1 min čitanja

Kad sam se prvi put susrela s pojmom zero waste, u meni se probudila velika znatiželja. Je li moguće “normalno” živjeti bez stvaranja otpada?

Zero waste je pokret kojem se priključilo mnogo ljudi diljem svijeta. S ciljem smanjivanja zagađenja, oni pronalaze načine kako da svoj ugljični otisak svedu na minimum i u tome uspijevaju. Dakle, iako se na prvu može učiniti nemogućim, odgovor je ipak da.

Platnene vrećice za ponovnu upotrebu, ručno rađena kozmetika, kompostiranje i izbjegavanje supermarketa moglo bi se reći da su starter-pack za osobu koja želi smanjiti svoj ugljični otisak i priključiti se zero waste pokretu.

Sreća se nalazi u tome što mnogi proizvođači prepoznaju štetu koju uzrokuju jednokratni proizvodi ili materijali koji se dugo razgrađuju, stoga za gotovo sve što odgovara tom opisu na tržištu postoji ekološki prihvatljiva alternativa. Poput recimo, drvenog pribora za jelo, biorazgradivog konca za zube, bambusove četke za kosu, četkica za zube od bambusa…

Iako se čini kao da zero waste način života iziskuje mnogo planiranja i kombiniranja, stvari su vrlo jednostavne: prije kupovine razmislite o onome što kupujete i obavezno pročitajte etiketu.

Pametna kupovina

Za početak, nabavite platnenu vrećicu koju ćete moći ponovno koristiti i nosite ju uvijek sa sobom. U trgovinama sve češće na blagajni postavljaju pitanje “Želite li vrećicu?”, kao da vas podsjećaju da možete učiniti nešto po pitanju smanjenja plastičnog otpada. Idući put recite ne.

U korist manjeg stvaranja otpada kupujte ono što vam zaista treba, a ne ono što bi vam moglo ustrebati. To će vjerojatno završiti u smeću neiskorišteno.

Ljute li vas plastični omoti iz trgovine, kojih morate otvoriti bezbroj da dođete do samog proizvoda? Alternativa je tržnica. Alternativa su bio dućani u kojima proizvođači nude proizvode rinfuzo ili u biorazgradivim pakiranjima koja se mogu ponovno iskoristiti.

Donirajte, reciklirajte, ponovno upotrijebite

Baš poput instalacije s naslovnice, sa stvarima koje vam više ne trebaju možete izraditi korisne i lijepe dekoracije za svoj dom. Možete izraditi i blagdanske ukrase, poklone i ponovno upotrijebiti stare predmete u neku drugu svrhu. Ovdje pogledajte jedan zanimljiv primjer prenamjene globusa.

Staru odjeću, igračke, knjige ili posuđe donirajte onima kojima je potrebno, a ono što ne možete ponovno upotrijebiti ili pokloniti, reciklirajte.

Ultimativni zero waste svodi otpad na nulu

Mnogima se takav način života čini pomalo ekstremističkim. Ako ipak ne možete bez nekih jednokratnih proizvoda, niti raditi svoju kozmetiku, ono što možete učiniti je umanjiti svoj ugljični otisak promišljanjem kod kupovine i razdvajanjem otpada.