3 min čitanja

Start-up akademija održana u Puli 4-6. prosinca u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Pula privukla je velik interes studenata, poduzetnika početnika i osoba koje razmišljaju o ulasku u poduzetništvo.

Osim novih znanja, vještina i kontakata, sudionici su dobili mogućnost predstaviti svoje inovativne poduzetničke ideje. Tri najbolje ocijenjene sudjeluju u nagradnom natječaju za novčanu nagradu, računalo i medijsku promidžbu.

Predstavljeno je čak 8 poduzetničkih ideja od kojih je stručni žiri odabrao tri najbolje.

Dunja Pejić predstavila je svoj poduzetnički projekt Tailor Made Istria. Projekt predstavlja igrifikaciju turističke ponude lokaliteta na način da aplikacija na interaktivan i inovativan način korisnicima predlaže turističke i druge atrakcije koje trebaju posjetiti sukladno njihovim interesima i karakteristikama.

Start-up-akademija-Pula

Tedi Zgrablić prezentirao je ideju proizašlu iz hobija i ljubavi: biciklizma. BikeTouring Pazin projekt je dvojice braće avanturista, koji su na dva kotača povezali tri europska grada: Bukurešt, Beograd i Zagreb u 16 dana. Novi projekt usmjeren je na rekreativne ture po Istri koje bi povezale gastronomsku i kulturnu ponudu i sudionicima pružile autentičan doživljaj lokacije.

Martina Luketić studentica je prve godine Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koja je naišla na inovativnu poduzetničku ideju jedinstvenog sandwich bara Sandwich bar Marta. U njemu gosti imaju mogućnost “skrojiti” sendvič u potpunosti prema svojim željama. Njezin bar povezuje moderan doživljaj s lokalnom proizvodnjom i društvenom odovornošću.

Davor Baljak svoju ideju razvija već neko vrijeme. Njegov sustav Wrong Way Driver Alarm System već je patentiran i čeka na investitora koji će prepoznati vrijednost sigurne ceste za vozače i imovinu koja sudjeluje u prometu.

Doroteo Macan i Aldo Ferlatti studenti su Fakulteta informatike u Puli koji su iz vlastitog korisničkog iskustva u ugostiteljskim objektima došli na ideju kako spojiti znanje i potrebu u inovativan poduzetnički projekt Pocket Waiter. Radi se o tehnologiji koja olakšava proces naručivanja i plaćanja usluge u ugostiteljskim objektima i tako smanjuje troškove i povećava prihode za ugostitelje.

Matej Maričić predstavio je ideju koju je razvio sa svojim timom: Break Through. Projekt zasniva na suradnji ugostiteljskih objekata i sportskih centara koji su orijentirani na zajedničko tržište. Njihovo umrežavanje putem sistema Break Through omogućuje im zajednički nastup prema ciljanom tržištu. Takav sustav bitno smanjuje troškove i povećava prihode svih umreženih objekata.

Helena Valčić dolazi iz obitelji koja se naraštajima bavi biciklizmom. Iz ljubavi prema obiteljskom sportu: cestovnom biciklizmu razvila je ideju o poduzetničkom projektu Biciklistički centar. Inovacija na našim prostorima, ali trend u svijetu simulira cestovni biciklizam u zatvorenom prostoru. Takav projekt obogatio bi turističku ponudu, ali i ponudu rekreativnog sadržaja za domaće stanovništvo.

Maja Jokanović u naslijedstvo je dobila nekoliko brdskih bicikala s kojima nije znala što učiniti. Uskoro se razvila ideja o turističkom proizvodu u funkciji razvoja cikloturizma u Istri: Đir po Istri. Radi se o grupnim vođenim turama koje bi vodili iskusni vodiči po biciklističkim stazama Istre.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Zagrebačke banke, Istarske razvojne agencije i Grada Pule odabrao je tri najbolje:

  1. BikeTouring Pazin
  2. Biciklistički centar
  3. Pocket Waiter

start-up-akademija-pula-pobjednik

Odabrane tri poduzetničke ideje zajedno s pobjedničkim idejama iz drugih gradova sudjelovat će u finalnoj prezentaciji na kraju siječnja i nagradnom natječaju Start-up akademije.

Start-up akademija se nastavlja

Prvo izdanje Start-Up akademije u Istri izazvalo je velik interes pa je tako do sada već sudjelovalo blizu 200 sudionika. Nakon izdanja u Savičenti i Puli, Start-Up akademija nastavlja put po Istri izdanjima u Poreču i Rovinju.

Prvo na redu je izdanje u Rovinju koje će se održati će od 10.-12. prosinca (u terminima od 16-20h) u Domu kulture. Slijedi akademija u Poreču od 11.-13. prosinca (u terminima od 16-20h) koja se odvija u prostorima Doma Obrtnika. Potom slijede još izdanja u Buzetu (08.-10.01.), Labinu (15.-17.01.) i Umagu (16.-18.01.).

Zbog velikog interesa, a ograničenog mjesta za sudjelovanje, preporuka je da svoju prijavu izvršite što ranije preko linka.

Start-Up akademija provodi se u organizaciji Start-Up udruge i IDA-e te gradovima Buzet, Umag, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i općinama Svetvinčenat i Medulin, a podržavaju je HBOR, Zagrebačka Banka, SAS knjigovodstvo, TV Nova i portali eistra.info i InspireMe.hr.

start-up-akademija-polaznici

Način prijave:

Za sudjelovanje u Start-up akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://goo.gl/forms/gFiky1XwcMCYl7ko1

O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Više informacija:

Više informacija o rasporedu i predavačima Start-Up akademije pronađite na linku:  i pratite na facebook stranicama.