3 min čitanja

Završila je i druge Startup akademija u gradu rudara! Labin je pokazao svoje adute, s većim odazivom i boljim poduzetničkim idejama od lani. Bilo je veoma neizvjesno oko odabira pobjednika, pa je stručni žiri bio na velikim “mukama”.

Dvije stvari su obilježile ovogodišnje izdanje Startup akademije u Labinu: inovativnost ideja i mlade snage. Prva dva mjesta osvojili su studenti s veoma ambicioznim i inovativnim projektima.

Nakon Labina, Startup akademija stiže još u Buje (02.-04. prosinac) i Pazin (05.-06.12.). Pogledajte što vas sve očekuje: https://bit.ly/32P40sz i osigurajte svoje mjesto na vrijeme: https://bit.ly/2pQE7dh.

Zaštitna kaciga za motocikliste i ideja iz područja nekretnina i blockchaina idu u finale

Andrej Đapić ima ideju iz područja turizma, a radi se o proizvodnji bungalova. Bili bi postavljeni na više mjesta u Istri, a dugoročni cilj je doći do 10-ak lokacija. Radi se o malim objektima koji su pokretni, pa za njih nije potrebna građevinska dozvola. Ideja je trenutno u fazi izrade prototipa, a u tome mu pomažu tim koji se sastoji od tehničara, stolara, stručnjaka za hortikulturu i njega kao inžinjera građevinarstva.

Jedna od ideja je Najboljih pet, a radilo bi se o portalu koji bi posredovao između kupca i izvođača radova. Umjesto da gube dragocjeno vrijeme potrošači bi preko ovog portala mogli uštediti na vremenu i dobiti ponude primjerice za limarske, stolarske i keramičarske usluge. Na temelju dobivenih ponuda kupac sam odabire odgovarajuću, a posrednik uzima proviziju od 10% od dobavljača, dok je usluga za potrošača besplatna.

Nikola Semjaniv sa svojim timom došao je na ideju razvoja zaštitnih kaciga za motocikliste brenda D.A.S.H. (Driver Assistant Smart Helmet). Kaciga mjeri brzinu, upozorava ako vozimo iznad ograničenja, mjeri brzinu vozila iz suprotnog smjera, mjeri ako prelazimo u suprotnu traku, mjeri udaljenost iza i ispred vozača, prati stanje kolnika…Sve se odvija preko komunikacije s kacigom te nema smetnji na veziru pošto vozač sam odabire da li želi imati prikazan zaslon. Cijena izrade kacige iznosi oko 9.500 kuna, a koristila bi tehnologije deep learninga i umjetne inteligencije.

Sljedeća ideja sastoji se oko izrade platforme za izradu i dijeljenja kvizova. Orijentirali bi se prema lokalima i kompanijama koji bi ih “rentali” za provedbu pub quizova. Sve bi moglo funkcionirati prema principu ključ u ruke s obzirom da bi usluga uključivala osmišljavanja pitanja, koncepta kviza, dodjele nagrada i sl. Tim koji stoji iza ideje već provodi istu u lokalima diljem Istre. Investicija bi se sastojala u izradi platforme u koju bi se korisnici mogli registrirati i pratiti sve potrebno, a ista je procijenjena na 15.000 eura.

Dorijan Kadmen i Dino Bešić razvili su ideju iz područja nekretnina “Next Level”. Platforma rješava problem s kojim su se mnogi našli prilikom kupovanja stanova i kuća, a to je nedostatak relevantnih informacija za kupnju istih. Tim bi ponudio doživljaj nekretnine kao da se nalazite u njoj putem virtualne šetnje. Drugi dio ideje rješava problem niskih kamata na štednju u bankama kao moguće investicije i nelikvidnost nekretnina. Rješenje se sastoji u mogućnosti kupnje udjela u pojedinim nekretninama i projektima. Ulaganje bi se kretalo u rasponu od 50 eura nadalje. Dobiveni udio u primjerice jednoj poslovnoj zgradi mogao bi se dalje prodavati putem platforme što omogućava likvidnost investicije.

Stručni žiri sastavljen od Cinzie Zubin, voditeljice područnog ured HBORa za Istru i Bernarde Babić iz Zagrebačke banke, odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

  1. D.A.S.H.

2. Next Level

3. Montažni bungalovi

Startup akademija se nastavlja

Nakon Labina, Startup akademija stiže još u dva grada: Buje (02.-04. prosinac) i Pazin (05.-06. prosinac).

Za sudjelovanje u Startup akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://forms.gle/wKJH1hvKsaKwnJDD9O. O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Najbolji ideje u utrci za 20.000 kuna

Osim edukacije, postoji natjecateljski dio koji nije obvezan, a u njemu mogu sudjelovati svi oni koji imaju vlastitu ideju.

Sudionici akademije koji imaju ideju (pojedinačno ili timski), imaju je priliku razraditi kroz radionice te mentorstvo profesionalaca te dobivaju podršku za njenu realizaciju.

U svakom gradu proglašavaju se najbolje ideje, koje ulaze u Grand Finale na kojem se odabiru pobjednici koji dobivaju vrijedne nagrade (mentorstvo, početni kapital i opremu).

Nagradni fond iznosi 20.000kn, a u cjelosti ga osigurava Istarska razvojna agencija povodom 20 godina postojanja!

Važno je napomenuti da poslovne ideje mogu biti iz bilo koje djelatnosti: od IT ili turističke agencije, welness & spa centra, kuće za odmor, agencije za nekretnine, inovacije na tržištu…

Više informacija

Novosti o Startup akademiji pratite na Facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com ili na 098 965 2335.