4 min čitanja

Drugo izdanje Startup akademije u Istri izazvalo je velik interes. Nakon uvodnog i veoma inspirativnog izdanja u Vodnjanu, kojeg su obilježile odlične ideje i gastro inovacija, Startup akademija nastavlja svoj put po Istri.

Prvo na redu je izdanje u Poreču, koje će se održati će od 28.-30. listopada (u terminima od 16-20h) u Domu Obrtnika. Nakon Poreča slijede izdanja po ostalim gradovima u Istri – Rovinju (04.-06.11.), Puli (06.-08.11.), Buzetu (12.-14.11.), Umagu (19.-21.11.), Labinu (26.-28.11.) i Bujama (02.-04.12.). Akademija uskoro stiže i u Rijeku i Zagreb, a u planu je širenje i na zemlje regije.

Zbog ograničenog mjesta za sudjelovanje, preporuka je da svoju prijavu izvršite što ranije preko linka.

Kombinacija inspiracije, učenja i networkinga

Bez obzira na to da li se već bavite poduzetništvom, ili tek trebate realizirati svoju ideju, na jednom mjestu i potpuno besplatno, možete dobiti ono što vam je potrebno: poduzetnička znanja, informirati se o mogućnostima koje vam nude lokalni, nacionalni i EU fondovi, razmijeniti iskustva i ideje, doznati o novim trendovima i tehnologijama u poslovanju, te biti u prilici sklopiti nove poslovne suradnje i partnerstva.

Ono što akademiju razlikuje od drugih projekta je i svakako odlična atmosfera (riječima jedne predavačice: “Napokon negdje samo pozitiva” :)), pa se često druženje nastavi do kasno u noć, a organizatori su za savjete dostupni kako tokom, tako i nakon završetka akademije.

Lakši i brži ulazak u poduzetništvo

Posebnost akademije je da polaznici tokom tri dana dobiju mnoštvo relevantnih informacija za poduzetništvo. Zastupljena su područja financija, marketinga, EU fondova, prodaje, društvenih mreža, razrade ideja, inovacija i novih tehnologija.

Startup akademija uvažava nove trendove učenja i stjecanja znanja, pa je naglasak na interaktivnim radionicama i timskim vježbama sa što više praktičnih primjera.

Veliku podršku daju i mentori, uspješni profesionalci iz različitih područja, koji svojim savjetima daju podršku onima koji imaju ideju.

Na temelju prijedloga sudionika od prvog izdanja dodane su dvije radionice. Prva se odnosi na odabir pravnog oblika, koja svim onim koji razmišljaju o otvaranju tvrtke daje potrebne informacije o razlikama između obrta i trgovačkih društva.

Poslovni plan: podloga za dobivanje kredita ili investicije

Druga radionica odnosi se na izradu poslovnog plana koji je pretpostavka uspješne realizacije poduzetničkog projekta, te uvjet za dobivanje kredita ili investicije. Predavači naše najveće banke u svoj edukaciji podijelit će i tips&tricks razgovora s bankarima, a evo što oni poručuju:

Zagrebačka banka, kao vodeća banka u zemlji, usmjerena je na pružanje podrške i razvoju održivog poduzetništva te gospodarskog i socijalnog napretka zemlje i zajednice u kojoj djelujemo. S ciljem pomaganja poduzetnicima na njihovom poduzetničkom putu uključili smo se u Startup akademiju. Naši bankari održat će predavanja na temu izrade i savjetovanja u svezi poslovnog plana te sudionicima podijeliti svoja znanja, savjete i iskustvo kako bi u budućnosti lakše, jednostavnije i brže poslovali“.

Dojmovi ovogodišnjih sudionika

Sve nedoumice koje sam imao sam došao da ih ovdje riješim. Riješio sam jako puno svojih problema u otvaranju i pripremi dokumentacije za moj projekt i za pokretanje novog biznisa. Stvarno super osjećaj, super odnos s voditeljima i s udrugom. Svaka pohvala za cijeli Start-Up tim, jako profesionalno i na razini, cijela usluga.” – nadodao je mladi poduzetnik Mirzo Maltić.

Domagoj Branjković došao je na akademiju čak iz Trogira. “Bio sam sličnim programima. Hoće li mi pomoć, definitivno hoće jer mi se sviđa što je Ivan predstavljao način na koji prezentirati. Nažalost, razlika između tehničkog i ekonomskog načina računanja, moram izaći iz tehnike i ući malo u ekonomiju.” – poručio je uz smijeh.

Saša Kardinar kaže kako dolazi na akademiju već drugu godinu. “Smatram je jako korisnom. Zanimljivi su i uvijek novi ljudi s novim idejama. Puno sam toga naučio. Neću ljudima ukrasti ideju, ali ću sigurno iskoristiti neke korisne stvari u mom dijelu posla kojim ću se baviti. Žao što nisam skupio snage da i ja predstavim svoj projekt, ali uživao sam slušajući izlaganje drugih.” istaknuo je za kraj.

Za koga je namijenjena akademija

Start-Up akademija namijenjena je za studente, poduzetnike, profesionalce, zaposlene i nezaposlene osobe te sve ostale zainteresirane za pokretanje ili uspješno vođenje postojećeg poslovanja. Sudjelovati mogu i osobe koje trenutno nemaju poslovnu ideju, ali su željni dodatne edukacije iz dole navedenih područja programa akademije.

Što dobivaju sudionici?

Nakon tri dana sudjelovanja u programu Startup akademije dobiva se certifikat o završenoj Startup akademiji, ali i mnoštvo informacija i kontakata koji pomažu u uspješnom pokretanju ili nastavku poslovanja.

Najbolji ideje u utrci za 20.000 kuna

Osim edukacije, postoji natjecateljski dio koji nije obvezan, a u njemu mogu sudjelovati svi oni koji imaju vlastitu ideju.

Sudionici akademije koji imaju ideju (pojedinačno ili timski), imaju je priliku razraditi kroz radionice te mentorstvo profesionalaca te dobivaju podršku za njenu realizaciju.

U svakom gradu proglašavaju se najbolje ideje, koje ulaze u Grand Finale na kojem se odabiru pobjednici koji dobivaju vrijedne nagrade (mentorstvo, početni kapital i opremu).

Nagradni fond iznosi 20.000kn, a u cjelosti ga osigurava Istarska razvojna agencija povodom 20 godina postojanja!

Važno je napomenuti da poslovne ideje mogu biti iz bilo koje djelatnosti: od IT ili turističke agencije, welness & spa centra, kuće za odmor, agencije za nekretnine, inovacije na tržištu…

Grand Finale na rasporedu je 11. prosinca u Rovinju. Na njemu će se održati prezentacije finalista i saznati pobjednici ovogodišnje akademije. Sudjelovati mogu svi sudionici od prošle i ove godine, a pripremljen je bogat gastro-glazbeni program.

Powered by Startup akademija

Organizatori žele na različite načine doprinijeti poduzetništvu i zajednici, pa je tako rezultat prvog izdanja pokretanje novih tvrtki, ali dodatno i podrška projektima koji su na različite načine društveno odgovorni. Neki od njih su pokretanje Kulinarskog razvojnog centra Amfiteatar i osmišljavanje novog gastro proizvoda Grada Vodnjana: praline s maslinovim uljem.

Predavači na akademiji

Neki od brojnih predavača su Gabriela Žic Turković (Zagrebačka banka), Gustavo Vilera (Oradian), Sven Maričić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Deniz Zembo (Hotel Amfiteatar), Amel Hadžipašić (Start-Up udruga), Matej Šimunić (Mokuteki), Tiziana Paris, Sanja Ferković Cetina (odvjetnički ured Tiziana Paris), Adisa Kljajić (Ad Stamina), Mateo Gobo (Gobo Creative Solutions), Cinzia Zubin (HBOR), Silvano Puhar (Brist), Izabela Vitasović (Teraboto), Ivan Sapundžić (360 Agency), Marin Lerotić, Claudia Pučić (Istarska razvojna agencija), Karlo Stovrag

Način prijave

Prijaviti se možete putem ispunjavanja prijavnog obrasca na linku.

Nakon uspješne prijave, neposredno pred početak akademije u gradu za koji ste se prijavili, dobiti ćete obavijest o detaljima i programu.

Više informacija

Novosti o Startup akademiji pratite na facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com ili na 098 965 2335.