6 min čitanja

Matea Parlov, korijenima iz Ričica kraj Imotskog, 26-godišnjakinja, trkačica Atletskog kluba Svetice osmerostruka je prvakinja Hrvatske na dugim prugama, ali i višestruka rekorderka.

Najpoznatiji rekord joj je državni, na Hanžekovićevom memorijalu 2015. godine, na 3000 metara (9:08). Iza nje je i prvi maraton, u Berlinu na kojem je odmah postigla treći ženski maratonski rezultat Hrvatske ikad (2:38). Tim si je maratonom, kao hrvatska reprezentativka, Matea postavila normu za svoj idući cilj – Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Sa svime na svom putu nas pozitivno iznenađuje, a o svojim planovima, željama, idejama te ritualima ispričala nam je sama za Inspire Me portal.

Nije mi bilo primamljivo trčati u krug

Kako ste se i kada počeli baviti disciplinama u kojima se natječete i što vas je potaknulo?

Moji prvi sportski koraci bili su vezani uz rukomet i to mi je prva ljubav. Igrom slučaja nastupala sam na školskom prvenstvu na 600 m gdje me uočila jedna atletska trenerice i uvidjevši moj talent, pozvala me da počnem trenirat. U početku mi se nije svidjela ideja jer mi nikako nije bilo primamljivo trčati “u krug”, ali jako brzo sam promijenila mišljenje. Trčanje je postala moja svakodnevica i stvarno nisam požalila što sam se u konačnici opredijelila za ovaj sport. Nedavno sam postala i maratonka, a odabir upravo ove discipline mogu pripisati dugotrajnom nagovaranju velikog broja trkača i trenera koji su bili neumorni u uvjeravanju kako je baš maraton disciplina u kojoj ću postići najveće uspjehe.

Koliko je zahtjevna (fizički, psihički…) vaša aktivnost?  

Duge pruge u atletici su energetski iznimno zahtjevne. Budući da sam kroz svoju karijeru trčala dosta različitih disciplina mogu reći kako mi je ipak maraton najzahtjevniji. U maratonu je iznimno bitan odmor između treninga što je meni ponekad teško ispoštovati budući da sam po prirodi dosta energična. Ne kaže se uzalud kako je maraton stil života jer je u pripremnom periodu sve podređeno treningu, odmoru, oporavku kao i pravilnoj prehrani.

Koja vam je bila najdraža disciplina u kojoj ste se natjecali?

Definitivno mi je najdraža disciplina 3000m na kojoj ujedno držim i seniorski rekord. Poseban izazov mi predstavlja maraton jer sam nova u tome, ali i zato što je to utrka u kojoj morate pokazati ne samo fizičku pripremljenost nego i psihološku što je uistinu zahtjevno.

Koji vam je bio najveći uspjeh u sportu?

Seniorska sam rekorderka Hrvatske na 3000m i 2000m sa zaprekama, višestruka prvakinja Hrvatske na dugim prugama kao i reprezentativka Hrvatske. Sudjelovala sam na dvije Univerzijade i izborila finale na 1500 i 5000m. Ove godine istrčala sam normu na maratonu za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u 9. mjesecu u Dohi gdje ću braniti boje Hrvatske.

Što smatrate svojom najvećom životnom pobjedom?

Mogu reći da je to za sad završen fakultet u roku. Jako mi je teško bilo usklađivati fakultetske obaveze s treninzima i privatnim životom ponajviše jer na Kineziološkom fakultetu osim što imate teorijske predmete, imate i jako velik broj sportova koje morate položiti što i nije baš jednostavno jednom vrhunskom sportašu.

Trčim 365 dana u godini

Imate li uzora u maratonskom trčanju?

Definitivno je to Eliud Kipchoge, svjetski rekorder u maratonu. Imala sam čast svjedočiti rušenju svjetskog rekorda na svom debitantskom maratonu u Berlinu 2018. godine. Zauvijek ću pamtiti tu utrku koja me je uvela u svijet maratona, a i zbog predivne atmosfere koja se dodatno zahuktala novim svjetskim rekordom.

Kako ste se pripremali za tako velika natjecanja?

Poznato je da mi trkači treniramo 365 dana u godini. Dakle, nema odmora za mene. Treniram svaki dan, četiri dana u tjednu imam po dva treninga dnevno. Kada sam na ljetnom odmoru i dalje odrađujem svoje treninge prema trenerovom planu. Prije samog maratona 10 dana imam lakše treninge kako bi mi se tijelo oporavilo i osvježilo i moram priznati kako mi je to najteži period jer sam naviknula na svakodnevne treninge.

Imate li poseban način prehrane? 

Dosta pazim na prehranu, ponajviše na kvalitetu namirnica. Prehrana je jako važna u životu jednoga sportaša i potrebno je unijeti dovoljnu količinu energije kako bi mogla izdržati napore na treninzima i tu mi jako puno pomaže tim mladih nutricionista iz Nutrivisiona koji mi slažu prehranu i brinu se o unosu dovoljne količine mikro i makro nutrijenata ovisno o  tipu treninga.

Imam tri velika obroka i između međuobroke. Ujutro nikada ne preskačem doručak jer ujutro radim glavni trening i potrebna mi je energija za njega. Za međuobroke volim kombinirati različito suho voće, proteinske pločice, orašaste plodove ili probiotike. Ručak i večera su slični, a sastoje se od nekog komada mesa, povrća i salate u kombinaciji s ugljikohidratima kao što su tjestenina, riža, krumpir, cous cous i slično. Večeru pojedem do 7h i ukoliko osjećam glad prije spavanja priuštim si jogurt s chia sjemenkama.

S obzirom da pretrčim dosta kilometara često si priuštim slatkiše, od kojih mi je definitivno najdraži sladoled, i različite grickalice.

Jeste li trebali promijeniti neke navike kako biste uskladili treninge i svakodnevnicu? 

Kako sam odmalena u sportu naviknula sam na rad, red i disciplinu ne samo po pitanju treninga nego i obrazovanja i općenito obaveza tako da nisam morala posebno mijenjati navike. Prije mi je fakultet bio prioritet pa sam obveze usklađivala ovisno o njemu, a sad je to odlazak na OI tako da je sve podređeno treningu. Socijalni život mi dosta pati, ali sam svjesna da se do vrhunskih rezultata dolazi radom i odricanjem.

Ispunjava me druženje s prijateljima

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Kako sam već i spomenula imam malo slobodnog vremena, ali ga nastojim iskoristiti u druženju s obitelji i prijateljima. Volim se podružiti s prijateljima na kavi, večeri ili šetnji gradom. Također, odlazim na sportski vjeronauk i zaista mi je predivno družit se s ljudima s kojima se mogu poistovjetiti. Ne preferiram izlaske u noćne klubove budući da se ujutro rano dižem za trening. Jako puno čitam u slobodno vrijeme, najčešće knjige u kojima se radi o životu, životnim izazovima i različitim savjetima iskusnih ljudi.

Imate li koji neostvareni san, bilo na privatnom ili sportskom polju?

Definitivno mi je najveći san nastup na OI. Također, voljela bi u budućnosti upisati doktorski studij na Kineziološkom fakultetu ili neki drugi fakultet povezan sa sportskim menadžmentom kako bi spojila sport i ekonomiju.

Zahvaljujem Bogu na svemu što imam

Možete li nam ispričati neku zanimljivost s natjecanja što vam je ostalo u posebnom sjećanju?

Izdvojila bi druženje s etiopskim trkačicama poslije polumaratona u Las Palmasu gdje sam malo bolje upoznala njihov način života, njihovu svakodnevnicu i definitivno su me oduševile svojom jednostavnošću, poniznošću i skromnošću.

Imate li svoj životni moto?

Imam ih više. Moj životni moto je da ako nešto uistinu želite, cijeli svemir će se urotiti da to i ostvarite. Također, ono što želite drugima i način na koji tretirate druge će vam se vratit istom mjerom, zato pazite što šaljete drugima. I zadnje što bi htjela naglasiti je važnost vjere i povjerenja u Boga ne samo u danima kad ste očajni i izgubljeni nego i u danima kad vam sve ide od ruke. Zato, ne zaboravite se zahvaliti Bogu na svemu što imate i svim ljudima koje imate.

Nisam imala dan bez sporta

Kako izgleda vaš sportski, a kako uobičajeni dan?

Sportski dan mi se sastoji od jutarnjeg treninga, koji je obično glavni trening, i popodnevnog nešto lakšeg. Između treninga odmaram i kuham ručak budući da sam odnedavno uplovila u bračne vode pa sam se brzinski snašla i u toj novoj ulozi. Trenutno uživam u treninzima i čekam mjesto u školi za stručno osposobljavanje kako bi mogla uspješno položiti stručni ispit, tako da mi nije teško usklađivati obaveze jer imam dovoljno vremena za oporavak između treninga.

U danima kad imam samo jedan trening nastojim ga odraditi ujutro kako bi slobodno popodne iskoristila za svoj gušt pa često odem u kupovinu, šetnju gradom, kino ili pozovem prijateljice na druženje kod mene doma.

Je li u vašem životu bilo dana bez sporta?

Moram priznati da nije budući da sam od malena u sportu i dolazim iz sportske obitelji. Kako smo i muž i ja magistri kineziologije teško je izbjeći sport i samu temu sporta u našoj svakodnevici, a i tata mi je cijeli život u sportu tako da je 99% naših tema vezanih uz sport. Mogu reći da svaki dan živim sport i jednostavno ne bih se snašla u svakodnevici koja ne uključuje sport ili bilo kakvu sportsku aktivnost.

Jeste li zadovoljni onim što ste postigli u karijeri?

Jako sam zadovoljna sa svime što sam postigla u svojoj dosadašnjoj karijeri, ali mislim da moje vrijeme tek dolazi i da mogu još puno toga lijepog donijeti za hrvatsko trčanje.

Mislite li da ste mogli postići više i bolje? 

Mislim da jesam, zato sam i zadovoljna promjenom trenera jer smatram da se konačno nalazim u pravim rukama. Ali definitivno ne žalim ni za čim jer vjerujem da se sve događa s razlogom uključujući i negativne ljude i nešto lošije situacije. Svi su oni tu da vas nečemu nauče.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?  

Najbliži cilj je nastup na maratonu na Svjetskom prvenstvu u Dohi u 9. mjesecu za koje sam se već kvalificirala. Nakon SP imam i crkveno vjenčanje i veliku svadbu od preko 300 ljudi.

Sljedeći veći cilj su naravno OI u Tokyu 2020. također u disciplini maraton.

Imate li kakvu poruku za naše čitatelje?

Poruka za čitatelje je da uživaju u životu, provode vrijeme sa svojim bližnjima i zahvaljuju svaki dan na svemu što imaju – za kraj poručuje Matea Parlov.

Pronađi svoju dozu inspiracije na YouTube kanalu i prati Business & Pleasure Blog.