1 min čitanja

Prilikom izbora knjigovodstva mnogi poduzetnici odlučuju se za najjeftinije ponude. U krizna vremena kada treba paziti na svaku kunu to je i razumljivo, no je li to presudna stavka za donošenje odluke?

Kaže se da je nešto predobro da bi bilo istinito, upravo zato što se najčešće pokaže da je tome upravo tako. Iza niskih cijena knjigovodstvenih usluga mogu se kriti zamke i sumnjivo poslovanje.

Prvo što u takvoj situaciji dolazi u pitanje je profesionalnost knjigovođe. U današnje vrijeme tržište računovodstvenih usluga je prezasićeno stoga nije naodmet sumnjati. Naime, prema nekim procjenama usluge računovodstva u Hrvatskoj pruža više od 3.000 srednjih i malih tvrtki, obrta i pojedinaca.

S obzirom da nisu propisani strogi uvjeti, odnosno nije određeni nivo znanja i iskustva potreban da bi osoba nudila knjigovodstvene usluge, u praksi se često istim bave nestručne osobe.

Štednja ili trošak?

Umjesto željene uštede loš odabir knjigovodstva može vam stvoriti znatne troškove u vidu zakonskih kazni (za nestručne postupke knjigovođe ili primjerice ne informiranje o mogućnostima smanjivanja porezne olakšice u vašem poslovanju), poremetiti praćenje poslovanja i oduzeti vrijeme koje ćete morati utrošiti za prijelaz u novi knjigovodstveni servis i popravljanje svih nastalih šteta.

Traži se vrijednost

Cijenu knjigovodstvenih usluga treba isključivo vezati za obujam posla odnosno vrijednost koju dobijemo za dani novac. Za privlačenje potencijalnih klijenata nerijetko servisi ponude nisku baznu cijenu njihovih usluga. Ista ne mora i vrlo često ne uključuje porezno i poslovno savjetovanje ili usluge koje se dodatno naplaćuju. Takav pristup rezultira porastom mjesečne cijene usluge, te ona u prosjeku ispadne znatno veća od početno dogovorene.

Istraživanjem do odabira / odluke

Jeftino knjigovodstvo nije nužno loše, kao što niti ono skupo nije automatski dobro ili najbolje. Važno je da donesete odluku temelju na različitim kriterijima te da vas par stotina kuna razlike ne motivira na krivi odabir. Razmislite, uzmite si vremena, pročitajte preporuke, dogovorite sastanak i odaberite knjigovođu koji će vam biti pravi partner u poslovanju.

SAS knjigovodstvo vam želi sreću u odabiru vašeg budućeg servisa! Za sve savjete i suradnju stojimo vam na raspolaganju☺