5 min čitanja

Dugo nije bilo ovako zanimljivo na hip-hop sceni. 2018. je zabilježila povratak nekih legendarnih igrača na scenu, ali isto tako i povratak rivalstva među reperima.

Slim Shady se nakon očajnog albuma Revival na scenu vratio u velikom stilu – albumom „Kamikaze“, u kojem se vratio svojim korijenima i podsjetio nas na prva tri njegova briljantna albuma s kojima je stekao planetarnu slavu (o. pa. Slim Shady, Marshall Mathers i Eminem Show).

Da stvari oko povratka ne prođu tako glatko pobrinuo se malo poznati reper iz Clevelanda. Taman kad se mislilo da ništa više u ovoj godini ne može nadmašiti sukob između Pusha T i Drakea, na scenu je stupio Machine Gun Kelly.

Ovaj reper, relativno nepoznat široj javnosti, usudio se što nitko dugo nije – snimiti „diss“ odnosno pjesmu protiv Eminema.

Ovo je priča o rivalstvu kakvo se ne pamti.

Zašto se digla tolika prašina?

Eminem je svoju karijeru uvelike izgradio oko kontroverzi. Bilo da se radi o njegovom osobnom životu, ili kroz napade na druge javne osobe. Mariah Carey, Fred Durst, Christina Aguilera, Moby…Popis žrtava je poprilično dugačak. Neki poput napada na Ja Rule-a bili su toliko značajni da su ovom doslovce uništili karijeru. Iz sukoba je Eminem uglavnom izlazio kao pobjednik, a malo se tko uopće usudio da mu na neki način i odgovori.

Ovo što je napravio Machine Gun Kelly s pjesmom „Rap Devil“ je nešto što dugo vremena nije viđeno na hip-hop sceni. Imati hrabrosti napasti takvu legendu kao što Eminem predstavlja u ovom svijetu, možemo okarakterizirati s pridjevima poput „neviđeno“, „neočekivano“, „ludo“, „hrabro“…

Nadmetanje repera kroz battlove obilježe je hip-hopa i ima korijene u samim njegovim počecima. U vrijeme kad se konfrotacije repera uglavnom odvijaju samo preko Twittera, ovo nadmetanje mnogi su vidjeli kao pravo osvježenje.

Matrica je u zadnje vrijeme bila da drama počinje neposredno pred izlazak nove pjesme ili albuma repera, obično putem društvenih mreža, a sukob služi isključivo u marketinške svrhe kako bi se poboljšala prodaja i punile naslovnice medija.

Ovo nije takva situacija ni po tajmingu, a i MGK je unio puno emocije i strasti u pjesmu da bi to bio još samo jedan običan beef.

Sukob je specifičan jer su isti, kao i sam žanr karakteristični za tamnopute repere, dok se ovdje radi o dva bijelca.

Kako je sve počelo

Sve je počelo Tweetom prije šest godina u kojem Machine Gun Kelly uz sav respekt prema Eminemu tvrdi da mu je „kćerka Hailie veoma zgodna“. Znamo da je Marshall Mathers osjetljiv na tu temu i da je to bio već uzrok sukoba s Ja Ruleom.

Doduše, malo je licemjerno biti osjetljiv na takve stvari od osobe koja je toliko puta javno napadala druge ne birajući ni sredstva ni riječi. Svaki put kad bi izašao neki Eminemov album znali smo da će netko biti meta na njemu. S tog aspekta, njegova reakcija je poprilično nerazumljiva što mu Machine Gun Kelly i prigovara u pjesmi.

Eminem je sukob oživio „spominjući“ MGK u pjesmi „Not Alike“ s novoizašlog albuma Kamikaze:

“If you wanna come at me with a sub, Machine Gun
And I’m talkin’ to you, but you already know who the fuck you are, Kelly
I don’t use sublims and sure as fuck don’t sneak-diss
But keep commenting on my daughter Hailie.”

Odgovor je uslijedio za samo dva dana kada MGK objavljuje pjesmu “Rap Devil”, čime u naslovu aludira na poznatu Eminemovu pjesmu “Rap God”.

Osveta se servira hladna

Diss je toliko dobar da je to pomalo i nevjerovatno. Čini se kao da je MGK imao „asa u rukavu“ već duže vrijeme i samo je čekao pogodan trenutak da ga objelodani. U pjesmi se ruga s njegovim izgledom, tvrdi da mu je vrijeme prošlo i da su mu albumi sve lošiji. Također, optužuje ga za prilično prljavu igru, u kojoj je svoj ogroman utjecaj u industriji iskoristio da mu zabrani nastup na određenim radio postajama.

Od samog početka pjesme počinje s napadom na suparnika, i tako nastavlja kroz nepunih pet minuta pjesme. Pjesma čak ima i referen te se koristi i autotune, kao još jedan način da izazove Eminema koji je poznat po tome da isti ne voli.

Ovo remek-djelo, iako se radi o dissu, doživljava i veliku popularnost, pa tako za nekoliko dana ima nevjerovatnih 60 milijuna pregleda na YouTubeu.

Kelly je odigrao prilično mudro, istovremeno u pjesmi priznavajući zasluge Eminemu nazivajući ga „najboljim živućim reperom“ (btw to je i veoma upitno uz imena poput Nasa koja su još na sceni). Naime, poznata je činjenica da je i sam bio njegov velik fan što mu je sve skupa na određeni način i dalo kredibilitet za pjesmu koju je izbacio.

Nitko uopće ne spori da je Machine Gun Kelly s Rap Devilom podigao ljestvicu u visine. Zaključak je to svih kritičara, a čak i Eminemovi fanovi to priznaju uz nadu da će njegov odgovor biti još bolji.

Da li je “Kamikaze” Eminem kakvog želimo?

Neosporno je da su hardcore fanovi priželjkivali “starog” Eminema te da su ga s ovim albumom i dobili. Najbolji je to njegov album u zadnjih 10-ak godina. S druge strane mora se priznati da je to špranca već viđena i dobra poznata što je može činiti i manje zanimljivom.

Također, i na ovom albumu se pokazuje da legendarni reper nema mogućnost da se prilagodi novim trendovima i da nešto od toga ubaci u svoje pjesme. Dapače, ovaj album se može promatrati kao i njegov obračun s „mumble reperima“, što je sukob u kojoj uvijek stajemo na njegovu stranu. Ipak, svako novo vrijeme donosi neke nove klince i stilove koji mijenjaju scenu u drugom pravcu.

Iako album nije komercijalan i s njim se nastoji vratiti korijenima, opet je uvjerljivo zauzeo prvo mjesto najprodavanijih albuma na Billboardovoj ljestvici s preko 400.000 primjeraka, što su brojke koje postižu još samo Drake, Post Malone i Kendrick Lamar.

Tko će izaći kao pobjednik

Mnogi su ovaj napad na legendarnog repera vidjeli iz perspektive da će Eminemov brutalan odgovor dovršiti karijeru MGKu. Teško se složiti s tim tvrdnjama jer je Kelly u zadnje vrijeme nestao sa scene i ovo može iskoristiti kao priliku za veliki povratak na istu.

Neovisno da li ćemo dočekati Emov odgovor i kakav će on biti, Machine Gun Kelly će iz ove situacije izaći popularniji nego što je donedavno bio te će se vjerovatno etablirati među A-listom repera.

S druge strane, tvrditi da će „Rap Devil“ završiti karijeru reperu s pedigreom poput Emineovog još je pretencioznije. Kao što Pusha T nije dokrajčio karijeru Drakeu (The Story of Adidon), Eazy-E Dreu (Real Muthaphuckkin G’s), ili Lupe Fiasco Kendrick Lamaru (SLR 2), tako ni ovdje neće biti slučaj da manje poznati reper dokrajči superstara.

Ipak, ukoliko ne dočekamo Eminemom odgovor legendarni reper će izgubiti karizmu „nedodirljivog“. Doduše, teško je očekivati da nećemo dočekati isti, a kakav god on bio svakako će oživiti pomalo uspavanu hip-hop scenu.

Eminem ne misli stati

Toliko dugo na sceni je uspjelo preživjeti jako malo repera. Činjenica je da je njegovih nekoliko zadnjih albuma poprilično slabije od prvijenaca s kojim se predstavio i stekao planetarnu slavu.

Neovisno kad se Eminem odluči povući, pečat koji je ostavio u hip-hopu ostat će velik. Njegova je popularnost još toliko velika da se ne nazire kraj njegove karijere, a istu su imali vjerovatno samo još Tupac i Drake.

Obilježio je jedno cijelo desetljeće i biti će zanimljivo pratiti tko će biti njegov nasljednik na sceni.