2 min čitanja

Nakon startup turneje po Istri, napokon smo doznali koja je poduzetnička ideja uzela titulu najbolje. Time je završeno i treće izdanje Startup akademije, projekta koje se kroz godine isprofilirao kao jedan on najpoznatijih takvog tipa u Hrvatskoj i šire.

Iako je ovo prvo izdanje koje se odvijalo online, odaziv je bio velik, te nije nedostajalo dobrih ideja. Na kraju se u Grand Finale akademije plasiralo 7 ideja, a čast da osvoji prvo mjesto pripala je Titi Winkler s idejom „Carameeeel – mliječni karamel“.

Ovogodišnje izdanje akademije izdvojilo se po činjenici da se dosta ideja realiziralo već za vrijeme akademije. Ideje su pokrile područja konzaltinga, proizvodnje, turizma, IT-a, umjetne inteligencije, novih tehnologija.

Organizatori akademije, Start-Up udruga i Istarska razvojna agencija, uspjeli su okupiti respektabilni stručni žiri. Najbolje ideje odabrali su: Gabrijela Žic Turković (Zagrebačka banka, sponzor akademije), Ivan Guštin (poduzetnik), Marinko Rade (ravnatelj bolnice „Martin Horvat“), Sven Maričić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli) i Željko Gucunski (Dental Grupa).

Grand Finale akademije proteklo je u inspirativnom duhu, fantastičnim idejama i velikoj podršci sudionika i žirija finalistima. Kao nastavak ove priče, dogovoreno je i druženje i networking uživo čim to budu dopuštale covid prilike.

Maestralni trio

U velikoj konkurenciji treće mjesto osvojila je ideja Nikoline Ljubičić, s freelancerskom platformom Web Oglasnik, koja je trenutno već u realizaciji. Riječ je o freelance platformi koja spaja ponuditelje usluga s onim kojima trebaju usluge edukacije iz različitih područja, npr. prevođenja.

Drugo mjesto osvojio je Erik Matošević s inovativnom idejom Neolight. Turisti bi putem chatbota dobivali ponudu o sadržaju destinacije, popustima, kuponima…Članovi tima su developeri, dizajneri i marketingaši, a oni su Fran Čudina, Filip Šaina, Ante Bilić i Anja Tuljak. Ideja je u završnoj fazi realizacije pa se uskoro može očekivati premijera na tržištu.

Prvo mjesto osvojila je Tita Winkler, iz Stancije Kumparička, s idejom “Carameeeel – mliječni karamel”, te je ujedno osvojila 10.000 kn koje je osigurala Istarska razvojna agencija. Proizvod je već dostupan na tržištu i osim na Stanciji može se kupiti i na pulskoj tržnici.

Najbolja ideja je mliječni karamel

„Mliječni karamel pravi se od ekološkog kozjeg mlijeka, a recepturu sam počela razvijati prošle godine“ – počinje Tita. Nadodaje da su reakcije bile odlične, pa je zaključila da ideja ima potencijala i nastavila je dalje razvijati. Zato je tu ideju odlučila prijaviti na Startup akademiju kako bi pronašla fondove i dobila savjete kako od toga stvoriti još veći biznis. U planu je da kao sirovinu osim kozjeg uzme i druga mlijeka te doda i druge sastojke kako bi proširila asortiman.

„Tražili smo nešto što bi odgovaralo uz sir. Došla sam na ideju mliječnog karamela, koji odlično prikazuje što sve mlijeko može napraviti – od jako pikantnih sireva do slatkoće koje nudi karamel“ – nastavlja Tita.

Inspiraciju je pronašla u latinoameričkim krajevima, točnije u Argentini i Meksiku. Njihov je sličniji „cajeti“ iz Meksika, koja se također pravi od kozjeg mlijeka. Ističe da se ponose što u njihovom karamelu nema ničeg drugog osim mlijeka, šećera, sode bikarbone i vanilije za okus, dakle bez aditiva poput glukoze, kukuruznog sirupa i sl.

Akademiju preporuča svima

 „Akademija mi je bila odlična. Uspjela sam dosta toga izvući iz tri dana programa, pogotovo je meni bilo značajno znanje koje sam dobila iz biznis dijela. Naučila sam dosta o razvijanju ideja, i još bitnije o njenoj prezentaciji pošto iz toga shvatiš koje su pojedinosti koje trebaš znati iza toga. Jako sam zadovoljna i kada usporedim prezentaciju s prvom akademijom, i nastupom na finalu, puno sam uspjela napredovati“ – sumirala je Tita dojmove o Startup akademiji.

Za kraj je nadodala da je akademija super prilika za naučiti nešto novo, a da je u blizini, lokalno. Može se stjeći znanja iz različitih područja te bi svim onim kojim imaju ideje preporučila sudjelovanje.

Startup akademija

 Od 2018. Startup akademija održana je u 9 gradova (Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Buzet, Pazin, Buje, Labin, Vodnjan), a sudjelovalo je preko 700 sudionika i 100 predavača. Jedan je od najpoznatijih startup akceleratora u Hrvatskoj i šire.