3 min čitanja

Rad od kuće, natprosječna primanja, sloboda u organizaciji vremena uz mogućnost putovanja po cijelom svijetu. Zvuči dobro, zar ne?! Odgovor kako to postići doznat ćete na prvoj akademiji za digitalne nomade na ovim prostorima.

Akademija digitalnih nomada počinje 17. veljače, a održavat će se kroz tri mjeseca u prostorijama Coworking Kotača.

Edukacija se sastoji od predavanja, radionica i konzultacija u ukupnom trajanju od 72h. Polaznici akademije učiti će programirati aplikacije u najbrže rastućem programskom jeziku “Dart”.

Prijave za akademiju otvorene su do 16. veljače, a namijenjena je za sve osobe koje žele naučiti programirati “iz nule” ili unaprijediti postojeće znanje iz tog područja.

Organizator tečaja je Matej Šimunić, a mentori su Robert Kovačić, Lea Barašin i Goran Jularić. Partneri edukacije su Istra IT Land i Coworking Kotač uz medijsko pokroviteljstvo Inspire Me portala.

Developerska karijera

Akademija digitalnih nomada nastavak je Ljetne škole programiranja koju je uspješno završilo 35 polaznika. Podijeljena je u više dijelova, a prvi tromjesečni ciklus na rasporedu je od 17. veljače.

Cilj edukacije nije samo da polaznici usvoje znanje iz programiranja, već da im se omogući i pronalazak posla.

Nakon završetka svih ciklusa edukacije, polaznici će biti sposobni samostalno krenuti raditi na freelance platformama ili razvijati vlastite komercijalne projekte. Za početnike to razdoblje u prosjeku iznosi godinu dana, dok za one koji su se susretali s programiranjem traje šest mjeseci.

Sadržaj edukacije

Sudionici akademije učiti će o nužnim alatima za efikasnu organizaciju, kodiranje i pronalaske rješenja, osnovnim konceptima programiranja i njihovoj primjeni u jednostavnoj aplikaciji.

Naglasak edukacije je na praktičnosti, pa će sudionici raditi na različitim projektima i biti u prilici izraditi vlastitu aplikaciju.

Predavanja se održavaju održavaju jednom tjedno u ukupnom trajanju od 1,5h. Osim njih, polaznici mogu sudjelovati na radionicama i konzultacijama, kako bi zajednički savladali gradivo i dobili odgovore na pitanja od strane mentora edukacije.

Polaznici tečaja biti će raspoređeni u dvije grupe: za početnike te za osobe s određenim iskustvom, kako bi se omogućilo sudjelovanje i osobama koje se do sada nisu susrele s programiranjem.

Dart: nova programerska uzdanica

Dart je programski jezik koji na tržištu postoji od 2011. Napravljen je za izradu web i mobilnih aplikacija, a koriste ga i velike kompanije poput Alibabe.

Po rezultatima GitHuba u 2019. proglašen je za najbrže rastući programski jezik s rastom od čak 532%. Veliki rast u popularnosti duguje Googleovom alatu Flutter te Fuchsiji (operativni program za koji se predviđa da će zamijeniti Android) koji su oboje napisani u Dartu.

Uspješne priče

Jedan od dosadašnjih polaznika tečaja je i 32-godišnji Robert Kovačić. Ovaj profesionalni fotograf oduvijek je pokazivao interes za programiranjem, pa je odlučio upisati istoimeni tečaj. Za njega ga je privuklo “to što možeš raditi od kuda hoćeš i kad hoćeš” te je htio probati nešto novo. Ističe da je htio još i prije ući u svijet programiranja, ali je mislio da je za njega potrebno odlično poznavanje matematike i da je to “preteško”. Smatra da je za njegovo usvajanje najbitnija zajednica i mentorstvo za vrijeme i nakon tečaja, što ističe za najveću prednost ove edukacije.

Leu Barašin od malih nogu zanimala je informatika. Kako joj ista nije bila dostupna tijekom školovanja, počela je sama istraživati i učiti putem materijala sa neta. Kaže da joj je početak tečaja bio zahtjevan i da ništa nije razumjela, ali da je na kraju uspjela savladati gradivo. Nakon tečaja ostala je dio communityija, pa je s kolegama i predavačima nastavila učiti programirati i raditi na projektima. Potaknuta dobivenim znanjem ističe da se vidi u IT sektoru, i da planira raditi kao programer.

Za koga je tečaj namijenjen

Akademija digitalnih nomada namijenjena je za sve osobe neovisno o dobi i struci. Svoj interes za sudjelovanje mogu pronaći studenti, nezaposlene osobe, freelenceri, poduzetnici te svi oni koji žele biti u toku s novim trendovima i tehnologijama.

Način prijave

Prijave su otvorene do 16. veljače, a izvršavaju se putem ispunjavanja online obrasca na linku. Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta preporuka je da se prijavite što ranije.

Pohađanje tečaja iznosi 300 kuna mjesečno (uz popust od 20% za student i umirovljenike). Nakon prijave sudionici će na mail dobiti podatke o načinu uplate (online plaćanje ili uplatnica u banci ili pošti).

Dodatne informacije

Novosti o edukaciji pratite na Facebooku i Instagramu InspireMe.hr portala. Za sva pitanja šaljite upit na mail matejthetree@gmail.com

O Istra IT Landu

Istra IT Land predstavlja platformu koja želi doprinijeti razvoju IT industrije u Istri i učiniti ju prepoznatljivim IT središtem u Hrvatskoj i regiji. Krajem godine neformalna inicijativa formalizirati će se osnivanjem istoimene udruge, kako bi se još lakše ostvarili zadani ciljevi i olakšalo operativno djelovanje.

O Coworking Kotaču

Prvi coworking umjetnički klaster u Puli. Ovaj nekomercijalni klub osnovan je od strane Seasplash kolektiva kao nadogradnja postojećoj Edusplash platformi, odnosno multimedijalnoj platformi za edukaciju i razvoj. Kotač je zamišljen kao multimedijalni prostor za proizvodnju kulture, kulturnih i edukativnih programa, projekata i suradnje.