2 min čitanja

Kada je prije godinu dana Lil Nas X napustio srednju školu nitko nije mogao pretpostaviti da će danas imati pjesmu #1 u svijetu.

Nisu ni roditelji, pa mu je tata rekao da se brže bolje vrati u školu. Ali po svemu sudeći, 19-godišnji Montero Lamar Hill to neće tako skoro učiniti.

Njegov crossover, pjesma koja mixa nespojivo – rap i country, ne silazi s vrha glazbenih ljestvica. Sedam tjedana na vrhu Hot 100, s preko 100 milijuna streamova mogla bi postati pjesma 2019.

Nijedna pjesma poslije Drakeove Kiki nije imala tako zanimljiv backstory.

Zašto ju je Lil Nas X napisao iz očaja, kako je postala takav viralan hit, zašto je skinuta s Billboarda… Ovo je priča o Old Town Roadu.

Kako je sve krenulo

Lil Nas X izbacio je “Old Town Road” u prosincu prošle godine. Da je sve oko pjesme neobično moglo se odmah vidjeti.

19-godišnji Afroamerikanac napravio je country pjesmu. Publiku je ista osvojila na prvu pa se uspinjala glazbenim ljestvicama. Popularnost je počela dobivati na Tik-Toku, društvenoj mreži nalik YouTubeu popularnoj među tinejdžerima. Tamo su počeli objavljivati video challenge i vlastite izvedbe pjesme.

Ono što je isto zanimljivo da inicijalna verzije pjesme duga samo 1:53 minutu, što je jedna od najkraćih ikad koja je dominirala vrhom ljestvica. Zbog malog budžeta za spot su iskorišteni kadrovi iz video igrice.

Glazba nije producirana za njega, već je nizozemski producent YoungKio “beat” stavio na prodaju na online platformi, a Lil Nas X iskoristio ju je za napraviti najveći hit u zemlji.

Pjesma nastala iz očaja

“You only get one shot. Do not miss you chance to blow” – stihovi su popularne Eminemove pjesme Lose Yourself. Svoju šansu nije propustio Lil Nas X.

Old Town Road počeo je pisati pomalo iz očaja, osjećavši da mu je to možda jedina prilika. Sestra mu više nije htjela plaćati račune, a roditelji nisu bili oduševljeni glazbenom karijerom. Ta situacija inspirirala je refren pjesme i stihove “can’t nobody tell me nothing”.

Zabrana Billboarda i eksplozija popularnosti

Ono što je podignulo dosta prašine u javnosti jeste njeno skidanje s ljestvica. Naime, pjesma je po izlasku klasificirana kao country, i zabilježila je entry na #19 mjestu. Kada je trebala doći na sam vrh Billboard ju je uklonio s obrazloženjem da nije “dovoljno country“.

Izazvalo je to pravu kontroverzu, ali ujedno i doprinijelo rastu popularnosti pjesme. Za remix verziju mladi reper odlučio je pozvati country pjevača Billie Ray Cyrusa, oca Miley Cyrus. To se pokazalo kao pun pogodak, pošto pjesma sedmi tjedan drži vrh ljestivice najvećih glazbenih hitova u svijetu.

Odmogla nije ni činjenica da je spot prepun poznatih osoba, pa su tako “cameo” imali Chris Rock, Vince Staples, Diplo…Pjesma u par dana ima preko 50 milijuna pregleda, prestigavši i singl mega zvijezda Ed Sheerana i Justin Biebera.

Reakcije na društvenim mrežama

Regirale su i društvene mreže na kojima fanovi svakodnevno objavljuju obrade pjesme, parodije, plesne reakcije i challenge…

Kao i slučaju Drakeove Kiki, pjesmu su prigrlile i poznate osobe, pa su tako podršku mladom reperu na različite načine iskazali Will Smith, Halsey, Kim Kardashian

Što se dalje može očekivati?

Old Town Road će još sigurno neko vrijeme dominirati glazbenim ljestvicama. Ono što će biti interesantno biti vidjeti da li će mladi reper ostati “one hit wonder“, ili je ovo samo početak jedne blistave karijere.

Uskoro dolazi i prvi album, a s njim će već biti dosta jasnije da li će Lil Nas X postati nova glazbena senzacija.