3 min čitanja

Pula se ne treba bojati za svoju poduzetničku budućnost! Zadnje ovogodišnje izdanje projekta Startup akademija obilježio je najveći broj ideja te velika sinergija predavača i polaznika.

Snaga zajedništva

Posebno inspirativan dio akademije u Puli bio je panel s poduzetnicima. Osim zanimljivih priča, predavači su se nesebično stavili na raspolaganje sudionicima akademije za daljnju pomoć i mentorstvo oko realizacije njihovih ideja.

Željko Gucunski, član uprave Dental Grupe, istaknuo je da je prije ulaska u poduzetništvo bitno staviti sve na papir, napraviti poslovni plan, i na temelju toga donijeti ispravnu odluku.

Luana Sinčić i Igor Pekić, iz Green Toucha, istaknuli su birokraciju kao svoj najteži ispit koji su morali savladati na počecima. Prošlogodišnji pobjednici projekta Startup akademija smatraju da treba napraviti dobru pripremu i analizirati sve bitne segmente prije ulaska u poduzetništvo. Nakon multimedije i snimanja videa, nedavno su pokrenuli i posao inovativnog dizajna interijera, a klijenti su im kuće za odmor, poslovni prostori i fizičke osobe.

Denis Prenkaj iz dPoslova, potaknuo je sve one koji imaju takve ambicije na ulazak u poduzetništvo, te istaknuo da nikad ne treba odustati. Sigurnog posla više nema, nemate što izgubiti, a puno možete dobiti – istaknuo je ovaj mladi poduzetnik dodavši da novac ne bi trebao biti glavna motivacija.

Ivan Guštin, tokom svoje karijere shvatio je da mu ne paše upravljački dio poslovanja. Za sebe ističe da je individualac i geek, koji uživa u svom IT poslu kojeg doživljava kao hobi. Ispunjava ga i prenošenje znanja i pomoć zajednici pa tako organizira radionice programiranja za najmlađe.

Mladost donosi novu inicijativu

Erik Matošević, pokretač je ideje inovativnog chatbota u turizmu Touristco. Turisti bi putem chatbota dobivali ponudu o sadržaju destinacije, popustima, kuponima…Članovi tima su developeri, dizajneri i marketingaši, a oni su Fran Čudina, Filip Šaina, Ante Bilić i Ania Tuljak. Ideja je u završnoj fazi realizacije, pa je tako osmišljen koncept i vizualni identitet, a najveća investicija bi se odnosila na marketinške troškove.

Tita Winkler, osmislila je istarski suvenir za gurmane. Radi se o proizvodu Carameel – karamelu od kozjeg mlijeka. Prodaje se na Tržnici i Stanciji Kumparička, a u planu je da se ponudi putem webshopova u Istri. Proizvod vuče podrijetlo iz Južne Amerike, gdje je poznat pod imenom dulce de leche i cajeta, a radi se o tradicionalnom slatkom namazu.

Svjetlana Ranek Franjul predstavila je ideju posebne usluge za poduzetnike. Tokom dugogodišnje karijere u turizmu, točnije na kruzerima, vidjela je kako poslodavci “gube novac” na različitim stvarima. Stečena iskustva diljem svijeta primjenila bi u Hrvatskoj, pa bi poduzetnicima ponudila usluge savjetovanja i mentoriranja. Investicija iznosi 20.000,00 kuna i odnosi se na izradu web stranice i marketinga.

Marija Grakalić žiriju i sudionicima akademije prezentirala je ideju čitaonice i knjižare za djecu. U čitaonici bi ponudila posebne programe i radionice za djecu, dok bi se u knjižari mogle kupiti knjige. Kasnije bi uvela mogućnost kupnje istih putem webshopa.

Tamara Perković, profesorica povijesti, s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu u jednom od naših incoming operatera. Također, radila je kao turistički vodič i pratitelj po cijeloj Europi. Strast joj je baština, pa bi osmislila 7 baštinskih tura. Primjerice jedna bi bila u Rovinju, a uključivala bi interpretatora odjevenog u srdelinu (ženu koja je radila u Mirni), edukaciji o ručnoj obradi kamena te ručak u jednom od poznatih restorana.

Mlada studentica Emanuela predstavila je ideju glazbene platforme na svjetskoj razini. Sama je članica symphony metal benda za kojeg su teško okupili članove. Stoga, uvidjela je potrebu glazbenika za pronalaženjem članova benda: bubnjara, gitarista, vokalista…Svaki glazbenik i bend imao bi mogućnost putem platforme potražiti kariku koja mu fali, a platforma bi za to uzimala proviziju.

Grand Finale: najbolje od najboljih

Izdanjem u Puli, završilo je ovogodišnje izdanje projekta Startup akademija. Na kraju ostaje još samo Grand Finale, koje će okupiti najbolje ideje iz svih gradova.

Finalist će pred stručnim žirijem sastavljenim od poduzetnika, bankara, investitora i dr. prezentirati svoje ideje.

Najbolja ideja odabrana od strane žirija dobit će 10.000,00 kuna početnog kapitala, nagradu koju je osigurala Istarska razvojna agencija.

Više informacija

Novosti o projektu Startup akademija pratite na facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com.