1 min čitanja

Kako rastu cijene školarina, mnogi Amerikanci nemaju više vremena ili novca kako bi si priuštili školovanje. Ipak, to ne znači da ne možete bez fakulteta doći do svoga posla iz snova. Sve više kompanija nude dobro plaćene poslove onima s neformalnim obrazovanjem ili srednjoškolskom razinom obrazovanja.

Platforma za traženje posla Glassdoor izdvojila je top 15 poslodavaca koji od kandidata ne traže da imaju fakultetsku diplomu. Među njima su kompanije poput Googlea, Applea, IBM-a i EY-a.

Zamjenica direktora IBM-a Joanna Daley navela kako blizu 15 posto uposlenika ove kompanije nema završen fakultet.

Ističe da umjesto traže ekskluzivno fakultetske kandidate, IBM sada traga za kandidatima koji imaju iskustva u boot kampovima za kodiranje ili završene strukovne programe povezane s ovom industrijom.

Akademske kvalifikacije zadržati će važnu ulogu u regrutaciji i selekciji kandidata, ali neće više predstavljati prepreku da se u razmatranje uzmu i kandidati koji nemaju završen fakultet” dodala je Maggie Stilwell iz Ernst Younga.

Pogledajte listu kompanija u kojima nije potrebna diploma i pripadajućih poslova:

1. Google (4,4 boda)
Google je u potrazi za produkt menadžerom, regruterom, softverskim inžinjerom, produkt menadžerom za marketing u San Franciscu, Mountain Viewu, Austinu.

2. Ernst & Young (3,7 boda)
Kompanija traži višeg saradnika za osiguranje, savjetnika za rizik, iskusnog menadžera te višeg saradnika za porezne usluge u Alpharetti, San Franciscu i Bostonu.

3. Penguin Random House (3,8 boda)
Traže marketing dizajnera, pomoćnika za oglašavanje, višeg menadžera finansija i asistetna proizvodnje u New Yorku, Londonu i Colorado Springsu.

4. Costco Wholesale (3,9 boda)
Traže blagajnika, skladištara, pomoćnika za prodaju u apoteci i radnika u pekari u Baton Rougeu, Valleju i Kalamazoou.

5. Whole Foods (3,5 boda)
Traže člana tima na prehrambenim proizvodima u pekari i blagajnika u Napi, Petalumi i Tigardu.

6. Hilton (4 boda)
Svejtski lanac hotela traži menadžera za evente, spremačicu, menadžera hotela i voditelja ureda u San Rafelu, Napi i Indianapolisu.

7. Publix (3,7 boda)
Traže farmaceuta, tehničara za održavanje, koordinatora maloprodaje i radnika na sajmovima u Lakelandu, Atlanti i Deerfiled Beachu.

8. Apple (4 boda)
Tehnološki gigant traži inžinjera za provjeru dizajna i projekt menadžera za inžinjering u Santa Clari, Austinu i Las Vegasu.

9. Starbucks (3,8 boda)
Lanac kava u potrazi je za barmenom, supervizorom smjene i menadžerom u Dublinu, San Franciscu i Comptonu.

10. Nordstrom (3,6 boda)
Traže prodavače, higijeničare, radnike u skladištu i barmene u Phoenixu, Las Vegasu i Scottdaleu.

IBM je na 12. mjestu sa 3,4 boda, a traži inžinjera za blockchain financije, vođu regrutera te pregovarače u San Franciscu, Raleigh-Durhamu i Austinu.

Na listi su još Home Depot, Bank of America, Chipotle i Lowe’s.