2 min čitanja

It’s offical now: Pula i IT se vole! Prilično apstraktnu temu o AI (umjetna inteligencija) prisutnima je na zanimljiv način približio Matej Šimunić. Nakon desetak godina izbivanja vratio se u rodni grad te želi iskustvo stečeno u pet zemalja podijeliti zajednici.

Za Matejovo predavanje o umjetnoj inteligenciji, u sklopu platforme Istra IT Land, unatoč ljetu i nepovoljnom terminu tražilo se mjesto više!

Mogu li računala misliti? Hoće li roboti i umjetna inteligencija pokoriti svijet i zamijeniti nas na radnim mjestima? Trebamo li se bojati AI i razvitka ove tehnologije uopće? Odgovore na ova pitanja doznalo je 100-ak prisutnih sudionika.

Eksponencijalni rast AI-a

Brzina kojom napreduju saznanja na području umjetne inteligencije su eksponencijalna. I dok je industrijska revolucija doživjela svoj vrhunac prije 50ak godina, tehnološka revolucija još uvijek bilježi rast. S pojavom deep learninga otvaraju se dodatne mogućnosti pa se postavlja pitanje utjecaja na društvo.

AI briše mnoge poslove

Puno poslova koje ljudi danas obavljaju biti će zamijenjeno s tehnologijom “zahvaljujujući” neuronskim mrežama. Prvi koji će biti zamijenjeni biti će poslovi na traci, poput onih u skladištima, call centrima i sl., gdje će roboti zamijeniti ljude. Procjena je da će ove poslove zamijeniti umjetna inteligencija u roku od pet godina.

Druga vrsta poslova koje će zamijeniti ljude jesu poslovi koji nisu toliko “po špranci”, ali su i dalje rutinski poslovi poput vozača kamiona, koje će zamijeniti autonomni sustavi, a prve procjene govore da će se isto dogoditi u roku 10 godina. Tu spadaju i ekonomske statistike, prikupljanje podataka, poslovi iz domene sigurnosti.

Na “udaru” će biti upravljački poslovi s manjom razinom odgovornosti, poslovi koji analiziraju više vrsta podataka i dovode do nekih odluka, poput određenih menadžerskih poslova i jednostavnih oblika učenja.

Kreativa ostaje ljudima

Ljudima će ostati upravljački poslovi s višom razinom odgovornosti poput učitelja, viših menadžerskih pozicija u kompanijama, umjetnosti i sl.

Dakle, AI (umjetna inteligencija) ima velike mogućnosti kada treba nešto naučiti, ali neće moći zamijeniti ljude na poslovima koji zahtijevaju i kreaciju odnosno stvaranje nečeg novog.

Istra IT Land se nastavlja

Nakon održanog IT meetupa, gostujećeg predavanja na Fakultetu informatike o modernim web tehnologijama, predstavljanja platforme na Inspire Me konferenciji te posjete Shift Conference i Bit Alijansi, održano predavanje o umjetnoj inteligenciji nastavak je aktivnosti unutar ambiciozne platforme Istra IT Land.

Predavanje o umjetnoj inteligenciji poslužilo je kao uvod u malu poslasticu – ljetnu školu programiranja, u kojoj će početnici kroz dva tjedna krajem srpnja imati priliku naučiti i primijeniti osnove programiranja na izradi vlastite aplikacije.

U kratko vrijeme Istra IT Land postigla je odlične rezultate. Dobili smo podršku svih dionika, sudionici su pokazali ogroman interes, što predstavlja potvrdu ispravnog pravca i daje nam poticaj za dalje. Zbog toga prije predviđenog krećemo s tečajevima programiranja. Najesen pripremamo nove projekte iz područja IT. Posebno se veselim i prvom projektu s područja multimedije, a raditi će se o podcastu” – izjavio je idejni začetnik platforme Amel Hadžipašić.

Ljetna škola programiranja

Tokom Crash Coursea za programiranje u 15 dana, krajem srpnja, sudionici će naučiti o nužnim alatima za efikasnu organizaciju, kodiranje i pronalaske rješenja, osnovnim konceptima programiranja i njihovoj primjeni u jednostavnoj aplikaciji.
Nakon završenog Crash Coursea, polaznici će biti spremni za akademiju najesen u kojoj će nadograditi znanje stečeno tokom ljetne škole. Akademija će trajati 6 mjeseci, a sudionici će biti u prilici naučiti sve detalje razvoja mobilnih aplikacija.

Developerska karijera

Pohađanje škole je besplatno, a osim edukacije otvoriti će se mogućnost izgradnje IT karijere zapošljavanjem u nekoj kompaniji ili otvaranjem vlastite tvrtke.

Nakon završenih 6 mjeseci, polaznici će biti sposobni samostalno krenuti raditi na freelance platformama ili razvijati vlastite komercijalne projekte.

Za koga je tečaj namijenjen

Tečaj je namijenjen za sve osobe neovisno o dobi i struci. Svoj interes za sudjelovanje mogu pronaći studenti, nezaposlene osobe, poduzetnici te svi oni koji žele biti u toku s novim trendovima i tehnologijama.

Otvorene pretprijave

Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta za sudjelovanje otvorene su pretprijave, te anketa (kako bi se edukacija što više prilagodila potrebama korisnika) na linku.