2 min čitanja

Meme je nastao puno prije pojave interneta kakvog danas poznajemo. Da, dobro ste pročitali. Meme je kao pojam nastao 1976. godine, a „stvorio“ ga je biolog Richard Dawkins. U svojoj knjizi „Sebični gen“ ovaj znanstvenik tvrdi kako su ideje poput organizama, šire se i mutiraju. Ipak, neke ideje su u tome uspješnije, a tu pojavu nazvao je meme, prema grčkom izrazu „mimeme“ koji označava nešto što se imitira, odnosno replicira. Ako uzmemo u obzir njegovo značenje, onda možemo zaključiti da je meme nastao i prije homo sapiensa jer preživljavanje ne bi bilo moguće da se pozitivne prakse ne kopiraju, nadograđuju i usvajaju.

Naši su preci kopirali su jedni druge kako bi preživjeli. Gdje nas je dovela evolucija? Mi kopiramo Drakea u narančastoj jakni u meme generator.

Kad je nastao viralni meme?

Jedna od prvih stranica koja je pokrenula viralnu opsesiju je Lolcats. Prepoznavši mačke kao nepresušno vrelo humora, i iskoristivši njihov karakter, oni su započeli jednu novu eru viralnog pokreta.

another_lolcat_meme
Photo: Wikimedia

Kaotične mačke koje komuniciraju iskrivljenim engleskim u 2007. godini bile su najtraženiji memeovi u svijetu. Čak do 2010. godine, Lolcats su vladale internetom. Popularnost im je s vremenom opala, ali dobar meme ne umire, samo se manje traži.

 

Vladavina mačaka vol.2

Tardar Sauce ili javnosti poznata kao Grumpy Cat zavladala je internetom 2012. godine, kad je njezina slika obišla cijeli svijet. Sudeći po njenom izrazu lica, to joj se nije svidjelo.

grumpy-cat
Photo: Flickr

Ipak, uslijedila je cijela serija Grumpy Cat memeova s ciničnim porukama, a njezina vlasnica je na popularnosti svoje mačke izgradila cijeli biznis i zaradila jako puno dolara.

Uslijedila je vladavina pasa

Kabosu je japanska kujica koja je nadahnula popularan meme Doge. Njezina vlasnica pokrenula je 2010. godine blog na kojem je često koristila fotografije Kabosu u duhu satire. Nakon 3 godine Know Your Meme proglasila ga je za meme godine. Okruglaste glave i komičnog izraza, Kabosu je svoj vrhunac vladavine internetom postigla početkom 2014. godine, a i dalje visoko kotira u pretragama memeova.

 

Do you know your meme?

Usporedno s popularizacijom memeova nastao je i projekt Know your meme u produkciji dvoje Amerikanaca koji su odlučili proučavati viralne fenomene i željeli ih približiti široj masi. Tako oni istražuju memeove i njihov utjecaj, istovremeno otkrivajući priču koja se iza njih krije na svojoj platformi. Do danas u bazi podataka Know your meme nalazi se preko 4.000 memeova koji su potvrđeni kao viralni fenomen.

 

Rickroll – više od memea

Jedan od prvih video memeova nadahnuće je pronašao u pjesmi „Never gonna give you up“ Ricka Astleya. YouTuber Cotter548 ovaj video uploadao je pod nazivom „Rickroll’D“ i potaknuo diskusiju o video uratku pjevača u mladim danima.

Tako je pjesma iz 1987. godine nakon dvadeset godina opet dobila na popularnosti i doslovno iskakala iz paštete. Rickrolling je postao gotovo pokret: pjevao se, svirao, vrištao na svakom koraku.

YouTube je reagirao na ovu foru svojim jedinstvenim načinom. Na prvi travnja 2008. svaki istaknuti video vodio je upravo na ovu pjesmu.

Znakovite riječi ove pjesme mnogi su koristili u promociji i samopromociji, pa tako i političari:

Rickrolling još uvijek živi. Ovaj najdugovječniji meme i danas nalazi svoje mjesto pod zvijezdama i svako toliko se pojavi kao tema promociji koncerata, serija… ma doslovno svega.

Rickrolling-meme
Izvor: https://trends.google.com

 

Što je #trending u meme svijetu?

Za sada, broj jedan u 2018. godini uvjerljivo drži Kermit the frog meme prema istraživanju Know your meme. Poučeni iskustvom o viralnim fenomenima, ne možemo biti uvjereni da se do kraja godine za tron neće izboriti neki drugi meme.

kermit-the-frog-meme
Photo: Imgflip