2 min čitanja

Buzet je iznova opravdao titulu grada poduzetnika! Dio sudionika imao je veoma inovativne ideje koje planiraju nuditi na svjetskom tržištu. Ono što je iznenadilo jeste i raznolikost djelatnosti, pa se tako ideje protežu od ITa, prometa, edukacije i odgoja djece.

Druženje nakon akademije nastavilo se u Tini, gdje su sudionici uživali u craft pivu Bruman, čiji je osnivač jedan od prošlogodišnjih sudionika akademije.

Iduće izdanje akademije je u Umagu (19.-21.11.). Nakon toga slijede još gostovanja u Labinu (26.-28.11.), Bujama (02.-04.12.) i Pazinu (05.-06.12.).

Pogledajte što vas sve očekuje:  i osigurajte svoje mjesto na vrijeme: .

Buzećani predstavili svoje ideje

Katarina Golojka osmislila je razvojno poticajne programe za djecu “Senzaonica“. Potrebu za takvim edukacijama uvidjela je pošto dugi niz godina radi kao odgajateljica u vrtiću. Radilo bi se o poslijepodnevnim terminima, u manjim grupama, a sudjelovati bi mogli i roditelji. Katarina već ima adekvatan prostor za takvu namjenu, pa joj nisu potrebna prevelika ulaganja u samom početku.

Anita Merlić je dugogodišnja stručnjakinja za promet s velikim iskustvom rada u tom sektoru u različitim ustanovama. Navela je podatke da su prometne nesreće velik trošak za državu koji se mjeri u okvirima rebalansa jednog državnog proračuna, odnosno 15ak milijardi kuna. Njezina ideja bi spasila velik broj ljudskih života te uštedila značajna proračunska sredstava.

Ideja bi se realizirala putem aplikacije i gadgeta poput pametnog sata. Sudionici u prometu dobivali bi podsjetnike i upozorenja kako bi ih se preveniralo u kršenju prometnih pravila, poput prebrze vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje pod umorom…

Bio bi namijenjen svim sudionicima u prometu, a ne samo vozačima. Vozači koji bi se pridržavali prometnih pravila bili bi nagrađeni putem aplikacije, primjerice s jeftinijim benzinom i premijama osiguranja.

Pilot projekt razvio bi se na području Grada Buzeta, a poslije primjenio na Hrvatsku i druge zemlje.

Elio Pisak Jr. osmislio je ideju dijeljenja igračaka pod brendom Junior Swap. Razvio bi aplikaciju za razmjenu igračaka, koju je slikovito opisao kao “Tinder za igračke”. Kada djeci dosade igračke, mame bi ih mogle putem navedene platforme zamijeniti s drugima. Kako bi olakšao razmjenu, razvio bi i virtualnu valutu kako bi se olakšale i transakcije različitih vrijednosti. Aplikacija bi bila besplatna, a u dogovoru s kurirskom službom za svaku razmjenu/isporuku igračaka uzeo bi proviziju.

Gordana je psihologinja po struci i certificirani NLP trener. Došla je na ideju održavanja edukacija za poduzetnike iz područja mekih vještina za što bi otvorila obrt. Smatra da za tim postoji velika potreba, pogotovo među mikro i malim poduzetnicima na području Istarske županije.

Kako oni još nisu svjesni važnosti takve vrste edukacija, uz pomoć potpornih institucija radila bi na podizanju svijesti u poduzetničkom svijetu. Partneri bi joj bili udruženja obrtnika, gospodarske komore i razvojne agencije.

Pobjedila ideja oko čuvanja djece

Stručni žiri sastavljen od Siniše Žulića, gradonačelnika Buzeta i direktorice poslovnice Zagrebačke banke Vande Mitrović, odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

  1. Senzaonica

2. Junior swap by Elio Pisak Jr.

3. Razvijanje sustava za povećanje sigurnosti prometa

Startup akademija se nastavlja

Startup akademija stiže još u Umag (19.-21.11.), Labin (26.-28.11.), Buje (02.-04. prosinac) i Pazin (05.-06.12.).

Za sudjelovanje u Startup akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku:  O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Najbolji ideje u utrci za 20.000 kuna

Osim edukacije, postoji natjecateljski dio koji nije obvezan, a u njemu mogu sudjelovati svi oni koji imaju vlastitu ideju.

Sudionici akademije koji imaju ideju (pojedinačno ili timski), imaju je priliku razraditi kroz radionice te mentorstvo profesionalaca te dobivaju podršku za njenu realizaciju.

U svakom gradu proglašavaju se najbolje ideje, koje ulaze u Grand Finale na kojem se odabiru pobjednici koji dobivaju vrijedne nagrade (mentorstvo, početni kapital i opremu).

Nagradni fond iznosi 20.000kn, a u cjelosti ga osigurava Istarska razvojna agencija povodom 20 godina postojanja!

Važno je napomenuti da poslovne ideje mogu biti iz bilo koje djelatnosti: od IT ili turističke agencije, welness & spa centra, kuće za odmor, agencije za nekretnine, inovacije na tržištu…

Više informacija

Novosti o Startup akademiji pratite na Facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com ili na 098 965 2335.