1 min čitanja

Nakon pregovora i špekulacija o privatizaciji Tesle, direktor Elon Musk potvrdio je kako američki tehnološki gigant ipak ostaje javna kompanija.

“Iako je većina dioničara s kojima sam razgovarao rekla da će ostati uz Teslu ukoliko budemo privatna kompanija, njihov osjećaj bio je da to ipak ne radimo.

U budućnosti ćemo se fokusirati na ono što je najvažnije, a to je razvoj proizvoda koje ljudi vole i koji će napraviti promjene u budućnosti Zemlje”, napisao je Musk u svom blogu.

On je dodao kako se o mogućnostima privatizacije posavjetovao s predstavnicima kompanija Silver Lake, Goldman Sachs i Morgan Stanley.

Priča o privatizaciji Tesle odvratila je pažnju s proizvode Modela 3, što je dio Muskovog plana da Tesla ostane profitabilna.

Najavio zamah Tesle

Musk je u svom postu dodao i kako je njegovo istraživanje o privatizaciji ojačalo njegovo uvjerenje kako postoji više nego dovoljno sredstava da Tesla postane privatna.

“Naši investitori su mi izuzetno važni. Gotovo svi su s nama od vremena kad smo postali javna kompanija, 2010. godine, i kada nismo imali automobile u proizvodnji, već samo viziju onoga što želimo biti.

Oni snažno vjeruju u našu misiju unapređenja održive energije i duboko brinu o našem uspjehu”, istakao je Musk. Rekao je i kako su Modelom 3 napravili velike pomake, a sada su spremni i za dalje.

Direktor Tesle početkom kolovoza je objavio kako je bio u pregovorima s menadžerima iz Saudijske Arabije o financiranju masovnog ugovora o privatizaciji kompanije.

Međutim, od privatizacije Tesle još nema ništa, čime je stavljen točka na i o ugovoru teškom 50 milijardi dolara.