0 min čitanja

Koliko puta vam se dogodilo da prevrnete cijeli dnevni boravak u potrazi za daljinskim upravljačem ili vam se ne da ustati kako bi ga dosegli i promijenili TV kanal? Izgledno je da možda ne baš vi, ali vaša djeca i unuci neće imati takve probleme.

Samsung je pokrenuo projekt “Pontis” s misijom uspostavljanja veze između televizora i mozga. Ultimativni cilj ovog istraživanja je upravljanje televizorom mislima. Projekt je pokrenut kako bi se osobama s fizičkim poteškoćama olakšalo upravljanje televizorom.

Prvi korak istraživanja je izrada softvera za televizore koje kontrolira moždana aktivnost. Trenutni prototip ovog softvera umjesto moždane aktivnosti koristi mimiku očiju za upravljanje televizorom, a radi se na njegovom povezivanju s mislima. Izradu ovakvog sustava otežava činjenica što su svi ljudi različiti, stoga je različita i njihova moždana aktivnost prilikom odabira kanala i TV sadržaja koje žele gledati. Stoga je za početak izrada ovog softvera personalizirana i prilagođava se pojedincu.

Drugi prototip kojim se planira povezati moždana aktivnost s upravljanjem televizorom planira se razviti u prvom kvartalu iduće godine, a potom slijedi testiranje tog sustava u švicarskim bolnicama.