2 min čitanja

Nakon inspirativnog i veoma uspješnog prvog IT meetupa na kojem je predstavljena platforma Istra IT Land, nastavak priče slijedi na Inspire Me konferenciji.

Meetup se pokazao kao pun pogodak, a okupio je preko 100 sudionika, i to predstavnika javnog i civilnog sektora, obrazovnih institucija, kompanija, poduzetnika, studenata i freelancera.

IT – novi pokretač razvoja Istre?!

Na Inspire Me konferenciji platforma će se predstaviti široj javnosti. Održati će se panel “IT – novi pokretač razvoja Istre”, na kojem će sudionici biti Ana Tolić Božić (direktorica CMG Hrvatska), Sven Maričič (Sveučilište u Puli) i Dragan Barišić (Mijena).

Također, sudionici konferencije imati će se priliku upoznati s osnovama programiranja, za što će biti zadužene mlade snage iz Lloyds Designa, jedne od vodećih IT kompanija. Ricardo Čerljenko i Mateo Hrastnik, uvesti će sve zainteresirane u svijet programiranja, i pokazati im na primjeru igrice Snake kako izgleda kodirati.

Matija Plastić iz agencija Mijena kroz zanimljivu radionicu upoznati će sudionike s istinama i lažima iz digitalnog marketinga.

Pogledajte što vas očekuje sve na Inspire Me konferenciji: i osigurajte svoju ulaznicu do 10. svibnja preko .

Najbolje iz IT svijeta dolazi u Labin

Također, na konferenciji biti će najavljena najbolja mala digitalna konferencije u regiji Digital Lab.in koja krajem rujna, barem na dva dana pretvara Labin u IT prijestolnicu regije.

Razvoj lokalne IT scene

Jedan od glavnih ciljeva ove platforme biti će stvaranje zajednice koja bi se sastojala od javnog i civilnog sektora, kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, studenata, freelancera.

Od pozitivnih primjera, istaknuti su primjeri Osijek Software Cityija i Bit Alijanse iz Sarajeva, koji su u svojim sredinama napravili velike stvari.

Istra IT Land – nastavak priče

Poslije predstavljanja na Inspire Me konferenciji, slijedi i drugi meetup koji će se održati krajem svibnja u Shipyard baru.

Ukoliko želite postati dio platforme ili surađivati s organizatorima: istraitland@gmail.com ili + 385 (0) 98 965 2335.

O platformi

Istra IT Land predstavlja platformu koja želi doprinijeti razvoju IT industrije u Istri i učiniti ju prepoznatljivim IT središtem u Hrvatskoj i regiji. Krajem godine neformalna inicijativa formalizirati će se osnivanjem istoimene udruge, kako bi se još lakše ostvarili zadani ciljevi i olakšalo operativno djelovanje.

U Istri postoje IT kompanije poput Infobipa i CMG koje imaju urede diljem svijeta i zapošljavaju na stotine ljudi. Postoji i niz uspješnih malih IT tvrtki koje posluju dugi niz godina te sve više freelancera. Rastom pulskog Sveučilišta osnovan je i Fakultet Informatike, pa upravo završava prva generacija studenata informatičara.

Glavna ideja je stvoriti zajednicu programera i dizajnera na jednom mjestu i pretvoriti Istru u prepoznatljivo međunarodno IT središte.

Osim IT-a kroz aktivnosti platforme obuhvatile bi područja marketingagrafičkog dizajna i multimedije.

Glavni ciljevi jesu povećanje atraktivnosti developerske struke u Istri; stvaranje lokalne IT zajednice te pretvaranje Istre u nacionalni i regionalni IT hub; zajednički nastup tvrtki na međunarodnom tržištu; poticanje poduzetništva u IT sektoru; te povezivanje svih dionika iz tog područja (kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, JRLS…).