1 min čitanja

U bespuću interneta, kako otkriti koje su teme aktualne i što je popularno? Praktična i besplatna aplikacija Google Trends pomaže nam to otkriti.

Globalne teme odražavaju se lokalno, ali svakako postoje i velike razlike u trendovima ovisno o lokaciji. Riječi koje koristimo mogu nam pomoći da svoj sadržaj pozicioniramo bolje na tražilici i tako dovedemo više posjeta na svoju stranicu.

Što su Hrvati guglali u 2017. godini?

Google Trends omogućava nam da analiziramo koje su teme bile najpopularnije u 2017. godini, a ovako izgleda ljestvica popularnosti za Hrvatsku:

tražilica
Screenshot: https://trends.google.com

Jeste li se iznenadili?

Osim istraživanja trendova, aplikacija dopušta da se i pojedine riječi ili teme pozicioniraju prema popularnosti. Evo što je trenutno vrlo aktualno na Google tražilicama Hrvata:

Ljetovanje na Zakintosu

ljetovanje
Screenshot: https://trends.google.com

Logično, posljednjih mjeseci pojam ljetovanje vrlo dobro kotira na našim tražilicama. Odemo li korak dalje, možemo pogledati i koje su najpopularnije destinacije za ljetovanje:

aktualno
Screenshot: https://trends.google.com

Gdje je Kiki u toj priči?

Evo i dokaza da pratimo svjetske trendove: na ljestvici popularnosti do 100, Drakeova Kiki se pozicionirala na samom vrhu protekli tjedan.

kiki pretraga

Screenshot: https://trends.google.com

Vječno popularni tutoriali

Među najtraženijim pojmovima općenito nalazi se izraz „how to“, a autoreprodukcija videa doprinosi dodatnoj popularnosti ovakvog tipa sadržaja.

Google how to
Screenshot: https://www.google.hr

Ako upišete pojam “how to” u tražilicu, Google će vam sam ponuditi neke popularne pretrage. Kao što vidimo, mogu se tu naći mnoga zanimljiva pitanja, a potencijalno i ove prijedloge možete koristiti u stvaranju sadržaja i oglašavanju kako bi postigli još bolje rezultate.