2 min čitanja

Momčilo Otašević, poznat je kao televizijski i kazališni glumac iz Crne Gore, te član Narodnog kazališta u Beogradu i Crnogorskog narodnog kazališta.

Publika ga je zapamtila po ulogama u seriji “Kud puklo da puklo” Vlade Bulića i Mirne Miličić, “Budva na pjeni od mora”, „Zora Dubrovačka“, „Čista ljubav“ i dr., a ne treba zaboraviti na suradnju s poznatim glumcem Mads Mikkelsenom.

Sebe bi opisao kao pomalo buntovnog tinejdžera, ali koji nikada nije posegnuo za drogama i drugim oblicima ovisnosti.

Također je glumio u filmovima kao što su “Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa”, “As pik – Loša sudbina”, “Jagode”, “Led” , “Ruske kape” i mnoge druge.

Osim kao glumac dokazao se i kao voditelj pa je tako vodio emisiju “Superljudi” o posebnim ljudima koji su pokazali da nemoguće ipak postoji.

Najveće postignuće mu je uloga u filmu “Dječaci iz ulice Marxa i Engelsa” u režiji Nikole Vučevića, gdje je bio nominiran za najboljeg glumca na Međunarodnom festivalu u Madridu.

Zaljubio sam se u glumu u osnovnoj školi

Kako si se i kada počeo baviti glumom i što ili tko te je potaknuo na to?

Bilo je to 1997. u 7. razredu osnovne škole, oformili smo dramsku sekciju, želio sam se okušati u glumi, probao i zaljubio se… Napravili smo predstavu “Pokondirene Tikve”, Vanja Lopičić – drugarica iz odjeljenja je napisala komad i partnericu mi je igrala Ana Vučković. Bilo nas je još desetak. Ana i ja nismo odustali od tog sna i upisali smo glumu 2009. godine u klasi Branislava Micunovića na FDU na Cetinju.

Koji trenutak drag srcu pamtiš s Akademije?

Mnogo divnih stvari pamtim, od samog upisa, Ana prva na listi, ja drugi, preko prve profesionalne predstave “Njegoš Vatre” po motivima Njegoševe Luče Mikrokozme u režiji Paola Magellija i Radmile Vojvode, pa sve do diplomske predstave…

Prije predstave napravim 100 sklekova

Imaš li poseban ritual prije izlaska na scenu/pozornicu? 

Za svaku predstavu imam drugačiji ritual, osim zagrijavanja tijela i govornog aparata – to uvijek radim na sličan način. Nekad je ritual tri espressa, nekad ležim sam na pozornici, a nekad uradim sto sklekova..

Bi li volio igrati neke ozbiljne uloge u hrvatskom dramskom teatru?

Naravno da bih. Prije svega sam se školovao za dramskog glumca, studiravši Fakultet dramskih umjetnosti.

Jesi li trebao promijeniti neke navike kako bi uskladio probe i svakodnevnicu? 

Uvijek je potrebno mijenjati navike. Glumac se stalno mora nečemu prilagođavati. Važno je raditi na sebi, napredovati svakodnevno, ukoliko je moguće.

Kako provodiš svoje slobodno vrijeme?

Sve svoje slobodno vrijeme, kojeg, nažalost, nemam previše provodim sa svojom familijom.

Radni dan mi traje od 6 do 19h

Imaš li koji neostvareni san, bilo na privatnom ili poslovnom polju?

Sve je već kao da sanjam, tako da – neću se buniti.

Kako izgleda tvoj uobičajeni dan?

Ustajem u 05.45h, doručak, kava, kostim, šminka, snimanje, dođem kući oko 19.30h…

10 godina glume

U Hrvatskoj smo u posljednjih nekoliko godina konačno prihvatili da imamo dobre glumce i dobre filmove i serije. Jesu li se počeli raditi kvalitetniji sadržaji ili su ljudi počeli više pratiti scenu?

Sadržaja ima, rekao bih, za sve i svakoga. Svakako da se radi sve kvalitetnije, ali ne bih rekao da i ranije nije bilo kvalitetno. Ima mnogo sjajnih glumaca i glumica kao i projekata!

Jesi li zadovoljan s onim što ste postigao dosad u karijeri?

Jesam i više nego zadovoljan, do godine će biti 10 godina od kad konstantno radim. Imam sreće da imam taj kontinuitet koji je, po mom mišljenju, jako važan za glumca. Radim i u kazalištu i na seriji te sam snimao dugometražne i kratkometražne filmove.

Što bi savjetovao mladim kolegama i kolegicama koji su na početku karijere ili još na Akademiji?

Savjetovao bih im da konstantno rade na sebi, jer će se rad isplatiti te da uživaju u svom poslu jer je privilegija baviti se glumom!

Kakvi su ti planovi za budućnost? 

Čeka me snimanje nove serije, radno ljeto, u kojem ću također završiti i dugometražni film Posle Zime, rekao je za kraj popularni Momčilo Otašević.