1 min čitanja

 

Zamislite sliku uspješnog vođe, kako izgleda, kakav auto vozi, kako se oblači, njegovo ponašanje i njegov „stil“ vođenja.

Imate sliku?

poslovne vođe u odijelu

Pretpostavljam kako vas je većina pomislila na menadžere poput Steve Jobs, Richard Branson, Gary Vee. Rijetko pomislimo na tihe, povučene osobe koje izbjegavaju središte pažnje te kako one mogu ostvariti iste ako ne i bolje rezultate od ekstrovertnih vođa.

Znanstvena studija

U posljednjem desetljeću popularizirana je tema razlike introverta i ekstroverta. Između ostalog zbog objavljenih novih znanstvenih studija koje se pobliže bave ovom tematikom. U knjizi Tišina S. Cain (koju toplo preporučujem svima) navedena je znanstvenu studija autora Adama M. Granta. U toj studiji je organizirano i motreno natjecanje u slaganja majica. Timovi su imali “špijuna” koji su znali kako najbrže složiti majicu. Rezultati su pokazali da kada je vođa bio ekstrovert u više je slučajeva on nije poslušao prijedlog *špijuna”. Kada je vođa bio introvert u više je slučajeva uvažio taj prijedlog, proveo brži način slaganja i pridonijelo pobjedi tima.

Zaključak studije i karakteristike stilova vođenja

Zaključak studije je da je učinkovitost vođa ovisila o tome jesu li članovi tima pasivni ili proaktivni. Grant zaključuje da su introvertirani vođe neupitno bolji u upravljanju proaktivnim članovima. Njih ne zanima dominacija u društvenim situacijama, žele poslušati savjet podređenih i provesti ga u djelo i uvažavanju tuđa mišljenja i prijedloge. Na ovaj način motiviraju proaktivne zaposlenike da i dalje budu proaktivni. Kada su ekstrovertirani vođe vodili tim proaktivnih oni su bili pretjerano usredotočeni na provođenje svojih ideja. Zanemarili su dobre prijedloge članova tima tako riskirali da podređeni postanu pasivni. I nisu pobijedili.
Saznaje iz ove studije ne pokazuju da su introvertirani vođe uvijek bolji u vođenju. Pasivni zaposlenici trebaju ekstrovertiranog vođu koja će ih nadahnuti, uzbuditi i potaknuti na rad. Proaktivnim i ambicioznim zaposlenicima treba introvertiran vođa. Takav vođa ima uspješniji stil vođenja jer dopušta da najbolja ideja ispliva na površinu i bude provedena.

Poznati introvertni vođe

Možda vas zanimaju i primjeri tih introvertnih vođa: Barack Obama, Warren Buffett, Mark Zuckerberg, Guy Kawasaki itd… Svi ovi ljudi su okarakterizirani određenim stupnjem introverzije. Istraživanja pokazuju da je svaka druga ili treća osoba introvert. Osvrnite se oko sebe, pitajte se tko je u vašem okruženju, obitelji, radnom mjestu, introvert, ekstrovert ili ipak ambivalentan. Možda će vas iznenaditi odgovor.