1 min čitanja

Indijski startup Uravu osmislio je tehnologiju za dobivanje pitke vode iz rijetkog zraka koristeći obnovljive izvore energije. Uravu vodi mladi tim od pet stručnjaka različitih disciplina. To su arhitekti, znanstvenici i dizajneri na zajedničkoj misiji rješavanja problematike nedostatka pitke vode.

Tehnologija koju koristi Uravu nije nova. Hlađenjem zraka i kondenzacijom već se dugo dobiva voda za potrebe navodnjavanja poljoprivrednih kultura i u industrijske svrhe. Međutim, ovim sustavom ne dobiva se pitka voda za korištenje u kućanstvu. Za kućanstva potrebna je visoka vlaga, odnosno veća nadmorska visina i veća potrošnja energije, što cijeli sistem čini skupim i nedostupnim.

Mladi Indijci doskočili su tom izazovu i osmislili uređaj koji apsorbira vodu iz zraka te koristi solarnu toplinsku energiju kako bi ju pretvorio u pitku vodu. Njihovom uređaju neće biti prepreka  nedostatak oborina i niska nadmorska visina. Uređaj je zamišljen na način da se postavlja na krov, a proces apsorpcije vlage odvija tijekom noći. Nakon izlaska sunca uređaj se zagrijava, što omogućuje proizvodnju vode koja se zatim dovodi izravno u kućanstva za upotrebu. Ovu inovaciju karakteriziraju niski troškovi, a izrađeni prototip može proizvesti čak 50 litara vode dnevno.

Udaipur, Indija

Tim je trenutno u fazi testiranja i istraživanja uređaja te poboljšanja njegovih performansi. Cilj je podići razinu proizvedene količine vode dnevno na 2.000 litara te osigurati kvalitetu proizvedene vode. Istraživanje je financirano od LA XPRIZE-a i tim se zajedno s pet drugih finalista natječe za glavnu nagradu u visini 1,5 milijuna dolara. Članovi tima vođeni su zajedničkim ciljem omogućavanja pristupa vodi stanovnicima područja u kojima postoji nestašica pitke vode. Vjeruju da bi njihova inovacija mogla polovicom ove godine biti komercijalizirana. Za početak planiraju uvesti proizvod u područja s nestašicom vode uz pomoć strateških partnera iz javnog sektora. Kroz dvije godine, njihov uređaj bit će dostupan kućanstvima.