2 min čitanja

S dolaskom novih trendova i tehnologija došla je i potreba za novim znanjima i kompetencijama. Formalno obrazovanje je bitno, no ono ne pruža sve vještine koje „moderni“ poslodavci traže. Ekonomski fakultet u Rijeci je stoga za svoje studente organizirao Tjedan karijera koji će se održati od 22. do 26. listopada 2018. O čemu se točno radi i što sudionici mogu očekivati, ispričala nam je Dorjana Dodić, stručna suradnica Centra za karijere.

Pozdrav Dorjana! Pri ulasku na Fakultet primijetila sam veći broj ljudi, što se to zbiva?

Ovog tjedna se na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održava veliki Tjedan karijera. Na jednom mjestu okupili smo sve naše poslovne partnere, poslodavce i udruge koje ćemo predstaviti studentima, alumnijima i ostalima zainteresiranima. Održat će se zanimljiva stručna predavanja, radionice, studentska konferencija i predstavljanja poslodavaca i udruga.

Koji je cilj ovoga projekta?

Cilj je informirati studente o poslovnim mogućnostima i trendovima u poslovnom okruženju kroz predavanja i predstavljanja stručnjaka iz prakse.

Program je vrlo bogat i raznolik, tko je zaslužan za organizaciju tako velikog projekta? Tko je sve uključen?

Cijeli Fakultet, uključujući nastavnike, upravu i ostalo administrativno osoblje. Ovo je zapravo plod naše dugogodišnje suradnje s raznim poslovnim partnerima.

Spomenuli ste Centar za karijere, čime se on zapravo bavi?

Već dugi niz godina Centar za karijere radi na povezivanju studenata s vrhunskim stručnjacima iz svijeta gospodarstva, a sve u cilju razvoja profesionalnih znanja i vještina još za vrijeme studija. Kroz mnogobrojne projekte radimo na ranoj izgradnji njihove karijere. Projekt poput Inspire Me konferencije, koja se održala drugu godinu za redom na našem Fakultetu, rezultat je uspješne suradnje sa Start-Up udrugom, a tu je još čitav niz radionica za razvoj profesionalnih vještina, predavanja, panela i natjecanja.

Centar za karijere Ekonomski fakultet Rijeka #efri EFRI

Smatrate li da takvi projekti mogu zaista pomoći studentima da se zaposle, pružiti im prave vještine, praktična znanja?

Naravno. Studenti će samo tijekom ovog Tjedna karijera imati priliku steći praktična znanja poput toga kako kvalitetno napisati životopis i molbu za posao, naučiti koji su moderni alati pomoću kojih mogu tražiti posao i kontaktirati poduzeća u kojima bi voljeli raditi.

Inače, potičemo studente na stjecanje poslovnog iskustva kroz stručne prakse jer su istraživanja pokazala kako više od 40% naših studenata koji su bili na praksi ostalo u tom poduzeću gdje su je obavljali. Također, 97% naših studenata se zaposli unutar dvije godine nakon završetka studija.

Koga možemo očekivati na gostujućim predavanjima? Ima li netko koga bi ste posebno istaknuli?

Predstavit će se stručnjaci iz prakse, razna poduzeća i udruge. Istaknula bih Erste banku, BKS banku, L’Oreal, Allianz, JGL i Maersk Croatia. Predavanja će održati Andrija Čolak, Katarina Toković, Marin Lazarić, predstavnici Porezne uprave, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske poštanske banke te mnogi drugi.

Dva dana zanimljivih predavanja su prošla, kakvi su dojmovi studenata?

Nakon svakog predavanja anketiramo sudionike i mogu reći kako su dojmovi i povratne informacije više nego odlične. Sudionici su oduševljeni ovim načinom predstavljanja mogućnosti koje im se nude. Veliki je odaziv bio na L’Orealovoj radionici i speed datingu gdje su mogli doznati koja je procedura zapošljavanju u takvoj kompaniji i kako se na najbolji mogući način predstaviti na razgovoru za posao. Također, jako puno njih se odazvalo i radionicu o pisanju CV-a i molbe za posao koju je održao Centar za karijere.

Za kraj, namjeravate li ponoviti ovakav projekt?

Naravno, ali ćemo uvijek nastojati poboljšati program u odnosu na godinu prije. Kako izuzetno cijenimo svaku našu suradnju s gospodarstvenicima i udrugama, sljedeće godine ćemo nastojati ponuditi još raznovrsniji program s drugim stručnjacima iz prakse.

Veselimo se daljnjim suradnjama.

Program možete pronaći na linku:

https://www.efri.uniri.hr/hr/tjedan_karijera_na_ekonomskom_fakultetu_sveucilista_u_rijeci/1071/33