1 min čitanja

U srijedu, 26. veljače održano je zanimljivo predavanje! Gosti predavači mladim i perspektivnim snagama pulske Gimnazije predstavili su mogućnosti digitalne karijere.

Predavači iz obrazovnog sektora i prakse predstavili su učenicima mogućnosti za obrazovanje i rad u digitalnom sektoru, a oni su bili Nikola Vujačić, Matej Šimunić i Amel Hadžipašić.

Kako izgraditi digitalnu karijeru

Oko 60 učenika s velikim interesom ispratilo je predavanje.

Jedan od predavača, Matej Šimunić, izgradio je zavidnu karijeru u IT sektoru, radeći u kompanijama poput Infobipa, kao freelancer, a sada je vlasnik i vlastite tvrtke.

U predavanju je dao zanimljiv presjek razvoja tehnologije, mogućnosti zapošljavanja i učenja programiranja.

Istakao je da je važno da učenici već za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja krenu u izradu prvih projekata, neovisno da li se radi o igricama, webu ili aplikacija.

Govoreći o programiranju, skrenuo je pozornost na najbrže rastući program u 2019. “Dart”, koji popularnost duguje Googleovom alatu Flutter te Fuchsiji koji su oboje napisani u istom.

Dojmovi učenika

Predavanje je napunilo učionicu do zadnjeg mjesta, a učenici su najviše pokazali interesa za gaming, aplikacije i umjetnu inteligenciju.

Jedan od učenika bio je Dino Dubinović, koji je za predavanje istakao: “Jako mi se svidjelo te ću zato doći i na radionice programiranja u nastavku projekta Coding For Everyone. Volio bih raditi u IT području, a posebno me zanima programiranje igrica te umjetna inteligencija.

O projektu

Nositelj projekta Coding For Everyone je Start-Up udruga, a partner je Gimnazija Pula. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 112.966,67 kn.