3 min čitanja

Bogatu jesen unutar platforme Istra IT Land, otvara drugi po redu IT meetup. Na rasporedu je u četvrtak, 26. rujna od 18:00-19.30h, a održava se u Istarskoj razvojnoj agenciji.

Osim vrhunskih predavača i zanimljivih ideja, na meetup će se najaviti novi, stari projekti platforme.

Nastavak škole programiranja i brojni novi projekti

Prvi na redu projekt tiče se ljetne škole programiranja. Nakon što je 40-ak najupornijih uspjelo završiti I. stupanj i naučiti osnove programiranja, ubrzo slijedi i nastavak!

Developerska akademija namijenjena je svim onim koji su stekli osnovna znanja i žele dalje nadograđivati svoje znanje iz programiranja kako bi mogli samostalno kreirati vlastite digitalne proizvode i usluge. Kada slijedi nastavak i kako se mogu uključiti oni koji nisu odslušali I. stupanj doznajte na drugom IT meetupu.

Svijet ostaje na mladima, pa će se u suradnji s gradovima, općinama te osnovnim i srednjim školama u Istarskoj županiji pokrenuti Code Ninjas, koji će najmlađe uvesti u svijet u programiranja.

Nakon uspješnog izdanja IT contesta u suradnji s Fakultetom Informatike, uskoro slijedi i drugo izdanje. U njemu će studenti imati priliku rješavati poslovne slučajeve uspješnih IT kompanija iz Hrvatske.

Podrška platformi uskoro dolazi i iz inozemstva, pa organizatori najavljuju gostujuća predavanja međunarodnih stručnjaka iz vodećih svjetskih kompanija.

Vrhunski predavači i ideje koje osvajaju svijet

Prva međunarodna predavačica u sklopu platforme dolazi iz Njemačke. Martine Nicole Rojina, autorica je projekta Sister Moon te poznata umjetnica i producentica te dolazi na drugi IT meetup!

Ova njemačka inovatorica razvila je zanimljiv projekt “skakanja po Mjesecu” – Sistermoon. Radi se o slanju svoga glasa putem radio valova na Mjesečevu površinu i slušanju povratne jeke.

Na IT meetupu će govoriti o svom znanstvenom putu, projektu Sistermoon, spajanju umjetnosti i znanosti te podijeliti sa sudionicima novitete i planove.

Kako osvojiti svijet s digitalnim proizvodom ili uslugom?!

Svoje digitalne proizvode predstavit će gosti meetupa: Deniz Zembo i Marko Tominić. Predavači će ispričati svoju priču i prezentirati digitalne proizvode čiji su autori.

Deniz Zembo, prvi je hrvatski masterchef, vlasnik hotela Amfiteatar te pokretač Kulinarskog razvojnog centra. Osmislio je aplikaciju za prehranu Circle Diet, koja će promijeniti svijet prehrane i cilja na svjetsko tržište. Na meetupu podijelit će svoja iskustva osmišljavanja proizvoda, istraživanja tržišta, procesa izrade, lansiranja na platforme Android i iOS te funkcionalnostima aplikacije.

Marko Tominić, osnivač je i direktor Tanais Games studija koji uskoro lansira svoju prvi proizvod. Njihov prvi projekt je “Saint Kotar” – 2D point’n’click igra s temom psihološkog horora. Radnja igre smještena je u Gorski kotar u imaginarni rudarski gradić prepun misterija i intriga. Sudionicima meetupa otkrit će kako je došao na ideju o igri, pričati o osmišljavanju i razvoju igre, timu i raspodjeli zadataka, te o predstojećoj Kickstarter kampanji putem koje će prikupljati sredstva za daljnji razvoj igre.

Način prijave

IT meetup namijenjen je svim profesionalcima, freelancerima, studentima, poduzetnicima, kompanijama, agencijama te svim zainteresiranim za područje IT, digitalnog marketinga i multimedije.

Svi zainteresirani za IT meetup mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca, a najkasnije 25. rujna do 23:59h.

O platformi

Istra IT Land predstavlja platformu koja želi doprinijeti razvoju IT industrije u Istri i učiniti ju prepoznatljivim IT središtem u Hrvatskoj i regiji. Neformalna inicijativa formalizirati će se osnivanjem udruge IT Land, kako bi se još lakše ostvarili zadani ciljevi i olakšalo operativno djelovanje.

U Istri postoje IT kompanije poput Infobipa i CMG koje imaju urede diljem svijeta i zapošljavaju na stotine ljudi. Postoji i niz uspješnih malih IT tvrtki koje posluju dugi niz godina te sve više freelancera. Rastom pulskog Sveučilišta osnovan je i Fakultet Informatike, pa upravo završava prva generacija studenata informatičara.

Foto: Marin Ćuk Vurnek EVENTography

Glavna ideja je stvoriti zajednicu programera i dizajnera na jednom mjestu i pretvoriti Istru u prepoznatljivo međunarodno IT središte.

Osim IT-a kroz aktivnosti platforme obuhvatile bi područja marketingagrafičkog dizajna i multimedije.

Glavni ciljevi jesu povećanje atraktivnosti developerske struke u Istri; stvaranje lokalne IT zajednice te pretvaranje Istre u nacionalni i regionalni IT hub; zajednički nastup tvrtki na međunarodnom tržištu; poticanje poduzetništva u IT sektoru; te povezivanje svih dionika iz tog područja (kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, JRLS…).

Ukoliko želite postati dio platforme ili surađivati s nama javite se na: istraitland@gmail.com ili + 385 (0) 98 965 2335.