3 min čitanja

Neki dan odjeknula je vijest o novom Coworkingu prostoru koji je dobio Grad Labin. Za mali grad velika je to vijest i svakako novi zamašnjak razvoja. Otvaranje Coworkinga pomoći će Gradu, poznatom po proizvodnji i rudarstvu, da ojača i druge gospodarske grane, prije svega kreativnu industriju.

Dizajnerima, fotografima, marketingašima, ITijevcima i općenito poduzetnicima početnicima biti će ovo odlična prilika za lakši i sigurniji ulazak u poduzetništvo u vidu prostora za rad. Ipak, nikako ne treba zanemariti i onu komponentu suradnje i networkinga, koja je i nekad važnija za freelancere.

Ukoliko ovo bude početak priče stvaranja Labina kao “huba za kreativne industrije“, mogao bi ovo postati svijetli primjer prakse u kojoj se razvijaju “moderne” industrije, kao podrška onom što bi trebala biti uvijek osnovica razvoja, a to je proizvodnja.

Kako bi dobili informacije iz prve ruke o Coworkingu i daljnjim planovima gospodarskog razvoja ovog grada popričali smo s Alekom Dragojevićem, pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i EU projekte. Nakon dugo godina rada u Istarskoj razvojnoj agenciji, ovu funkciju u Gradu obavlja godinu dana.

Obnovljen simbol grada: rudarski šoht

Za početak razgovora Alek nam je naveo neke od projekata u kojima je sudjelovao od početka njegovog rada. “Imamo EU projekte koje su bili već započeti, pa smo nastavili njihovu provedbu, a neke i već uspješno završili. Primjer je Atrium +, koji je bio nastavak projekta Atriuma. Trenutno provodimo naš najveći projekt Mine tour, koji se odnosi na obnovu tj. kompletnu rekonstrukciju rudarskog šohta, koji je labinsko naslijeđe iz doba rudarstva. Time upotpunjujemo jednu cjelinu i dovršavamo sređivanje rudarskog šohta , jednog od glavnog simbola rudarske baštine”.

IT kao doprinos bržem razvoju industrije

Započeli smo priču i oko daljnjeg razvoja gospodarstva Labina i planovima koji postoje na tom području. “Plan je da nastavimo razvijati industriju i proizvodnju koja već postoji i po kojoj je grad prepoznatljiv, a dodatno jačati i komplementarne djelatnosti poput ITa. Taj dio trebamo poticati jer danas bez njega bilo kakva proizvodnja i industrija, i općenito gospodarski razvoj sigurno ne može ići brzinom kakav bi išao bez ITa. Moramo pratiti moderno doba i biti konkurentni te si ne smijemo dopustiti da zaostajemo. Važan dio je i obrazovni sektor i da nas oni prate u gospodarskoj priči. Odličnu suradnju imamo s poduzetnicima s veoma aktivnim Gospodarskim vijećem gdje nam oni pomažu sa svojim savjetima”.

Velika investicija: Dolazak poznate talijanske tvornice 

U Labinu je u tijeku realizacija jedne velike investicije, te je upravo u toku gradnja poduzetničke hale na 3000 kvadratnih metara. “U poduzetničku zonu Vinež dolazi nam velika i poznata talijanska tvrtka Inovation Tech. Radi se o talijanskom proizvođaču dijelova od karbonskih vlakana za poznate svjetske brendove poput BMW i McLarena koji sudjeluju u Formuli 1. U prvoj godini zaposliti će 30-ak ljudi, a kroz godine se broj namjerava povećati i na 90 radnika. Smatramo ovo vrhuncem poduzetničke zone Vinež i nastavkom planskih investicija koje se odnose na proizvode veće dodane vrijednosti” navodi pročelnik za gospodarstvo i EU projekte.

Coworking kao novi zamašanjak razvoja

“Coworking Labin obnovljen je u sklopu projekta obnove Gradske knjižnice. Možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima i smatram da je dobar pravac za daljnji razvoj poduzetništva. Trenutno je popunjeno pola prostora odnosno 5 radnih jednica, a dosad su ga najviše koristili marketingaši, dizajneri, ITijevci, prevoditelji i mediji. Poduzetnicima početnicima korištenje prostora je besplatno, dok oni koji to nisu ukoliko se odluče na godišnju članarinu plaćaju nepunih 300 kuna mjesečno” ističe nam Alek o novom Coworkingu.

Inače, Coworking Labin, smješten na prvom katu Gradske knjižnice, započeo je s radom u ožujku tekuće godine te je sa svojih 10 radnih jedinica otvoren svim osobama koje svoju djelatnost mogu obavljati putem računala u dijeljenom prostoru.

Radne jedinice Coworking Labin prostora moguće je koristiti dnevno, tjedno, mjesečno ili godišnje, a u troškove korištenja prostora za rad, osim uredskog stola i stolice u dijeljenom uredu, uključeni su i troškovi električne energije, grijanja i hlađenja, čišćenja i održavanja, komunalne i ostale naknade, korištenje printera i skenera, korištenje čajne kuhinje, brza internet veza i Wi-Fi.

Grad Labin kao jednu od mjera poticanja poduzetništva subvencionira troškove korištenja radnih jedinica u Coworking Labin prostoru na način da poduzetnicima početnicima daje na korištenje prostor bez naknade na razdoblje od jedne godine od dana početka korištenja.

Kroz Program jačanja gospodarstva osiguravaju se sredstva za nabavu opreme i inventara, poboljšanje vizualnog identiteta, subvencioniranje troškova korištenja radnih jedinca za početnike te plaćanje režijskih troškova.

Startup akademija drugi put u Labinu

Otvorenje coworkinga označit će početak novog izdanja Startup akademije u ovom gradu. “Startup akademija dolazi drugu godinu u Labin. Privlači osobe različitih interesa s zajedničkom misijom ulaska u poduzetništva. Siguran sam da će njezin program biti veoma koristan za postojeće korisnike coworking prostora u vidu dodatne edukacije i networkinga, ali isto tako da će i biti dobra priprema za nove poduzetnike, od kojih će dio svoje urede dobiti upravo u novootvorenom Coworking Labin prostoru” za kraj je istakao Alek Dragojević iz Grada Labina.

Akademija u ovom gradu na rasporedu je 26.-28. studenog (16:00-20:00h) u Gradskoj knjižnici u Labinu.

Prijava je moguća putem prijavnog obrasca na linku, najkasnije do 26. studenog.

Startup akademija u Labinu provodi se u suradnji Start-Up udruge, Grad Labina i Istarske razvojne agencije.

Nakon Labina slijede još izdanje u Bujama (02.-04.12.) i Pazinu (05.-06.12.). Pogledajte što vas sve očekuje: https://bit.ly/32P40sz i osigurajte svoje mjesto na vrijeme: https://bit.ly/2pQE7dh.