2 min čitanja

Google Trends je alat koji korisniku omogućuje pregled učestalosti pretraživanja određene ključne riječi ili fraze. Svake godine ovaj besplatan alat prikazuje koje su ključne riječi ili fraze korisnici najčešće upisivali u tražilicu tijekom protekle godine.

Nakon duge, iscrpljujuće godine s približavanjem nove 2019. vrijeme je za podvlačenje crte i sumiranje učinjenoga, a mi smo se ovoga puta odlučili pozabaviti divom pretraživanja – Googleom. Provjerili smo i usporedili što su Hrvati pretraživali tijekom 2018. te koliko prate trendove u odnosu na svjetsko tržište.

Najtraženiji pojam u svijetu očekivano je bilo svjetsko prvenstvo u nogometu, a slijede tragično preminuli DJ Avicii, američki reper Mac Miller, američki pisac Stan Lee i film Black Panther. U kategoriji novosti najpretraživaniji pojam je također svjetsko nogometno prvenstvo, uragan Florence, britansko kraljevsko vjenčanje te rezultati izbora u različitim zemljama. Najpretraživanije osobe su Meghan Markle, Demi Lovato, Sylvester Stallone, Logan Paul i Khloe Kardashian.

Podsjetit ćemo vas na nevjerojatan podatak o broju pretraživanja riječi Hrvatska/Croatia za vrijeme i nakon nogometnoga prvenstva – Google Trends je pokazao 100% povećanje broja pretraživanja. Neki mediji su izvijestili kako je Hrvatska u srpnju zauzela medijski prostor kakav nije u posljednjih 20 godina.

A kad smo već kod naše predivne Hrvatske, pozabavimo se najpretraživanijim pojmovima u lijepoj našoj. 

Svjetsko nogometno prvenstvo na prvome mjestu – iznenađeni?

Slijedi Istanbulska konvencija koja je podigla veliku buku u političkim krugovima, a za vratom joj puše sunarodnjakinja “Istanbulska nevjesta” – poznata turska sapunica.  Cijela je zemlja zavijena u crno smrću glazbenika Olivera Dragojevića i svi su htjeli poslušati neke od njegovih bezvremenskih hitova pa je tako Oliver zauzeo četvrto mjesto. Miljenik ženske publike Dejan Lovren popeo se na visoko peto mjesto.

I u rubrici novosti i događanja tron je zauzelo svjetsko nogometno prvenstvo, slijedi europsko rukometno prvenstvo, a zatim su najpretraživanije utakmice nogometnoga prvenstva Hrvatska – Engleska, Hrvatska – Rusija, Hrvatska – Španjolska. Imena poznatih Hrvata koja su se najčešće našla u tražilicama su Oliver Dragojević, Dejan Lovren, Luka Modrić, Zlatko Dalić i Ante Rebić. Nogomet je u 2018. bio apsolutni hit, slažete li se s nama?

Google

Uspoređujući trendove pretraživanja u Hrvatskoj s onima na globalnom tržištu dolazimo do zaključka da Hrvati ove godine prate svjetske trendove, ali im i dalje najviše leži pregledavanje TV sadržaja i drugih sadržaja namijenjenih opuštanju.

Provjerite svoje znanje o trendovima pretraživanja na Google Trends kvizu

Dragi Hrvati ne dozvolite da i u 2019. sam vrh ljestvice pretraživanja opet pripadne nogometu. Znamo da je najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali istražujte i nove stvari, učite, sudjelujte u onlineedukacijama, istražujte inovativne kulinarske recepte, zanimljiva štiva koja će vam pomoći u životu i poslovanju jer kudikamo je bolje znati o svakoj stvari ponešto nego o jednoj stvari sve.