4 min čitanja

Na Startup akademiji održanoj 23. i 24. listopada u prostorima Pučkog otvorenog učilišta, poduzetnici su dobili uvid kako uspješno pokrenuti vlastiti posao te unaprijediti postojeći.

Uz odličnu atmosferu na edukaciji, druženje se nastavilo do kasno u noć u kojem su se razmijenile razne inovativne ideje i kontakti samih sudionika.

Nakon Vodnjana slijede izdanja u Poreču (28.-30.10.), Rovinju (04.-06.11.), Puli (06.-08.11.), Buzetu (12.-14.11.), Umagu (19.-21.11.), Labinu (26.-28.11.) i Bujama (02.-04. prosinac). Pogledajte što vas sve očekuje: https://bit.ly/32P40sz i osigurajte svoje mjesto na vrijeme: https://bit.ly/2pQE7dh.

Poduzetnici iz Vodnjana predstavili su svoje ideje

Helena je predstavila svoj projekt pod nazivom Zbirke starina. U njemu bi svaki teritorij imao svoju prostoriju u kojoj bi bili izloženi svi instrumenti koje su koristili njihovi bake i djedovi. Uz sam prostor, provodile bi se aktivnosti kao: izrada i prodaja suvenira i paketa koji bi se nudili hotelima i ugostiteljskim obrtima. Također, kao popratni sadržaj umirovljenici bi turistima ispričali priče i anegdote uz vezani instrument.

Od Tee i Valentine projekt se naziva Istria connect. Radi se o izradi društvenog kanala i aktivnom vođenju društvenih mreža koji bi spajao male i srednje poduzetnike. Također, svakom bi se klijentu prilagodila individualna primjena, kroz članke o klijentu. Portal bi bio aktivan, u tijeku s novitetima putem kojeg bi se oglašavali mali i srednji poduzetnici.

“Turist kada dođe na portal, može sve saznati na jednom mjestu.” – izjavile su Tea i Valentina.

Mirzo je predstavio svoj projekt Objekt brze prehrane kojem bi početna djelatnost bila proizvodnja i distribucija pekarskih proizvoda. Pružao bi se lokalnim zajednicama, školama i vrtićima. Pekarski proizvodi bili bi bez aditiva i kvasca. Zapravo sam bi koncept bio prodaja brze i zdrave hrane.U planu mu je, također, uzgajati vlastito povrće, imati proizvodnju bez glutena, uvesti ekološki pakiranu proizvodnju, proizvodnja tjestenine, kao i radionice za škole i vrtiće.

Domagoj bi svojim proizvodom sigurnosnog sustava riješio razno razne probleme koji nas okružuju. Uređaj bi funkcionirao na rad “Pritisni i vozi”. Također, on ne bi bio dostupan svima, već samo javnim službama kao policiji, vatrogasnoj službi i sl.  Smatra kako bi kroz financiranje osiguravajućih društava bio korak bliže svom cilju.Uz to, ističe kako je ovo interes za sve ljude.

Kristina želi napraviti obrt putem kojeg će se raditi pedikura s proizvodima i sirovinama koje su karakteristične za samu Istru. Uz to, važno je napomenuti da ona sama već izrađuje ulja i sapune s maslinovim uljem. Također, u planu joj je unajmiti prostor u kojem bi preko cijele godine bila dostupna pedikura u takvom kontekstu. U sezoni, aktivni bi bili štandovi na kojem bi bile dostupne pedikura i masaža koristeći te proizvode.

Ivana je došla do ideje izrade marketinške kampanje zvane“0-99”. Smatra kako školstvo ima veliki problem kod mladih, a to je zadržati njihovu pažnju. Uz njenu aplikaciju djeci bi bile dostupne informacije o raznim temama, koje bi im omogućile znanje iz razno raznih područja. Aplikacija bi radila na principu da čovjek u aplikaciji pruža znanje djeci.

“Kroz proizvodnju ove aplikacije dobit će znanje, a znanje je neprocjenjivo.” – rekla je Ivana.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Zagrebačke banke, Informa i HBOR-a odabrao je tri najbolje poduzetničke ideje:

  1. Zbirke starina
  2. Objekt brze prehrane
  3. Sigurnosni sustav

Dio najboljih poduzetničkih ideja iz Vodnjana sudjelovat će na Grand Finalu na kraju samog programa u kojem će im se pridružiti pobjednici iz ostalih gradova.

Edukacija i radionice

Kroz dva dana edukacije, polaznici akademije uz stručne predavače usvojili su razne vještine i znanja koje će im pomoći u realizaciji njihovih ideja. Kroz teme marketinga, poslovnog planiranja, izrade web stranice, pravnih aspekata poslovanja kao i Erasmus+ programa za mlade poduzetnike proveli su ih stručnjaci iz prakse: Tiziana Paris i Sanja Ferković,  Amel Hadžipašić, Ivan Sapundžić i Kristina Hlavati Bertoncelj.

U panel diskusiji “Povezivanje turizma i poljoprivrede: Može li se od turizma još bolje živjeti?! razmijenili smo iskustva panelista Deniza Zembe, Mikele Buršić, Silvana Puhar, Izabele Vitasović i Marine Prijatelj.

Novi gastro-turistički proizvod

Na akademiji predstavljen je novi gastro-turistički proizvod, pralina s maslinovim uljem. Radi se o gastro proizvodu koji je specifičan za grad Vodnjan, sačinjen od namirnica OPG-ova s naglaskom na maslinovom ulju. Praline će također biti predstavljene u kulinarskom centru Deniza Zembe gdje će se kroz radionice naučiti kako se izrađuje sam proizvod. Uz to važno je napomenuti kako se proizvod izrađuje ručno, bez ikakve upotrebe strojeva.

Prilike za financiranje

Drugi dan, sudionicima je predočeno kako iskoristiti programe kreditiranje i potpora koji su namijenjeni malim poduzetnicima kao i poduzetnicima početnicima.

Predstavnici Zagrebačke banke i Cinzia Zubin iz HBOR-a, upoznale su sudionike s teorijom samog koncepta te njihovim mogućnostima za klijente poduzetnike.Program institucionalne potpore poduzetništvu predstavila je Claudia Pučić, zaposlenica Istarske razvojne agencije.

Dojmovi sudionika

Mirzo Maltić iz Vodnjana poručuje kako mu je iskustvo na akademiji bilo jako zanimljivo. “Sve nedoumice koje sam imao sam došao da ih ovdje riješim. Riješio sam jako puno svojih problema u otvaranju i pripremi dokumentacije za moj projekt  i za pokretanje novog biznisa. Stvarno super osjećaj, super odnos s voditeljima i s udrugom. Svaka pohvala za cijeli Start-Up tim, jako profesionalno i na razini, cijela usluga.” – nadodao je mladi poduzetnik.

Domagoj Branjković iz Trogira kaže kako je Startup akademija nešto novo.“Bio sam negdje na nečem sličnom ovom. Hoće li mi pomoć, definitivno hoće jer mi se sviđa što je Ivan predstavljao način na koji prezentirati. Nažalost razlika između tehničkog i ekonomskog načina računanja, moram izaći iz tehnike i ući malo u ekonomiju.” – poručio je uz smijeh.

Saša Kardinar kaže kako dolazi na akademiju već drugu godinu. “Smatram je jako korisnom. Zanimljivi su i uvijek novi ljudi s novim idejama. Puno sam toga naučio. Neću ljudima ukrasti ideju, ali ću sigurno iskoristiti neke korisne stvari u mom dijelu posla kojim ću se baviti. Žao što nisam skupio snage da i ja predstavim svoj projekt, ali uživao sam slušajući izlaganje drugih” istaknuo je za kraj.

Start-Up akademija se nastavlja

Nakon Vodnjana slijede izdanja u Poreču (28.-30.10.), Rovinju (04.-06.11.), Puli (06.-08.11.), Buzetu (12.-14.11.), Umagu (19.-21.11.), Labinu (26.-28.11.) i Bujama (02.-04. prosinac). Pogledajte što vas sve očekuje na linku.

Za sudjelovanje u Start-up akademiji možete se prijaviti putem linka u nastavku: https://forms.gle/wKJH1hvKsaKwnJDD9

O detaljima i programu dobit ćete obavijest putem e-maila po prikupljenim prijavama za pojedinu lokaciju.

Više informacija

Novosti o Startup akademiji pratite na Facebook stranicama, a za upite se možete javiti i na mail: akademija.startup@gmail.com ili na 098 965 2335.