1 min čitanja

Dašak inspiracije donio je okrugli stol na temu poduzetništva. Domaćin ovog panela bila je riječka razvojna agencija PORIN, a isti se održao u organizaciji Start-Up udruge. Okrugli stol održao se 25. travnja u prostorima proizvodnog parka Torpedo.

Umrežavanje je okupilo je 10-ak različitih dionika, a bili su zastupljeni predstavnici akademskog sektora, studenti, poduzetnici, potpornih institucija poslovanja, medija i različitih organizacija.

Jedan od ciljeva je bilo potaknuti međusektorsku suradnju, a upravo se to i dogodilo, pošto su inicirane mnoge suradnje i projekti.

Kako ideju pretvoriti u stvarnost

Posebno inspirativne bile su riječi mladog poduzetnika, Edisa Tabakovića iz INC-a, koji je nakon studija s kolegama pokrenuo društveno odgovorno poduzeće. Pružaju usluge didaktičkih pomagala za djecu s poteškoćama u razvoju i senzornih soba. Nakon studija ekonomije radio je mnoge sezonske poslove za koje kaže da su ga izgradili i iz kojih je puno naučio. Smatra da svatko može biti poduzetnik, a najbitnije je poznavanje djelatnosti odnosno posla u kojem netko djeluje ili želi djelovati.

Jedan od sudionika, Renato Poljak iz Oxygen Techa, naveo je razliku između poduzetnika i zaposlenika koju mu je prenio njegov mentor. Naime, potonji sami sebe potcjenjuju. Kako to ne bi bio slučaj, sa svojim kolegama pokrenuo je uspješnu riječku IT tvrtku koja obavlja uzbudljive poslove kroz izradu digitalnih custom rješenja.

Natječaji za poduzetnike

Ovaj okrugli stol bio je jedna od brojnih aktivnosti koje provodi razvojna agencija PORIN. Tako je proizvodni park Torpedo bio ponovno domaćin poduzetnicima koji su se povezali s dionicima iz ostalih sektora.

Još jedno koristan događaj za poduzetnike najavila je Doris Sošić, iz PORINA, koja je za početak svibnja najavila radionicu o najavljenim natječajima za novo osnovana poduzeća iz područja inovacija.