2 min čitanja

Jeste li čuli dobru staru izreku “dobra preporuka otvara sva vrata”? I zaista je tako: dobra preporuka može vam učiniti život lakšim. One posebno mnogo znače kod traženja zaposlenja i pokretanja posla.

Poslovno umrežavanje ili networking je građenje mreže poslovnih kontakata. U kontaktu s našom poslovnom mrežom mi širimo svoja znanja, učimo lekcije iz tuđih uspjeha, pridobivamo nove klijente i ako smo uspješni u tome, možemo se vrlo uspješno brendirati. Umrežavanje dakle stvara nove prilike za karijeru.

Poslovnim umrežavanjem možemo steći vrijedne kontakte koji nam mogu pomoći kod traženja posla, ili u realizaciji poduzetničkog pothvata.

network

Zašto trebaš izgraditi svoju poslovnu mrežu?

1. Povećana vidljivost

Isticanje u konkurenciji lakše je postići ako poznajete mnogo ljudi. Ako vas poznanici zovu za savjet i preporuku, znači da ste na dobrom putu.

2. Nove prilike

Povećana vidljivost otvara mnoga vrata. Neka od njih mogu biti prilike za posao, poduzetništvo ili čak promjenu karijere.

3. Profesionalna pomoć

Ako vas poznanici zovu za savjete i preporuke, to znači da i vi možete učiniti isto. Tako se stvara mreža znanja koja se multiplicira.

4. Pristup informacijama

U komunikaciji s vašom poslovnom mrežom imat ćete pristup bitnim informacijama prije nego što su one javno dostupne.

Pravila uspješne prezentacije

Za uspješnu prezentaciju vašim novim poslovnim poznanicima, bitna su pravila bontona, stav i komunikacijske vještine. Pažljivo čitajte jer prvi dojam je jako važan.

Prvo pravilo je ustati dok se predstavljate. Na taj način pokazujete poštovanje prema sugovorniku, ali i odajete poruku samopouzdanja svojim govorom tijela. Uspravite se, prezentirajte sa samopouzdanjem i razumljivo se predstavite. Potrudite se zapamtiti ime sugovornika. U komunikaciji poštujte tuđi privatni prostor. Nema potrebe da se osobi koju ste tek upoznali previše približavate ili šapćete. Ne upadajte u razgovor. Ako se želite nadovezati na nešto što je sugovornik ispričao, sačekajte da on završi priču. Osim što je prekidanje nepristojno i neozbiljno, mogli biste u brzini reci nešto zbog čega će vam kasnije biti neugodno. Nemojte se “prodavati” u prvom razgovoru. Ako upravo pričate sa svojim potencijalnim poslodavcem, partnerom ili klijentom, nemojte požuriti i prodajom uništiti taj odnos. Dopustite da se stvori povjerenje, pažljivo slušajte koje su tuđe potrebe i ponudite savjet ili pomoć. Nemojte čekati da vam novog poznanika nešto zatreba kako bi mu se javili. Nekoliko dana nakon upoznavanja pristojno je vrijeme u kojem možete tu osobu potražiti na društvenim mrežama početi pratiti na društvenim mrežama, javiti se i pokazati interes za daljnju komunikaciju.

Kako se uspješno umrežiti?

Upoznajte ljude preko drugih ljudi

Ostanite blizu ljudima koje poznajete. Oni su u kontaktu s ljudima koje želite upoznati. Prije ili poslije, pojavit će se prilika za takvo upoznavanje.

upoznavanje

Offline umrežavanje

Događanja koja okupljaju velik broj ljudi poput konferencija mjesto su gdje želite biti ako želite izgraditi svoju kvalitetnu poslovnu mrežu kontakata. Biti prisutan najbolji je način da upoznate ljude koji će biti dio vaše poslovnu mrežu. Inspire Me konferencija i Career Booster odlični su primjeri događaja za umrežavanje na kojima možete steći vrijedne i kvalitetne kontakte.

Online umrežavanje

Za uspješno online umrežavanje nije dovoljno samo biti prisutan na internetu. Potrebno je aktivirati se. Društvene mreže i forumi najbolje su platforme za sklapanje kvalitetnih poznanstava temeljenih na zajedničkim interesima.

online umrežavanje

Kako postići uspješno online umrežavanje? Sudjelujte u raspravama, potaknite diskusiju, pitajte za savjet i ponudite savjet na tuđi upit. Učlanite se u grupe koje vas interesiraju i dijelite kvalitetan sadržaj. Tako ćete stvoriti kvalitetna prijateljstva i poznanstva koja će potaknuti vaš profesionalni, ali i osobni rast i razvoj.