Poslovni neuspjeh – problem ili izazov?

Kako se uspješno nositi s poslovnim neuspjehom

0
470
neuspjeh
2 min čitanja

Poslovni neuspjeh dio je posla i svi se suočavamo s njime. Nije lako nositi se s neuspjehom, ali potrebno je shvatiti da nas upravo neuspjesi, oni mali i oni veliki, grade i potiču profesionalni rast i razvoj.  Ipak, svi mrzimo neuspjeh. Bojimo ga se, sramimo ga se. Kad se neuspjeh dogodi, taj gorak okus u ustima zadržava se danima. Razlog tome je emocionalna povezanost, a upravo su emocije te kojima moramo ovladati kako nas neuspjeh ne bi povukao unazad, već pogurao naprijed. Neuspjesi nas čine mudrijima i pametnijima. Upravo oni tjeraju nas da bolje podesimo nišan za sljedeće ciljanje. U nastavku pročitajte nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da  problem pretvorite u izazov.

Nemojte poslovni neuspjeh shvaćati osobno

„Nemoj to shvaćati osobno, to je samo posao“ fraza je koju ste sigurno mnogo puta čuli. Teško je odvojiti poslovno od osobnog, a ponekad to niti ne želimo jer nas poslovni uspjesi obilježavaju kao osobu. Ali potrebno je shvatiti da samo zato što niste pronašli uspješan način za rješavanje nekog problema ili izazova, to vas ne čini neuspješnom osobom. Poistovjećivanje s neuspjehom negativno utječe na naše samopouzdanje i samopoštovanje. Potrebno je shvatiti da je neuspjeh neizbježan i da vas upravo on vodi do mjesta na kojem trebate biti.

 

Nemojte se brinuti što će drugi misliti

U ljudskoj je prirodi da želimo biti omiljeni i prihvaćeni od okoline. Često je upravo strah od neuspjeha povezan sa željom od odobravanja okoline. U slučaju neuspjeha, bojimo se gubitka poštovanja drugih ljudi i njihovog osuđivanja. Sjetite se, i najuspješniji profesionalci suočili su se s brojnim neuspjesima. To ih čini onime što jesu i upravo zato su zaslužili tuđe poštovanje.

 

Analizirajte i popravite

Svaki neuspjeh prilika je za učenje. Kako naučiti iz neuspjeha? Kako bi se to postiglo, potrebno je objektivno analizirati situaciju koja je rezultirala neuspjehom. Da li su na to utjecale okolnosti koje se ne mogu kontrolirati? Da li se neuspjeh mogao nekako spriječiti? Budite iskreni prema sebi i nakon što prikupite činjenice, pokušajte iz njih izvući pouku koju ćete primijeniti sljedeći put. Ništa vrijedno ne postiže se lako. Zapitajte se kako je uspjelo drugima? Analizirajte primjere pozitivne prakse i pokušajte idući put primijeniti njihov know-how.

Prestanite očajavati

Ne možemo spriječiti prepreke da nam se pojavljuju na putu do uspjeha. Ono što možemo učiniti jest odabrati način na koji ćemo se nositi s njima. Opsesija negativnim ishodom ne može promijeniti rezultat. Suočite se s negativnom situacijom, preuzmite odgovornost, osvijestite svoje osjećaje i prihvatite ih. Zatim se fokusirajte na budućnost: sljedeći projekt, ispit ili zadatak prilika su za vaš sljedeći uspjeh.

Za kraj, jedna uspješna priča o neuspjehu

Možete li zamisliti svijet u mraku?  Da Thomas Alva Edison nije ustrajao na svojoj ideji o električnoj žarulji, teško je zamisliti kako bi svijet danas izgledao. Ono što je manje poznato, jest da je iza tog izuma stajalo tisuće neuspješnih eksperimenata, a Thomas Alva Edison poručio nam je nešto što nam može pomoći da se lakše nosimo s neuspjehom: „Nisam doživio neuspjeh, samo sam pronašao 10.000 načina koji ne rade“.