3 min čitanja

Jučer je u Kotaču krenula dugoočekivana ljetna škola programiranja koja se odvija u sklopu platforme Istra IT Land. Interes da nauči programiranje i izradu mobilnih aplikacija pokazalo je čak 200 osoba iz cijele Istre.

Kako je kapacitet bio ograničen, samo 40 najsretnijih dobilo je priliku završiti Crash Course i savladati osnove programiranja.

Zbog iskazanog velikog interesa, organizatori će snimiti edukaciju, kako bi omogućili svim zainteresiranim da završe prvi stupanj edukacije online putem.

Nakon što savladaju osnove, polaznici će moći upisati šestomjesečnu akademiju najesen, u kojoj će biti u prilici savladati napredne vještine programiranja.

Ljetna škola programiranja odvija se u sklopu platforme Istra IT Land, a organiziraju ju Start-Up udruga i Coworking Kotač.

Nastavak aktivnosti Istra IT Landa možete pratiti na InspireMe.hr portalu i njegovim društvenim mrežama: Facebook i Instagram.

Pula i Istra pokazale ogroman interes za programiranjem

Sve prisutne na uvodnom predavanju pozdravio je voditelj projekta ljetne škole Matej Šimunić. “Ugodno me iznenadio odaziv ljudi na edukaciju. S obzirom na nepovoljni termin i ljeto, očekivao sam 20-ak osoba, pa mi je drago da postoji tako velik interes u Puli.

Matej je najavio da će se ljetna škola programiranja moći završiti i u online obliku pošto će se Crash Course snimati. “Želimo tako dati priliku i onima koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati zbog ograničenih kapaciteta. I jedni i drugi, moći će tako nastaviti učiti programirati na naprednom tečaju odnosno akademiji koja starta najesen” dodao je voditelj.

Dart je budućnost programiranja

Predavač Matej Šimunić rekao je nešto i o alatima i tehnikama Crash Coursea: “Tehnologiju koju koristimo za ovaj Crash Course je programski jezik koji je razvio Google. Jezik je dosta mlad i postoji nešto manje od 10 godina, a upravo u njemu Google piše svoj novi operativni sustav “Fuchsia“.

Koristeći programski jezika Dart u Flutteru mogu se kreirati aplikacije koje se kompiliraju i za Android i iOS. Dakle, s jednim kodom se pokrivaju dvije platforme. Prednost je da se u njemu mogu napraviti vrhunske aplikacije za relativno kratko vrijeme. Također, učenje ovog jezika je zalog za budućnost pošto će uskoro Android biti zamijenjen operativnim sustavom Fuchsia koja je napisana u Dartu.

Ima sve veći broj korisnika što sam mogao vidjeti i sam, pošto me u zadnje vrijeme kontaktiraju veće agencije koje su prije radile u nativnom kodu ili koristile React Native.

“Neovisno za koje se tehnologije i alate odluče u budućnosti kroz ovaj tečaj usvojiti će logiku i steći osnove programiranja. Biti će spremni za daljnje usavršavanje i rad na vlastitim projektima, a ukoliko završe i napredni tečaj programiranja moći će se zaposliti u nekoj od IT kompanija” za kraj dodao je Matej.

Zajedno smo jači

Kad smo došli na ideju oko osnivanja IT platforme u Istri teško je bilo procjeniti kakav će biti odjek u javnosti i stvarnu potrebu “na terenu”. Pretpostavljali smo da će postojati interes dionika, ali ovo do sad nadmašilo je sva naša očekivanja. I naš organizacijski tim s 3 člana, narastao je na 10-ak IT entuzijasta što će nam olakšati nastavak organizacije projekata najesen, istakao je na otvorenju jedan od začetnika platforme Amel Hadžipašić.

“Nastavljamo s novim aktivnostima koje će biti usredotočene na IT i umjetnu inteligenciju, ali biti će projekata vezanih i za multimediju i marketing.

Nastojati ćemo u praksi primijeniti onu poznatu “zajedno smo jači” i uključiti sve dionike s područja IT-a na području Istarske županije, pa će tako dio platforme biti kompanije, potporne i obrazovne institucije, JRLS, organizacije, udruge te studenti i freelanceri”.

Nastavak aktivnosti Istra IT Landa

Organizatori su najavili da osim developerske akademije, najesen slijede radionice iz umjetne inteligencije, IT contest, a lansira se i podcast.

Iduće okupljanje programera i svih onih koji to žele postati najavljeno je za listopad kad će se na drugom po redu IT meetupu okupiti predstavnici JLRS, kompanija, obrazovnih institucija, organizacija te studenti i freelanceri.

Ukoliko želite postati dio platforme ili surađivati slobodno se javite na: istraitland@gmail.com ili + 385 (0) 98 965 2335.

O platformi

Istra IT Land predstavlja platformu koja želi doprinijeti razvoju IT industrije u Istri i učiniti ju prepoznatljivim IT središtem u Hrvatskoj i regiji. Krajem godine neformalna inicijativa formalizirati će se osnivanjem istoimene udruge, kako bi se još lakše ostvarili zadani ciljevi i olakšalo operativno djelovanje.

U Istri postoje IT kompanije poput Infobipa i CMG koje imaju urede diljem svijeta i zapošljavaju na stotine ljudi. Postoji i niz uspješnih malih IT tvrtki koje posluju dugi niz godina te sve više freelancera. Rastom pulskog Sveučilišta osnovan je i Fakultet Informatike, pa upravo završava prva generacija studenata informatičara.

Glavna ideja je stvoriti zajednicu programera i dizajnera na jednom mjestu i pretvoriti Istru u prepoznatljivo međunarodno IT središte.

Osim IT-a kroz aktivnosti platforme obuhvatile bi područja marketingagrafičkog dizajna i multimedije.

Glavni ciljevi jesu povećanje atraktivnosti developerske struke u Istri; stvaranje lokalne IT zajednice te pretvaranje Istre u nacionalni i regionalni IT hub; zajednički nastup tvrtki na međunarodnom tržištu; poticanje poduzetništva u IT sektoru; te povezivanje svih dionika iz tog područja (kompanija, potpornih i obrazovnih institucija, JRLS…).