1 min čitanja

S Teslom i Muskom se samo zna da se ništa ne zna. Nedavno je Musk napravio pravi mali potres na tržištu s najavom da će privatizirati kompaniju. Nakon vijesti o rekordnom gubitku kompanije od 700 milijuna dolara, uspio je tako ponovno još jednom, ne samo doći u prvi plan investitora i Wall Streeta, već i na naslovnice svjetskih medija.

S jednim Tweetom uzrokovao je da dionice Tesle eksplodiraju na burzi, pa je tako njihova cijena odmah porasla s 345 na 371 dolar.

Dok je u tweetu samo istaknuo da su sredstava osigurana, sada i znamo tko su potencijalni investitori u kompaniju. Naime, radi s o investicijskom fondu Saudijske Arabije (Public Investment Fund – PIF), koji već otprije drži oko 5% vlasničkog udjela u Tesli. PIF bi na ovaj način postao najveći ulagač u Teslu kao privatnu kompaniju.

Posao vrijedan 70 milijardi dolara, dio je strategije da ova zemlja, koja se uvelike oslanja na naftu, diverzificira svoje gospodarstvo na način da ulaže u različite tehnološke projekte diljem svijeta.

Musk je rekao kako očekuje da će dvije trećine postojećih dioničara ostati vlasnici u privatnoj kompaniji te dodao da o svome prijedlogu pregovora s glavnim dioničarima.

Istaknuo je kako bi većina kapitala za taj potez dolazila od dionica i da ne bi bilo pametno kompaniju opteretiti dodatnim dugom.

Kazao je kako je izvršni direktor saudijskog javnog fonda izrazio podršku planu za privatizaciju ta najavio nastavak postupka dubinske analize tvrtke.

“Nastavljam pregovarati sa saudijskim fondom te brojnim drugim investitorima, a to je nešto što sam oduvijek planirao učiniti jer želim da Tesla nastavi imati široku bazu investitora”, istaknuo je Musk.