2 min čitanja

U Puli se u protekla dva tjedna odvijala eminentna međunarodna škola iz područja biomedicine. Privukla je 70-ak sudionika iz 15-ak zemalja, a među njima istaknute profesore i znanstvenike.

Bio je to dovoljan povod na napravimo intervju s jednim od „glavnih krivaca“ koji je doveo ovo „društvo“ u Pulu i Sveučilište Jurja Dobrile.

Sve se odvijalo u sklopu projekta Bright i istoimene ljetne škole koja je danas zatvorena prijemom sudionika u Gradskoj palači.

On je Sven Maričić, voditelj projekta i izvanredni profesor na pulskom Sveučilištu.

Molim vas recite riječ ili dvije o projektu Bright.

Projekt Bright, u sklopu kojeg se održala velika međunarodna ljetna škola, djeluje u području 3D modeliranja za biomedicinska pomagala. Prvenstveno se to odnosi na zaštitu medicinskih djelatnika.

Ono što je važno da smo ove godine na pulskom Sveučilištu, zajedno s našim partnerima, Gradom Pulom, Istarskom županijom, IDA-om, Fratarskim otokom i Crvenim križom, ugostili 70-ak sudionika iz 15 zemalja.

Oni su puna dva tjedna na više lokacija imali različite aktivnosti: predavanja, obišli smo laboratorije, posjetili Tehnički i Medicinski fakultet te sudjelovali u nastavno-istraživačkom procesu na domicilnom Sveučilištu.

Studenti su prošli teorijski i praktični zadatak, pismeni ispit i nakon toga završili smo sa svečanom ceremonijom zatvaranja koja je održana u Gradskoj palači.

Projekt je imao brojne aktivnosti. Možete li nam reći nešto više o glavnim?

Dodana vrijednost međunarodnoj ljetnoj školi 3D tehnologija osim predavanja renomiranih profesora sa prestižnih fakulteta, jest da su studenti imali priliku sudjelovati direktno u laboratorijskom radu. Stavili smo im na raspolaganje 3D pisače koje inače koristimo u nastavi na našem Sveučilištu.

Svatko od njih mogao je raditi svoj model, a neki od njih biti će predstavljeni kroz različite aktivnosti koje planiramo najesen nakon godišnjih odmora.

Kako bi se sudionici upoznali s novom opremom posjetili smo nekoliko lokacija: prvo je bilo Istarsko veleučilište odnosno Centar za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta, gdje smo vidjeli kako funkcionira njihova oprema te čuli par riječi o njihovom projektu koji se odvija unutar Hadriaticum DATA HUB (HATCH) programa INTERREG HR-IT CBC V-A 2014-2020.

Imali smo posjetu i biokemijskom laboratoriju Opće bolnice u Puli uz podršku Maura Štifanića i dozvolu ravnateljice Hrstić. Također, dio aktivnosti odvio se na Fratarskom otoku uz podršku Crvenog križa i Jasne Vekić odnosno direktora otoka Nebojše Nikolića.

Jedan od fakultativnih izleta uz Valkane bio je i onaj u Opatiji. Studenti su imali priliku ploviti brodicom i tako upoznati prelijepi Kvarner te „ponijeti“ prelijepe utiske o Hrvatskoj u svoje zemlje.

Koja su bila očekivanja od projekta?

Prošle godine je škola bila u online izdanju i okupila je preko 300 sudionika iz 25 zemalja svijeta. Ono što je bila velika stvar da smo to ove godine uspjeli održati kod nas u Puli, okupivši respektabilan broj sudionika.

Pokazali smo da ono što radimo na pulskom Sveučilištu iz područja biomedicine jeste na svjetskoj razini. Potvrdili su to renomirani profesori i nagrađivani znanstvenici koji su bili oduševljeni prijemom, načinom rada i našim rezultatima sa studentima.

Pula je kroz projekt dobila 70-ak brend ambasadora, kako grada tako i našeg Sveučilišta.

Za kraj smo morali pitali voditelja projekta i profesora Svena Maričića iz čega crpi inspiraciju za svoje mnogobrojne projekte te nastavni i izvannastavni angažman.

Bez dobrih ljudi s kojima sam okružen ne bi bilo niti previše dobrih rezultata. Svi projekti koje smo do sada radili na Sveučilištu apsolutno su dio timskog rada, pa smo se i nazvali UNIPU tim.

Govorim o području istraživanja, ali se isto tako moram zahvaliti i timu koji je zadužen za administriranje projekata, odnosno Uredu za međunarodnu suradnju i mobilnost, na čelu s Ivonom Peternel te prorektoricom za studente Mirjanom Radetić Paić.