3 min čitanja

Mirela Priselac Remi je hrvatska pjevačica, tekstopisac, kompozitor i prevoditelj.
Po zanimanju je profesorica engleskog i španjolskog jezika i književnosti pa prevodi tekstove i to je jedan od izvora njenih prihoda. Pokušala je da živi samo od muzike, ali postala je njome opterećena i smatrala ju je kao obavezu koje se zasitila.

Često je opisuju kao osobu koja nema dlake na jeziku te koja ima stav i nije joj problem izreći ga. Vrijedi to u njezinom slučaju i za pjesme, ali i za stvarni život.

Loše reagira na nepravdu pa iz te frustracije nastaju njeni tekstovi i aktivizam.

U slobodno vrijeme piše poeziju, mnogo čita i volontira. Jedna njena priča je objavljena u zbirci „Vinilne priče“ i vjeruje da će jednog dana napisati roman. Karijeru ne gradi na skandalima i privatnost čuva samo za sebe.

Kako zamišljate savršenu sreću?

Ono kad mi svaka upali i kad pišem, stvaram, promatram, putujem, ljubim i vozim bicikl.

Koju svoju osobinu najviše volite?

Volim to što sam uporna i što volim raditi, što ne odustajem dok ne vidim da nisam iscrpila apsolutno sve opcije. A onda neki put treba i odustati.

Koja osobina vas može zadiviti kod nekog drugog?

Obzirnost i empatija prema drugim živim bićima.

Što vas može izbaciti iz takta?

Svirepost i licemjerje.

Koja vam je osobina najvažnija kod prijatelja?

Činjenica da se mogu osloniti o njega/nju.

Koja je najveća neugodnost koju ste doživjeli?

A nije baš neugodnost, više kao, smiješno je. Na aerodromu Schipol u Nizozemskoj, nepoznata Azijatkinja je otvorila vrata toaleta dok sam bila unutra, na uvid svim ženama koje su čekale red. Strgala sam se od smijeha, ali mislim da je njoj bilo neugodno.

PHOTO: Kristijan Smok

Možete li prepričati trenutak u kojem ste dosad bili najsretniji?

Nemam jedan najsretniji trenutak, ali evo spomenut ću da me prije nekoliko dana jako razveselilo kad sam s hladnoće ušla u topli stan i baš se sjećam kako sam bila sretna zbog grijanja. Poslala sam frendici poruku da me razveselila Gradska Plinara i pitala je je li to normalno? Male stvari, zar ne? 🙂

Koje vam je omiljeno jelo?

Hummus.

Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Jogiram ili pišem, odlazim na tečaj švedskog, učim nešto novo, a ima i onih dana kada jednostavno uzmem kavu za van i sjednem na stepenice HNK-a i promatram ljude.

Kako izgleda Vaša dnevna rutina?

Dani su mi zbilja raznoliki, nemam neku rutinu, osim rano ujutro kad se probudim. Dignem roletu, kažem ”hvala ti svemire što sam živa”, zalijem biljke, upalim kompjuter i pustim muziku, napravim si doručak, provjerim mailove, istuširam se i onda kreće sve u petu brzinu. Volim ta spora jutra, uživam u kavici i doručku, čak sam se spremna dići ranije i sat vremena da si to mogu sve obaviti na miru.

Imate li posebni ritual uoči izlaska na pozornicu?

Kopanje po torbi (”Di mi je kazoo?”), stavljanje in-ear monitora, provjera imamo li svi popis, skidanje etikete s boce vode (jer, nema reklame) i ”dvojka” sa svim članovima benda. Dvojka je taj neki naš đir posebnog rukovanja.

Gdje nalazite inspiraciju za svoje pjesme?

Slušam ljude. Slušam što mi govore, pričam s njima. Čitam druge pisce i pjesnike – inspiriraju me. Slušam puno muzike, stalno otkrivam neku novu. Međutim, ljudski odnosi i razgovori su mi najveći izvor inspiracije.

PHOTO: Kristijan Smok

Gdje biste voljeli živjeti?

Stockholm, tijekom proljeća, ljeta i jeseni. A tijekom zime, San Francisco.

Jeste li zadovoljni onim što ste postigli u karijeri?

Da, jako sam sretna. Ali ne mislim stajati na mjestu.

Mislite li da ste mogli postići više i bolje?

Naravno, uvijek možeš više i bolje. Nisi sve napravio savršeno. Ali zadovoljna sam ovime što sam postigla jer znam da sam u danom momentu davala sve od sebe. Radila sam najbolje što sam znala. Ne dopuštam perfekcionizmu da me gricka, on je toksičan.

Koji su vas glazbeni utjecaji najviše oduševljavali u vrijeme kad ste počinjali, a koji su sad?

Kad sam počinjala, jazz, soul, rap. Danas indie, singersongwriter zvuk, ”oddball” muzika.

Koliko je hip hop, kao i sva popularna glazba, dobar medij za prenošenje poruka i iznošenje stavova?

S obzirom da rap omogućava da se mnogo toga izrazi i kaže tijekom jedne pjesme, rekla bih da je poprilično dobar medij. Jako je izravan, nema previše metaforike, sve je u glavu. Drugi žanrovi možda više njeguju neke pjesničke slike kroz koje progovaraju. A neki žanrovi ne prenose ništa.

Imate li kakve nove projekte na poslovnom planu?

Konceptualni album Elementala, solo projekt Jato, EP na engleskom i skladateljski tandem kroz koji ću pisati za druge artiste.

Želiš nešto poručiti našim čitateljima za kraj?

Jeste li znali da se riječ ”jazavac” prvi put pojavila u Shakespearovom djelu tek negdje 1601.?

PHOTO: Kristijan Smok