2 min čitanja

Nevjerovatnu energiju i pozitivu donijela je Startup akademija Rovinj! Sudionici akademije razrađivali su odlične ideje, a neki od njih s njima žele osvojiti cijeli svijet.

Od kampa u šumi do dizajnerske platforme, pa sve do grafičkog dizajna i aplikacije za prijevoz – ideje su bile raznovrsne i u visokoj fazi spremnosti za realizaciju.

Organizatori Startup akademije u Rovinju bili su Start-Up udruga, Grad Rovinj i Istarska razvojna agencija.

Poduzetnici su individualci i često prepušteni sami sebi

Jedan od sastavni dio akademije je učenje putem iskustva, pa su tako svoj poduzetnički put podijelili Mojca Gradišek, Ivan Guštin i Denis Prenkaj.

Mojca Gradišek, Slovenka, većinu svog poslovnog puta provela je u Hrvatskoj, pa je tako svojevremeno pokrenula prvi welness uopće u našoj zemlji. Za poduzetnike kaže da su individualci, pa često moraju biti sami spremni rješavati probleme. Iako je blizu mirovine, drži je još velika energija i posvećena je biznisu, kojeg doživljava kao zadovoljstvo i hobi, a ne rad i obvezu.

Ivan Guštin, poduzetnik, edukator i informatičar, na tržištu je dugi niz godina prisutan sa svojim obrtom Elin. Iz prvog biznisa shvatio je da mu ne paše upravljački dio i delegiranje poslova. Za sebe ističe da je individualac i geek, koji uživa u svom poslu. U slobodno vrijeme aktivan je i u zajednici, gdje najmlađe u sklopu Radiokluba uči programirati.

Najmlađi među poduzetnicima je Denis Prenkaj, vlasnik agencije za zapošljavanje dPoslovi i organizator raznih zabavnih evenata. Za sebe kaže da je potpuno posvećen poslu, te da voli koristiti svoje vrijeme produktivno. Poručio je mladim poduzetnicima da ne odustaju, te da se ohrabre pošto siguran posao je stvar prošlosti. Kaže da uz poduzetništvo ide puno odricanja, pa se mora voliti posao koji radimo, te da novac ne bi trebao biti na prvom mjestu.

Fantastične ideje na kraju akademije

Livijina ideja Argosy Concept, proglašena je kao najbolja od strane stručnog žirija u sastavu Gabriela Žic Turković (Zagrebačka banka) i Denis Alessio. Radi se o međunarodnoj platformi za dizajnere koja bi na svjetskom tržištu nudila uslugu uređenja interijera te promovirala domaće proizvođače namještaja. Osim dizajnera, platforma bi uključivala i suradnike iz područja marketinga, IT-ija, novih tehnologija, arhitekture, grafičkog dizajna.

Drugo mjesto s idejom A la Dizajn, osvojila je Zvjezdana Vukić, diplomirana grafička dizajnerica. Iza sebe ima iskustvo rada na brojnim projektima iz dizajna, a radila je i u prestižnoj agenciji Studio Sonda. Dizajn bi spojila s gastro svijetom, što predstavlja njezin hobi koji je usavršila i postala profesionalna kuharica. Na tržištu bi ponudila posebno dizajnirane pakete usluga, koji najbolje obuhvaćaju izazove s kojima se susreću u gastro industriji, u kreiranju i razvoju njihovog brenda i prozvoda!

Treće mjesto podijelile su ideje aplikacije i platforme za prijevoz te kampa u šumi. Filip sa idejom Seat Search, svojim korisnicima bi omogućio lakši, brži i jeftiniji način putovanja neovisno da li se radi o autobusu, avionu, vlaku, trajektu…Investicija bi iznosila 50.000 eura, a kao konkurente naveo je Rome2rio, Kiwi.com, Skyscanner, Trivago i Kayak.

Neven je došao na ideju pokretanja kampa u šumi u Istri, koji bi za smještaj imao šatore i drvene kućice. Imao bi raznovrsnu ponudu s uključenim zabavnim sadržajem poput bicikala, quadova, ziplinea… Na raspolaganju već i ima zemljište od 1ha, a za početak mu je potrebno 400.000 kuna investicije.

Grand Finale: najbolje od najboljih

Nakon izdanja akademije u Puli koje je još u toku, najbolje ideje iz svih gradova ući će u finale.

Tamo će pred stručnim žirijem sastavljenim od poduzetnika, bankara, investitora i dr. prezentirati svoje ideje.

Najbolja ideja odabrana od strane žirija dobit će 10.000,00 kuna početnog kapitala, nagradu koju je osigurala Istarska razvojna agencija.

Startup akademija odvija se u suradnji Start-Up udruge, Istarske razvojne agencije i gradova partnera.

Više informacija

Novosti o projektu Startup akademija pratite na facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com.