2 min čitanja

Dobili smo poziv da prvi probamo pravu malu gastro deliciju! Bila je to velika čast, jer su “ozbiljni igrači” u igri. Doduše, prije opušteni i neposredni nego ozbiljni, ali u svakom slučaju svoj posao imaju u malom prstu.

Kad masterchefovi udruže snage

Naime, kao što smo i pisali Deniz Zembo, vjerovatno naš najmaštovitiji kuhar, odlučio se pokrenuti vlastiti street food.

Kao pravi mentor, u priču je uveo i mladog i talentiranog Ivana Medića, pobjednika showa “Kuhan i pečen”.

Takav se poziv ne odbija, pa se Ivan odlučio uhvatiti u koštac s izazovima i lansirati svoj burger 69 by Medo. 

Kulinarski show off u Amfiteatru

Lokacija: Pula. Mjesto: Kulinarski razvojni centar. Glavne uloge: Ivan Medić & Marin. Fotografija: Đorđe Stošić. Zadatak: Slikanje i degustacije Zembinog burgera.

Nakon kratkog čekanja Zembe, odustali smo jer je vikend odlučio provesti u svojoj zembunici. Uzeo je malo predaha, jer si je u zadnje vrijeme na leđa natovario velike izazove: odrađena večera za papu i Vatikan, kuhanje za predsjednika Milanovića, a tu je i Gastro Buzz Festival: gastro događaj godine.

Izazov je mogao početi. Iako je došao na gostujući teren i nije kuhao u Amfiteatru, Ivan se dobro snašao i “suvereno” zavrtio burger. Bilo je uzbudljivo gledati pripremu, a dok smo mi čekali da ga probamo, Ivan nas je uveo u svijet burgera.

Jedinstven u svijetu

Burger je postao dosadan, stvar koja se često viđa. Htio sam napraviti twist na tome, pa sam se odlučio da ne koristim mljevenu junetinu. Pratim dosta gastro scenu kod nas i u svijetu, i mogu reći da nigdje nisam vidio burger od jezika. Dao sam si izazov, i od onog što ljudi smatraju otpatkom – junećim jezikom napraviti dobru stvar. Njega smo skuhali u vakuumu, odnosno pripremili tehnikom suos-videa, 24 sata na 76 stupnjeva sa začinskim biljem” predstavio nam je Ivan svoj burger.

Sastojci su još karamelizirani luk, gljive, rukola, cherry rajčice i spicey majoneza.

Degustacija za 10, burger za 11

Došlo je i vrijeme da probamo malo čudo. I dok je Medina prezentacija jela i izgled burgera i više nego obećavala, bilo je malo skepticizma oko glavne namirnice. Ipak, to se pokazalo sasvim pogrešnim jer nas je 69-ka oduševila.

Kolege i ja smo se složili da je to jedan od najboljih burgera koje smo probali, i zaslužuje visoku ocjenu 9.5.

Tajna burgera

Morali smo pitati chefa u čemu je kvaka. Ivan ističe da sastojak nije mljeveno meso na što smo već naviknuli kod ove delicije. Ovdje je meso skuhano u vakumu, što znači da ima potpuno drugu teksturu i okus.

Takvo meso u sebi nema puno masnoće, i može se dobro spajati s maslinovom uljem, pogotovo autohtonim istarskim sortama poput bjelice. Puno se može bolje oplemeniti taj komad mesa, nego klasična pljeskavica kod burgera.

Freelance pa vlastiti restoran

Medini planovi su da ostane u gastronomiji te da skuplja iskustvo kroz razna gostovanja u pričama poput ove Zembine. Dugoročno kaže da bi volio imati svoj restoran, za što ima planove neko vrijeme.

Premijera na Gastro Buzzu

Medi želimo puno sreće u kulinarskim avanturama, a mi se okrećemo Gastro Buzzu. Tamo će osim Mede, i Zembo predstaviti dva svoja burgera, koja će biti pod brendom Zembie’s street food.

Zembie’s street food kreće s radom, od 9. srpnja, na lokaciji kod pulske Arene (Amfiteatarska 6 adresa) na donjoj terasi Hotela Amfiteatar.