1 min čitanja

Sigurnost na Internetu već dugo je uvjetovana lozinkama. Lozinke su prema mnogim IT stručnjacima prozvane najslabijom karikom interneta. Zašto? Što je lozinka kompliciranija, teže ju je pogoditi. Ali, ako je komplicirana, to je veća vjerojatnost da je zapisana ili pohranjena na lako dostupnoj lokaciji, što ju opet čini nesigurnom.

Slaba karika Interneta

Lozinke su već dugo godinama nešto na čijem iskorjenjivanju rade brojni IT stručnjaci. Koristimo ih svaki dan za gotovo sve aktivnosti na Internetu, ali uskoro više nećemo. Uvodi se novi standard zaštite na Internetu WebAuthn. Prema novom standardu, korisnici će potvrđivati svoj identitet prilikom prijave na svoje račune uz pomoć biometrije i vanjskom autentifikacijom drugim uređajem. Biometrija omogućuje autentifikaciju fiziološkim karakteristikama koje su jedinstvene za svakog pojedinca, kao što su otisak prsta ili očna jabučica.

 

biometrija

Zaštita od phishinga

Mnogi proizvođači tehnologije već su se okrenuli ovom sigurnijem pravcu, pa tako na pametnim telefonima i drugim malim uređajima već postoje opcije otključavanja putem otiska prsta ili skenom šarenice oka. Uskoro će ta mogućnost posve zamijeniti klasičnu autentifikaciju putem lozinke. Ovakva zaštita osigurat će Internet korisnike od phishinga, jer kod prijave korisnici neće morati davati pristup osobnim podacima, već će samo potvrditi svoj identitet.

Novi standard omogućit će pristup web stranicama putem umrežavanja s mobitelom ili drugim uređajem, otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili očne šarenice. Omogućit će se također i komuniciranje web stranica s drugim uređajima putem USB-a, NFC-a ili Bluetootha, kako bi korisnici potvrdili svoj identitet putem drugog uređaja, primjerice mobitela.

Novi standard uvodi se već idući mjesec

Microsoft, Google i Mozilla su se obvezali podržati standard autentifikacije WebAuthn. Chrome i Firefox najavili su ugrađivanje ovog standarda u novu verziju preglednika već u svibnju 2018. Standard će biti ugrađen u sve inačice preglednika za različite operativne sustave. Ovaj sustav zaštite omogućit će korisnicima praktični i siguran pristup svojim korisničkim računima.