2 min čitanja

Vođenje poslovnih knjiga usluga je koju koristi svaki poduzetnik, od početnika do velikih tvrtki i kompanija. Ono može biti formirano kao unutarnje (interno) ili vanjsko (eksterno) računovodstvo. Eksterno računovodstvo često je odabir manjih (ali i srednjih subjekata), dok interno računovodstvo u pravilu koriste veliki poslovni subjekti.

U praksi se odabiru knjigovodstva često ne pridaje prevelika pažnja, već se najčešće traži ono koje je najjeftinije. No, pokazalo se kako ti nije uvijek najbolje rješenje. Također, nerijetko se dogoditi da poduzetnici razmišljaju sami voditi svoje poslovne knjige s ciljem da dodatno uštede iako im nedostaju osnovna znanja i iskustvo u tom području.

Treba imati na umu da zakonske kazne koje mogu proizaći iz nestručnog vođenja knjiga uvelike nadmašuju željene uštede.

Odabirom kvalitetnog i pouzdanog knjigovodstvenog servisa možete se u potpunosti posvetiti onome u čemu ste najbolji – svom poslu. Sve brige oko promjena zakona, propisa i ostalog, brinuti će knjigovođa koji ih prati i obavještava vas te savjetuje kako ih najučinkovitije primijeniti u vašem poslovanju. To će vas poštedjeti puno živaca i uštedjeti vremena, a što je najvažnije – potencijalno i puno novaca.

Knjigovodstvo po vašoj mjeri

Odvojite si dovoljno vremena za odabir knjigovodstva i nemojte žuriti s odlukom. U današnje vrijeme svaki ozbiljniji knjigovodstveni servis prisutan je na internetu, te vrlo brzo i jednostavno, u par klikova od kuće, možete doći do potrebnih informacija koje će vam pomoći u selekciji.

Neke od njih na koje možete obratiti pažnju su reference, broj klijenata, godine iskustva, cijena usluge, jesu li usluge poslovnog savjetovanja u cijeni,  je li navedena cijena konačna ili određene usluge dodatno naplaćuju…

Slobodno napišite pitanja koja imate i uputite ih putem e-maila na više servis. Tako ćete vrlo brzo s njima ostvariti inicijalni kontakt koji vam također može pomoći u konačnom odabiru. Njihove odgovore na vaša pitanja možete usporediti te ocijeniti kvalitetu odgovora, ali i ponuđene cijene i na temelju toga dogovoriti sastanak.

Cijena može biti zamka / Oprezno s cijenom

Cijena vam je vjerojatno jedan od važnijih i odlučujućih faktora, ali ne dozvolite da bude presudna za odabir knjigovodstvenog servisa. Jako je bitno znati koji nivo usluge vam se pruža za ponuđenu cijenu.

Najjeftinija ponuda može biti zamka i nerijetko se dogodi da u prvotno izrečenu cijenu nisu uključene usluge poslovnog savjetovanja, ili je neke usluge potrebno naknadno doplatiti, a što može znatno povećati cijenu knjigovodstvene usluge.

Osim vrijednosti koju dobivate za ponuđenu cijenu neka vam prilikom izbora jedan od presudnih kriterija svakako bude stručnost i iskustvo poslovanja knjigovođe. Dobar knjigovođa je pola odrađenog posla.

Istražite tržište i dogovorite sastanak

Na kraju, sa svim prikupljenim informacijama i nakon održanih sastanaka, za užu selekciju napravite listu za i protiv svakog servisa a, sagledajte realno koji bi vam odgovarao i odlučite se za najboljeg.

SAS knjigovodstvo vam želi sreću u odabiru vašeg budućeg servisa! Za sve savjete i suradnju stojimo vam na raspolaganju☺