5 min čitanja

 

Ivana Šibalić je prije svega žena, majka i supruga. Nesuđena profesorica koja je školsku klupu i katedru zamijenila za uvoz i izvoz projekata i programa te razvoj civilnoga društva i aktivizma u lokalnoj zajednici. Često „na gasu“ što privatno tako i poslovno uspostavljajući nova partnerstva na projektima. Ljetuje s obitelji u šatoru jer smatra da je kontakt s prirodom iznimno važan. Razvrstava otpad gdje god se nađe, razmišlja i djeluje održivo koliko god je moguće jer održivi razvoj visoko je na ljestvici životnih prioriteta kao i kontinuirano educiranje. Voli kuhati zdravo i trčati u rano jutro (kad god može) jer voli mir i tišinu buđenja grada.

 

udruga-breza-osijek
Izvor: Udruga Breza

“Budite proaktivni i imajte viziju i onda će se stvari pokretati same od sebe. I ne zaboravite vjerovati da možete.”

Kako ste se našli u udruzi Breza? Kakav je bio vaš put?

 

Postoji uzrečica – ništa u životu nije slučajno. Tako je i moj prvi susret s Brezom moglo bi se reći sasvim slučajan, no sada mogu slobodno reći, s razlogom. Sjećam se da sam diplomirala i slala prijave za posao na brojne adrese škola i to ne samo u svojoj Osječko-baranjskoj županiji, već i diljem Hrvatske. Naravno, ni tada, prije 18 godina, situacija nije bila ništa bolja nego li je sada.

Amaterski sam godinama vodila aerobik u malom gradskom klubu koji je dugi niz godina uspješno djelovao. Jedna od polaznica aerobika koja je uspješna poduzetnica i danas, vrlo je često djelovala i kao humanitarka pomažući financijski i kroz proizvode, među ostalima i tadašnjem Dječjem domu Klasje.

Gospođa Jasna me spojila sa Suzanom Vargović i tu kreće moje novo životno poglavlje. Prvi susret sa Suzanom Vargović, sadašnjom predsjednicom i jednom od osnivačica Udruge za rad s mladima Breza bio je prekretnica u mom dosadašnjem radu. Njezina nevjerojatna količina energije, motivacije i želje za promjenom dobro me je ponijela i dala krila da uđem u svijet socijalnih usluga za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske podrške i s problemima u ponašanju o kojima doslovce ništa nisam znala. I eto me tu gdje sam već 17 godina zaposlena uz povremene pauze s rodiljnim dopustima i završetkom dodatnih edukacija – na radnom mjestu projektne koordinatorice Udruge.

 

Breza_ekipa
Izvor: Udruga Breza

 

 Što je to udruga Breza?

 

Mjesto koje nema granica, gdje možeš biti ono što jesi i razvijati se u smjeru koji doprinosi razvoju lokalne zajednice, nudi stvarne promjene, potiče i motivira druge, gdje svi tvoji potencijali mogu biti iskorišteni na pravi način ako si dobar i pošten čovjek i još imaš i viziju – ‘di ćeš bolje!

Radi se o nevladinoj organizaciji koja djeluje od 2001. godine i koja uz primarnu djelatnost pružanja kontinuirane podrške djeci i mladima s problemima u ponašanju i bez roditeljske podrške kroz organizirane socijalno-terapijske zajednice i usluge povremene podrške, pruža usluge savjetovanja za mlade i obitelji, provodi neformalne edukacije za stručnjake i mlade iz područja socijalnih usluga, održivoga razvoja i globalnoga obrazovanja, kulture i umjetnosti i sl., promovira volonterstvo uključivanjem u brojne projekte i programe, akcije i inicijative u lokalnoj zajednici s naglaskom na međunarodnu suradnju. Nekako mi se čini da je Breza i dalje najprepoznatija po jedinstvenom i jedinom obiteljskom kontinentalnom međunarodnom festivalu – Zemlja bez granica koji se provodi još od 2004. godine.

“Bez obzira koliko suludo zvučale pojedine ideje, ako se mladima posveti vrijeme i da im se podrška da sami iste i provode učeći na uspjesima i pogreškama, onda se čovjek jedino razvija, ima osjećaj vrijednosti i pripadnosti društvu.”

udruga_Breza_festival_zemlja_bez_granica
Izvor: Udruga Breza

Iz iskustva znam da ste pozitivna i vedra osoba koja je ostavila utjecaj na dosta mladih ljudi. Kako to činite?

 

E sada si me baš zatekla. Moram reći da se osobno tako ne doživljavam. No ako mladi među kojima si i ti smatraju da ostavljam taj neki pozitivni utjecaj koji pamte i nose sa sobom dalje kroz život, onda sam stvarno sretna. Upravo taj rad s mladima, što sa studentima dok sam predavala na fakultetu, što kroz udrugu, doista je ono što volim i u čemu vidim jedine moguće promjene u društvu, na bolje. I sama sam bila mlada kada sam se pridružila timu Breze kojega smo tada činile samo Suzana i ja. Imala sam 26 godina i gomilu energije i ideja koje sam mogla realizirati i za koje sam imala podršku. Bez obzira koliko suludo zvučale pojedine ideje, ako se mladima posveti vrijeme i da im se podrška da sami iste i provode učeći na uspjesima i pogreškama, onda se čovjek jedino razvija, ima osjećaj vrijednosti i pripadnosti društvu.

 

Koji su vam budući planovi u udruzi? Čemu težite?

 

Planova je mnogo i sve ovisi o tome što ćemo biti u mogućnosti realizirati jer i mi se kao udruga često borimo s društvenim i političkim „vjetrenjačama“ zbog kojih u nekim područjima sporo napredujemo. Težimo razvijati se i dalje za pružanje visokokvalitetnih usluga u zajednici za koje smo prepoznati kao primjeri dobre prakse. Fokus je i dalje na edukacijama stručnjaka i mladih te organizaciji raznih događanja u zajednici te ponajviše na mladima.

 

Udruga_Breza
Izvor: Udruga Breza

“Mladima treba dati priliku jer oni nisu problem, već rješenje za brojne probleme s kojima se društva suočavaju posljednjih godina.”

Tko je vama inspiracija u životu? Gdje crpite energiju za rad s djecom i mladima?

 

Nisam se nikada pitala tko mi je inspiracija, ali evo sada kada si mi postavila to pitanje, prilično klišejski ću odgovoriti, ali stvarno iskreno – to je moja majka. Jedna energična i socijalno osjetljiva žena koja mi je zajedno s ocem usadila vrlo korisne vrijednosti na koje sam iznimno ponosna. To su poštenje, usredotočenost na rad, disciplina, empatija i filantropija.

 

Gledanje filmova vs. šetnja u prirodi?

 

Teško mi se odlučiti. Filmove gledam sporadično, kada me „uhvati“ onda po nekoliko dana u kontinuitetu gledam sve što sam propustila, i onda imam velike pauze pa ne gledam ništa. Priroda mi je važna i često sam s obitelji negdje na izletima. Svaki dan sam na biciklu i to je isto taj dio potrebe biti vani – na svježem zraku.

 

Što biste poručili mladima na području Osijeka? Svjesni smo da je Osijek u zadnjih nekoliko godina napustilo dosta mladih ljudi?

 

Već neko vrijeme pričam s njima, govorim gdje god stignem da mladima treba dati priliku.  Oni nisu problem, već rješenje za brojne probleme s kojima se društva, ne samo naša lokalna zajednica, suočavaju posljednjih godina. Ako im se pristupi na njima prihvatljiv način, prati njihove trendove komunikacije i načine djelovanja te ih se putem istih usmjerava na društvu korisne intervencije, onda je formula uspjeha vrlo jednostavna. Mladi postaju visokomotivirani pokretači u društvu s provedivim ciljevima i vizijama te prenositelji važnih održivih koncepata.

Mladi ljudi, budite pokretači u društvu i činite promjene povezujući se s organizacijama kao volonteri, stručni suradnici i sl. Nemojte se ustručavati pričati, progovoriti, predlagati jer baš vaše ideje su ono što mijenja situaciju na bolje. Budite proaktivni i imajte viziju i onda će se stvari pokretati same od sebe. I ne zaboravite vjerovati da možete.

 

Breza_udruga_Osijek
Izvor: Udruga Breza

 

Izdvojite jedan citat koji vam je drag ili se na njega oslanjate tijekom svog života?

 

Teško mi se odlučiti, no neka bude ona Aristotelova: Nada je san budnih.