiva većini. Također se može otvoriti Facebook stranica za fotografije nakon što se iskušaš na privatnom profilu. Dobro je također uvijek imati otvoren i profil na specijaliziranim fotografskim stranicama kao što su 500px ili YouPic jer tamo uvijek možeš graditi svoje samopouzdanje, saznati nove tehnike kao i prolistati mnogobrojne fotografije okinute s različitim fotoaparatima.