2 min čitanja

Mario Mandarić nije tipičan chef po mnogo čemu! Pokretanje restorana na Tajlandu, rad u Fat Ducku za Hestona Blumenthala, kuhanje za Hollywoodske zvijezde, reference su koje ima malo koji kuhar u svom životopisu.

Ovog mladog Splićanina uhvatili smo u Puli, gdje već blizu mjesec dana gostuje kod Deniza Zembe u Restoranu Amfiteatar.

Oko njegovog izbora zanimanja nema posebne priče, nego se na chefovsku karijeru  odlučio kako kaže, “jer su svi iz njegovog društva išli za kuhare“. Prvu godinu je pao, “srušila” ga je profesorica iz kuharstva i rekla da nikad neće biti od njega kuhara.

Odlučio se ispisati iz škole, otići raditi besplatno po restoranima i skupljati znanje, da bi poslije stekao kulinarsko zvanje u privatnoj školi.

Odlazak na Tajland

Put ga je odveo na Tajland, gdje je slično kao i naš drugi kulinarski as Nikola Lesar, otvorio restoran. Priča je počela tako da je došao u ovu daleko istočnu zemlju turistički na 15 dana, i tamo je upoznao dečka koji je kuhar za National Geographic.

Plaža na kojoj je boravio u bungalovima nije imala tipičan restoran, već samo tajlandski fast food. U tome je prepoznao priliku pa je zajedno s kolegom napravio večeru od 8 slijedova za 20 ljudi, da bi na kraju došlo preko 100 ljudi.

Počeo je večere ponavljati jednom tjedno, da bi se s vremenom odlučio na duži ostanak te pokretanje vlastitog restorana.

Rad s Hollywoodskim zvijezdama

Imao je čast da ugosti poznata filmska imena iz Hollywooda. Naime, restoran je stekao ime, kako zbog hrane tako i zbog svoje zabačenosti (nije bilo ni struje ni ceste do njega), što je glumcima jamčilo privatnost.

Posjetili su ga tako face poput Roberta Downyie Jr., Jason Stathama, Michelle Pffeifer, Floyd Mayweithera, Quentina Tarantina

Nakon 6 godina u Tajlandu, odlučio se vratiti u Europu i napraviti pravu karijeru.

Najbolje i najiscrpljujuće iskustvo

Put ga je odveo ni više ni manje u najbolji svjetski restoran Fat Duck. Rad u Londonu kod Hestona Blumenthala bilo je nezaboravno iskustvo.

“U početku mi je zbog napornog tempa bilo teško, pošto sam znao raditi po 16 sati dnevno” – ističe ovaj mladi chef. “Kasnije sam tek postao svjestan koliko mi je to iskustvo bilo dragocjeno te otvorilo vrata za druge kulinarske avanture” nadodao je Mario o londonskom iskustvu.

Gostovanje na Burger Maniji

U Pulu je došao na poziv Deniza Zembe, svog dobrog prijatelja i mentora. Trenutno je bez posla jer pokreće svoj restoran u Splitu, pa je iskoristio priliku da napravi nešto dobro za kulinarsku scenu u Istri.

Ima samo riječi hvale za Zembin Kulinarski razvojni centar koji po njemu radi odlične stvari za hrvatsku gastro scenu. Radionice i eventi poput Gastro Buzz Festivala, Burger Manie i Craft Cityija su odlična prilika za razvoj lokalne scene.

Mario će eksluzivno na Burger Maniji pripremati steakove na Green Egg roštilju. Tim povodom morali smo ga pitati što mogu posjetitelji festivala očekivati na večeri. Bio je kratak i jasan: “To će biti definitivno najbolji steakovi u Puli“. Dodao je da je Green Egg nenormalno dobra stvar u svijetu roštilja i da će za večeru pripremiti kvalitetno meso, odlično obrađeno s vrhunskim umacima.

Ne preostaje nam ništa već da ga držimo za riječ te posjetimo na prvoj Burger Maniji, koja se održava 14.-15. kolovoza u Puli pored Hotela Amfiteatar.