3 min čitanja

Pronađite potpune informacije i dokumente o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa i omogućite mladima stjecanje iskustva te znanja koja će im pomoći u razvoju njihove karijere.

Proces primanja osobe na stručno osposobljavanje

U jednom od prethodnih blogova pisali smo o tome kako otvoriti paušalni obrt uz mjere samozapošljavanja. Za otvaranje obrta dodjeljuju se subvencije do 55.000 kn, odnosno do 70.000 kn ako se mjera kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad bez zasnivanja radnog odnosa. Kako su se mnogi zainteresirali za blog te smo dobili povratnu informaciju da smo im uvelike pomogli, odlučili smo napisati još jednu blog objavu o tome kako smo u naš tim primili osobu na stručno osposobljavanje i što je sve potrebno znati da biste prošli kroz taj proces.

Kada su nam odobrili poslovni plan (o kojem više možete pročitati u prethodnom blogu) odlučili smo koristiti mjeru SOR-a i proširiti naš tim.
Prvo smo ispunili obrazac „Program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa“. Budući da se program SOR-a provodi pod vodstvom mentora koji mora imati odgovarajuće zanimanje, razinu obrazovanja i radno iskustvo, bilo je potrebno dostaviti odgovarajuće dokumente koji dokazuju sve navedeno.
Nakon pozitivne ocjene plana te odobrenog mentorstva, uslijedio je nešto zanimljiviji dio procesa – popunjavanje obrasca prijave potrebe za radnikom koji trebate dostaviti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te plan i program prema kojem će se provoditi SOR uz mentora. Natječaj za posaoobjavili smo na stranicama HZZ-a, na portalu ˝Moj posao˝ te na društvenim mrežama i web stranici  naše marketinške agencije. Uslijedio je pronalazak idealnoga kandidata.

Primanje osobe na stručno osposobljavanje

Ugodno smo se iznenadili velikom odazivu mladih, talentiranih i ambicioznih ljudi, nakon prikupljanja životopisa odradili smo selekcijski postupak i odabrali nekoliko kandidata koje smo pozvali na intervju. Od njih se očekivalo da se ukratko predstave i uvjere nas da su baš oni idealni za ovaj posao. Vjerujemo da smo dobro odabrali novu članicu Markething tima i trudit ćemo se da joj prenesemo što više znanja te da ovo iskustvo bude pozitivno za nju u svakom smislu.
Uslijedilo je još nekoliko formalnosti. HZZ je provjerio ispunjava li kandidat sve potrebne uvjete za prijavu na SOR (nezaposlena osoba u dobi od 15-29 godina koja je prijavljena u evidenciju nezaposlenih najmanje 30 dana i koja nema više od 12 mjeseci evidentiranoga radnog staža u zvanju za koje se obrazovala) te smo poštom primili obavijest o pozitivnoj ocjeni zahtjeva za SOR i poziv na potpis ugovora.

Nakon početnih formalnosti, potpisali smo ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa sa kandidatkinjom.

U svrhu potpisa ugovora (kao poslodavci) obvezni smo priložiti bjanko zadužnicu na iznos do 50.000 kn s potpisom dužnika, ovjerenu kod javnog bilježnika. Na zadužnici osim ovjerenog potpisa dužnika mora biti i ovjeren potpis jamca-platca. Ukupni troškovi javnog bilježnika i prikupljanja ostale dokumentacije iznosili su oko 200 kn.

Prikupljanje dokumentacije

Nakon potpisivanja ugovora sa HZZ-om uslijedila je prijava kandidata na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (potrebno je priložiti ugovor o SOR-u i rješenje HZZ-a o pozitivnoj potvrdi kandidata) i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (potrebno je priložiti presliku osobne iskaznice kandidata te Tiskanicu 1 i Tiskanicu 2).

Da rezimiramo, nakon što Vam HZZ odobri kandidata potrebni su Vam sljedeći dokumenti:

  • dokaz o prijavi polaznice Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (preslika tiskanice M1-P)
  • preslika Ugovora o SOR-u sklopljenog između poslodavca i polaznika/ce
  • popunjen Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć te preslika tekućeg računa polaznika/ce
  • Obrazac 1 potpisan od strane polaznika/ce i Obrazac 2 koji treba dostaviti nakon isteka ugovora
  • bjanko zadužnica na iznos do 50.000 kn s ovjerenim potpisom dužnika i jamca platca
  • Ugovor sklopljen između Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i polaznice
  • Svu traženu dokumentaciju trebate dostaviti u traženom roku – sedam dana od primitka pošiljke i sve vaše obveze za zapošljavanje su izvršene.

Dokumentacija

Obaveza poslodavca nakon što primi osobu na SOR je plaćanje doprinosa i troškova prijevoza do 15. u mjesecu. Svakih 3 mjeseca potrebno je dostaviti izvode računa kao dokaz o uplati doprinosa i troškova prijevoza te JOPPD obrazac.  Novac za doprinose na račun poslodavca uplaćuje RH. Ne zaboravite jednu važnu sitnicu, uvijek sa sobom nosite pečat jer će Vam na mnogim mjestima biti potreban, a ne želite gubiti vrijeme na ponovni odlazak po isti.
Za kraj želimo napomenuti kako nam je cilj da osoba koja je primljena na SOR uči, napreduje te primjenjuje stečeno znanje u praksi. Ništa manje od toga nemojte željeti ni VI. Želimo Vam svu sreću u daljnjem poslovanju, budite uporni, dosljedni sebi i naoružajte se strpljenjem.

Napomena:

Ovaj blog je informativnoga sadržaja te Vam predlažem da se prije bilo kakvih odluka konzultirate sa savjetnikom za zapošljavanje pri HZZ-u, , Poreznoj upravi, HZZO-u i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Mi smo više puta „dosađivali“ savjetnici za zapošljavanje i savjetnici u Uredu za gospodarstvo te im ovim putem neizmjerno zahvaljujemo.