3 min čitanja

It’s official now. U Istri se stvara prava mala, velika IT scena! U prepunom Shipyardu i u odličnoj atmosferi održan je uvodni meetup na kojem je prezentirana ambiciozna platforma Istra IT Land.

Na početku se prisutnima obratio Tiziano Sošić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je prije godinu dana pokrenuo hvalevrijednu IT inicijativu koja je okupila brojne IT kompanije iz Istre. Pohvalio je platformu, i naveo da suradnjom i zajedničkim djelovanjem možemo puno postići. Goran Mrvoš, ispred suorganizatora meeetupa, Strukovnog udruženja IT pri HGKu istaknuo je zadovoljstvo pokretanjem nove inicijative.

Foto: Marin Ćuk Vurnek EVENTography

Zajedno smo jači

Glavni zaključak s održanog meetupa može se svesti na tri riječi: “Zajedno smo jači”. Naime, samo se suradnjom, udruživanjem te uključivanjem svih dionika može dalje razvijati potencijal IT sektora u Istri.

U Istri postoje IT kompanije poput Infobipa i CMG koje imaju urede diljem svijeta i zapošljavaju na stotine ljudi. Postoji i niz uspješnih malih IT tvrtki koje posluju dugi niz godina te sve više freelancera. Rastom pulskog Sveučilišta osnovan je i Fakultet Informatike, pa upravo završava prva generacija studenata informatičara.

Foto: Marin Ćuk Vurnek EVENTography

Razvoj lokalne IT scene

Ono što nedostaje je snažna IT scena, pa će jedan od glavnih ciljeva ove platforme biti stvaranje zajednice koja bi se sastojala od javnog i civilnog sektora, kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, studenata, freelancera.

Od pozitivnih primjera, istaknuti su primjeri Osijek Software Cityija i Bit Alijanse iz Sarajeva, koji su u svojim sredinama napravili velike stvari.

Svi iz ITa na jednom mjestu

Uvodni meetup u Shipyardu okupio je predstavnike 20ak kompanija, javnog i civilnog sektora, potpornih i obrazovnih institucija, studenata, freelancera, organizacija i udruga.

Amel Hadžipašić, iz Start-Up udruge, predstavio je projekt Istra IT Land, te posebno zahvalio Domagoju Ostoviću, Nikolu Tankoviću, Tizianu Sošiću i Goran Mrvošu na pomoći u organizaciji. Naveo je da je cilj stvoriti snažnu IT zajednicu, odnosno okupiti sve uspješne priče iz Istre na jednom mjestu, pod jednom platformom: Istra IT Land. Kao osoba koja poznaje IT communityije u Zagrebu, Osijeku i Sarajevu, rekao je da uspješni primjeri postoje, te ih samo treba prilagoditi lokalnim potrebama u Istri.

Domagoj Ostović, CEO Lloyds Designa, istaknuo je važnost communitijya na svom primjeru u Labinu. Počeli su organizirati “Štorije”, IT meeutp u Labinu, za koji su interes pokazali sudionici iz cijele Istre. Najavio je drugo izdanje impresivne međunarodne konferencije Digital Lab.in,koja će Labin u rujnu pretvoriti u IT prijestolnicu regije, a okupiti će najveće svjetske kompanije, vodeća svjetska imena iz svijeta developmenta i web dizajna.

Marko Božac, iz Cenosca, ispričao je svoj put, koji je krenuo studijem i radom u Zagrebu. Nakon nekoliko godina, odlučio se vratiti u Istru, i sad radi u Cenoscu, uspješnoj IT kompanija koja za klijente ima gigante poput Shella.

Panelist Siniša Miličić imao je zanimljivo izlaganje. Rođeni Zagrepčanin, svoj život i rad nastavio je u Vodnjanu i Puli odnosno na Fakultetu Informatike u Puli. Predstavio je studijske programe i nastojanje Fakulteta da bude povezan s lokalnim gospodarstvom. Pohvalio je platformu i istaknuo da vidi potencijal proširenja na Koper i Rijeku.

Vedran Podubski (VP Tech), samouki ITijevac s dugogodišnjim iskustvom pričao je o važnosti stvaranja lokalne zajednica i pohvalio ideju i nastojanja oko platforme. I sam je stvorio malu IT zajednicu, pri čemu je rekao da se susretao sa zatvorenosti u počecima, i stavom oko ne dijeljenja znanja s drugima, što se na sreću uvelike promijenilo.

Foto: Marin Ćuk Vurnek EVENTography
Foto: Marin Ćuk Vurnek EVENTography

Istra IT Land – što dalje?

Organizatori će platformu široj javnosti predstaviti na predstojećoj Inspire Me konferenciji u Puli, o kojoj više informacija možete pronaći na linku.

Na njoj će ponovno okupiti sve iz ITa na jednom mjestu, a sudjelovati će uspješne kompanije i communityiji iz cijele Hrvatske.

Idući meetup najavljen je za sredinu svibnja u Shipyard baru za koji organizatori pripremaju brojna iznenađenja.

Ukoliko želite postati dio platforme ili surađivati s nama slobodno se javite na: istraitland@gmail.com ili + 385 (0) 98 965 2335.

O platformi

Istra IT Land predstavlja platformu koja želi doprinijeti razvoju IT industrije u Istri i učiniti ju prepoznatljivim IT središtem u Hrvatskoj i regiji. Krajem godine neformalna inicijativa formalizirati će se osnivanjem istoimene udruge, kako bi se još lakše ostvarili zadani ciljevi i olakšalo operativno djelovanje.

U Istri postoje IT kompanije poput Infobipa i CMG koje imaju urede diljem svijeta i zapošljavaju na stotine ljudi. Postoji i niz uspješnih malih IT tvrtki koje posluju dugi niz godina te sve više freelancera. Rastom pulskog Sveučilišta osnovan je i Fakultet Informatike, pa upravo završava prva generacija studenata informatičara.

Glavna ideja je stvoriti zajednicu programera i dizajnera na jednom mjestu i pretvoriti Istru u prepoznatljivo međunarodno IT središte.

Osim IT-a kroz aktivnosti platforme obuhvatile bi područja marketingagrafičkog dizajna i multimedije.

Glavni ciljevi jesu povećanje atraktivnosti developerske struke u Istri; stvaranje lokalne IT zajednice te pretvaranje Istre u nacionalni i regionalni IT hub; zajednički nastup tvrtki na međunarodnom tržištu; poticanje poduzetništva u IT sektoru; te povezivanje svih dionika iz tog područja (kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, JRLS…).