2 min čitanja

Potaknuti kontroverznom aferom Cambridge Analytica-e i Facebook-a, odlučili smo istražiti da li uopće postoji pojam privatnosti online. S jedne strane zakonodavstvo radi na regulaciji i postrožavanju uporabe osobnih podataka u komercijalne svrhe, dok s druge strane imamo situaciju da kod preuzimanja najjednostavnije aplikacije moramo odobriti uvid u kontakte, poruke, pozive, mikrofon, kameru i sve moguće ostale funkcije na mobitelima. Jeste li se ikad zapitali koje informacije o vama prikupljaju i analiziraju servisi koje svakodnevno koristite?

Mi jesmo i naišli smo na zanimljivo otkriće. Konzultant u IT sektoru i web developer Dylan Curran posvetio je dugih 37 postova na svom Twitter profilu upravo tome kakve informacije Google i Facebook prikupljaju o svima nama koji koristimo njihove usluge. U nastavku donosimo mali djelić njegovih objava koje su nas uvjerile u to da riječ online i privatnost ne idu zajedno.

Tko se nije skrio, magarac je bio

Da li ste znali da Google čuva informacije o vašoj lokaciji (ako je uključena), od početka korištenja Google-a dok god je vaš mobitel upaljen. Niste? Evo, sada znate. Podatci koji se skupljaju jesu: gdje ste bili, kada i koliko, koliko vam je vremena trebalo da dospijete tamo s prethodne lokacije. Ako ne vjerujete, možete to sami provjeriti ovdje!

 

Igra skrivača

Pazite što gledate jer vas gledaju

Google čuva podatke o cijeloj povijesti vašeg pretraživanja YouTube-a. Možda zvuči banalno, ali ako razmislite što pretražujete, shvatit ćete da Google prije vašeg doktora zna da ste bolesni, prije vašeg partnera da nešto u vezi nije onako kako bi trebalo biti, prije vaših roditelja da ste depresivni… A na osnovu vašeg raspoloženja i interesa, plasiraju vam se promidžbene poruke s ciljem reakcije. Evo gdje možete provjeriti ovu tezu.

Vaša online kartoteka

Google nudi opciju preuzimanja baze podataka koju čuvaju o vama. Ova baza podataka veže se uz Google račun s kojim ste prijavljeni, a može se sastojati od nekoliko GB teške datoteke s milijunima dokumenata. Ja sam preuzela svoju s Google računom koji koristim od ljeta 2017. Teška sam nešto više od 2 GB. Pronašla sam mailove koje sam brisala, događaje koje sam označila u kalendaru, kao i informaciju jesam li ih zaista i pohađala i mnogo drugih zanimljivih informacija o sebi koje sam davno zaboravila. Ovdje možete pogledati koliko ste vi teški.

 

online kartoteka

Volim sve što vole mladi

Pitaju li vas na intervjuu za posao da ispričate što volite, a vi doživite „blank“ trenutak, dovoljno je da upalite Facebook. U postavkama na osnovu vaših interesa, kontakata, svih pismenih i glasovnih poruka koje ste ikad poslali, komentara u kojima ste označavali i u kojima ste označeni (…) možete pronaći Facebook-ov popis stvari za koje ste zainteresirani.

 

Imamo za vas jednu poruku za kraj: ne možete se sakriti u anonimnom načinu pretraživanja, zato nemojte misliti da se ovaj tekst ne odnosi na vas.