2 min čitanja

U pulsku Arenu dolazi jedan od najpoznatijih svjetskih bendova. Da, pa što je tu novo? – mogao bi glasiti odgovor na ovu konstataciju.

I stvarno kad se malo prisjetimo, impozantna imena već su pohodila jednu od najatraktivnijih otvorenih pozornica na svijetu.

Sting, Tom Jones, Luciano Pavarotti, Andrea Bocceli, Norah Jones, Elton John, Jose Carreras, Eros Ramazzotti, Michael Bolton – lista izvođača je doista impresivna…

Foo Fighters – glazbeno ime s A-liste

Dolazak Foo Fightersa iz nekoliko razloga ipak bi mogao biti prekretnica.

Naime, za razliku od prije spomenutih imena, ne dolaze na zalasku karijere, već u trenutku kada još uvijek izdaju nove albume i rasprodaju glazbene arene diljem svijeta.

Iako nisu na samom vrhuncu popularnosti, jedan su od rijetkih „aktivnih“ bendova koji pune stadione.

Njihov vrhunac bio je u 2000-im godinama kada su bili na samom glazbenom tronu, a mnogi ih smatraju najboljim rock bendom 21. stoljeća.

U prilog tome ide i činjenica da su uspjeli rasprodati koncert za 2 minute od puštanja ulaznica u prodaju. To je rekord za bilo kojeg stranog izvođača koji je ikada gostovao u Hrvatskoj.

Pulski Amfiteatar: statusni simbol i mjesto prestiža 

Koliko je teško bukirati takvo ime najbolje znaju glazbeni promotori. Foo Fighters dolaze na pozornicu (op. a. 7000 karata bilo je u prodaji) koja ima uvjerljivo najmanji kapacitet na njihovoj ovogodišnjoj turneji.

Osim što se radi o malom kapacitetu, ni blizu pozornicama na velikim stadionima ili festivalima na kojima inače nastupaju, ni kupovna moć ovog dijela Europe ne dozvoljava prevelike cijene ulaznica.

Dakle, jasno je da svjetski glazbenici ne dolaze u jednu od najljepših otvorenih pozornica na svijetu zbog zarade, već zbog statusnog simbola i prestiža.

Arena nakon Foo Fightersa                                     

Za razliku od festivala, teško da Hrvatska u koncertima može parirati ostalim svjetskim destinacijama.

Ipak, dolazak Foo Fightersa mogao bi biti prekretnica, koja će i ostale glazbene zvijezde privući da na svjetskim turnejama izaberu Arenu za svoj nastup.

Dolaskom slavnog benda Pula se ponovno potvrđuje kao lider manifestacijskog turizma, koji osim putem brojnih festivala, i koncertima u Amfiteatru dovodi najpoznatija svjetska glazbena imena u Hrvatsku.

Festivali: svijetli primjer domaćeg turizma

Prisjetimo se kraja 90-ih kad smo mogli samo sanjati o dolasku najpopularnijih glazbenih imena. Kad se pričalo da postoji veliki potencijal oko organizacije festivala koji bi mogli biti naša konkurentska prednost i sadržaj koji bi mogao produžiti sezonu i povećati turističku potrošnju.

20 godina fast forward i na tom polju imamo zavidne rezultate. Iz zavidnog kataloga izdvajam Fresh Island – najveći europski hip-hop festival na otvorenom koji je već ugostio imena poput Chris Browna, Sean Paula i Wiz Khalife; te Ultra Europe – koji već šest godina dovodi najpoznatije svjetske DJ-e: Garrixa, Guettu, Van Buurena, Tiesta…

Koliko smo dobri u tome, govori i činjenica da postajemo i izvoznik festivala pa ekipa oko Fresh Islanda, za iduću godinu lansira Fresh Mountain koji svoju premijeru ima u francuskim Alpama.

Hrvatska: TOP festivalska destinacija na svijetu

Dok je začetak industrije zabave stvoren na Zrću, danas skoro sve značajne turističke destinacije na Jadranu imaju svog konja za utrku.

Ukoliko se nastavi rast koji doživljavaju glazbeni festivali kod nas u nekoliko zadnjih godina, Hrvatska bi se mogla „popeti“ na sam svjetski vrh.

Od njega nas još dijeli sasvim malo, a to će značiti da ćemo napokon dočekati dolazak najpopularnijih svjetskih zvijezdi poput Drakea, Rihanne, Taylor Swfit, Ed Sheerana ili Eminema.