2 min čitanja

Bez obzira na to jesi li student, tražiš posao, imaš svoju tvrtku, tražiš zaposlenika ili si možda zaposlen ali nemaš ništa protiv bolje prilike za posao, Linkedin ti u svim navedenim slučajevima može biti vrlo koristan.

Linkedin je najveća poslovna mreža. Prema podacima Statiste, početkom 2018. godine koristilo ga je ukupno 500 milijuna korisnika, od kojih je aktivno 260 milijuna. Poduzetnicima ovaj alat može služiti za promociju, brendiranje, pronalazak novih klijenata, partnera i zaposlenika. Kao i kod poduzetnika, i pojedincima ovaj alat može poslužiti za umrežavanje, osobno brendiranje, učenje i traženje zaposlenja.

Jeste li znali da HR menadžeri i headhunteri koriste Linkedin kao prvi izbor za traženje kandidata za zaposlenje? Ako niste, sada znate i ako već nemate profil na Linkedinu, vrijeme je da ga napravite. Ako ga imate, nemojte misliti da ovaj članak nije za vas. U nastavku slijedi nekoliko savjeta koje možete iskoristiti pri osobnom brendiranju i za kvalitetnije umrežavanje s vrijednim poslovnim kontaktima.

 

CV

Izgradite svoju mrežu

Što je veća vaša mreža na Linkedinu, to vaš profil ima veći kredibilitet. Ovdje je potrebno dodati da Linkedin ne funkcionira kao druge mreže i nije nepristojno ili neobično poslati zahtjev za povezivanje nepoznatoj osobi. Prava je rijetkost da se zahtjev za povezivanje ne prihvati. Više kontakata na Linkedinu znači da će profil češće iskakati u pretragama i biti češće pregledavan.

Optimizirajte svoj profil

Kompanije i HR agencije pretražuju Linkedin profile prema ključnim riječima. Stoga je vrlo važno optimizirati svoj profil, kako bi on bio uključen u rezultate pretraživanja. Koristite što više ključnih riječi relevantnih za vašu branšu ili onu u kojoj se vidite u ovim ključnim kategorijama:

Naslov – u 120 znakova ovdje možete dodati nešto što smatrate bitnim za predstavljanje sebe. Titula, trenutna pozicija ili kratki opis dobar su izbor za popunjavanje ove kategorije.

Sažetak – u sažetku možete ispričati kratku priču o sebi i pohvaliti se svojim dosadašnjim postignućima u najviše 2.000 znakova.

Vještine i stručnost – kojim alatima se napredno služite, koje jezike pričate, koje su to vještine koje vas izdvajaju iz mase? Možete ih odabrati do 50, a vaše konekcije mogu potvrditi (endorsati) vaše vještine i stručnosti.

Ažurirajte svoj profil

Je li vam se dogodilo da ste tražili neku tvrtku na internetu i naišli na njihovu stranicu koja je zadnji put ažurirana u prošlom desetljeću? Što ste tada učinili? Pretpostavljam, potražili alternativu, ako ona postoji! Isto tako reagiraju Linkedin korisnici na zapuštene i neažurirane privatne profile. Kad jednom otvorite profil i popunite ga, njegovo ažuriranje nije tehnički zahtjevno, niti oduzima mnogo vremena.

Preporučite i budite preporučeni

Preporuke su mnogo značajnije od liste vještina. Mnogo više od toga što sami tvrdite o sebi vrijedi ono što drugi kažu o vama. Neka vam ne bude teško napisati nekoliko rečenica o kolegi s fakulteta, posla, šefu ili drugoj osobi s kojom ste ostvarili uspješnu suradnju ili ugodnu komunikaciju. Tako ćete ih zadužiti da oni isto učine za vas.

 

ulaznica

 

Pokažite što vas interesira

Dijelite sadržaj koji vam je zanimljiv. Ako pišete o temama koje vas zanimaju, iskoristite profil na Linkedinu za promociju. Tako ćete privući nove poslovne kontakte i izgraditi svoj osobni brend. Lajkanjem tuđih postova dajete do znanja da vas zanima neka tema. Ono što lajkate na Linkedinu vidi cijela mreža vaših kontakata, zato kod lajkanja budite oprezni da ne dajete krivu sliku o sebi.

Za kraj:

I na Linkedinu vrijede ista pravila kao i za druge društvene mreže: budite ljubazni i pristojni, nemojte dijeliti neprimjeren sadržaj. Također, vrijede ista pravila kao kod pisanja životopisa: nemojte se hvaliti bez pokrića, izbjegavajte isprazne fraze i klišeje, i nemojte lagati o iskustvu i kompetencijama.